16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Bağış'tan AKP'ye el kitabı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış'ın hazırladığı “Dış politikamız hakkında sıkça sorulan sorular” başlıklı kitapçık, parti genel merkezinde düzenlenen eğitim seminerinde dağıtıldı. Kitapçıkta, “Türkiye Kuzey Irak'a girecek mi?” sorusuna “önceliğimiz değil” cevabı veriliyor.
Sınırötesi operasyonla ilgili ayrıntılı bilgi şöyle:

“Türk ordusu Kuzey Irak'a daha önceki yıllarda defalarca girmiştir ve maalesef terör belası son bulmamıştır. Bu aşamada bunu haklı olarak öncelikli görmüyoruz. Halkımız son zamanlarda verdiğimiz şehitlerden sonra belki duygusal bir hava içine girdi ve PKK'ya karşı somut adımlar beklemeye başladı. Hükümetimiz bu sorunu çözümek için sonuna kadar mücadele verecektir. Bu, Kuzey Irak'a askeri operasyon seçeneğini bir kenara bıraktığımz anlamına gelmemelidir. Bu tür operasyonlar doğru zaman ve şekilde önceden duyurulmadan yapılmalıdır”

BARZANİ'NİN DURUMU
Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan'ın desteğiyle hazırlandığı vurgulanan kitapçıkta, Türkiye'nin PKK'yla mücadele konusunda, Washington yönetiminden gerekli desteği göremediği belirtildi. Bağış, Kuzey Irak'taki Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesud Barzani'nin resmi kabul görmesinin şartlarını da şöyle sıraladı:

“Türkiye'nin Barzani'yle bu türden bir ilişkiye girmesi, ülkemizin resmi tezlerine aykırıdır. Barzani, Kerkük'teki soydaşlarımızın haklarını korumadıkça ve PKK'yı terör örgütü olarak kabul edip Kuzey Irak'ta barınak sağlamayı bırakmadıkça Türkiye tarafından resmi kabul göremez. Türkiye, toprağını terörist eylemler için üs olarak kullanılmasına izin verenlere gerekli yaptırımları uygulayacaktır.”

Ajanslar
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 07:04:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?