31
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Bahçeli TSK polemiğini yumuşattı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın dünkü açıklamarına yanıt vermedi, ''Muhatap hükümet'' demekle yetindi.

Genelkurmay ile muhalefet arasındaki Kuzey Irak harekatı tartışmasında tansiyon düşüyor.

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri, AKP ve DTP'yi hedef aldı; bu iki partiyi ağır ifadelerle eleştirdi.

Devlet Bahçeli "Bu yetki, hükümete verilmiştir, terörle mücadelede siyasi sorumluluk hükümete aittir. TBMM'nin muhatabı hükümettir. Anayasamızın 117'nci maddesi uyarınca, milli güvenliğin sağlanmasından TBMM'ye karşı Bakanlar Kurulu sorumludur" dedi.

"TSK görevini başarıyla icra etti"

"TSK, askeri harekattan beklenen siyasi amaçlar hakkında hükümetin kendilerine verdiği siyasi direktifle çizilen sınırlı çerçeve içinde belirlenen askeri hedeflere yönelik görevleri bugüne kadar başarıyla icra etmiştir" diyen MHP lideri, "Hükümet bu konuda sınırlı bir siyasi çerçeve çizdiyse, askeri harekatın hedeflerinin de buna uygun olarak sınırlı kalması doğaldır. Bu noktadaki siyasi sorumluluk da hükümete aittir" şeklinde konuştu.

Bahçeli, kara harekatı etrafında süregelen siyasi tartışmaların bu çerçevede değerlendirilmesinin önem taşıdığını söyledi.

"Gafleti rehber edinen Başbakan..."

Tartışmaların bu çervede ele alınması gerektiğini söyleyen MHP lideri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "ucuz kahramanlık" yapmakla suçladı.

Bahçeli, "Gafleti kendisine rehber edinen Başbakan Erdoğan, Beyaz Saray'da verdiği sözlere uygun olarak bu süreci adım adım ilerletmiştir. Bunun sonucu bugün gelinen noktada 5 Kasım süreci, Türkiye'nin geleceğini tehdit eden siyasi bir senaryonun ve sinsi bir siyasi oyunun hayata geçirilmesinin temel aracı ve yol haritası haline gelmiştir" ifadesini kullandı.

"İç çatışma" uyarısı

Türkiye'nin tarihi bir kavşak noktasına doğru hızla yol aldığını belirten Bahçeli, "Bu sürecin önünün kesilememesi halinde, korkarız ki Türkiye sonuçları tahmin edilemeyecek kadar ağır bir iç çatışma ortamına sürüklenecek ve Türk milletinin bin yıllık kardeşlik hukuku ateşe atılacaktır. Bunun en büyük sorumlusu da bizzat Başbakan Erdoğan ve AKP hükümeti olacaktır" dedi.

Bahçeli, Kasım 2002'de, AKP hükümetine terörün bitme noktasına geldiği bir Türkiye teslim ettiklerini kaydetti ve PKK'nın Kuzey Irak'ta güç kazanması ve organizasyonda değişiklikler yapmasının 2003 yılında ve AKP döneminde gerçekleştiğini vurguladı.

Bahçeli, "Kandil'in ihanet merkezi olarak etkin hale gelmesi ve Irak'ın kuzeyindeki terör saldırılarının tırmanması, yine AKP iktidarı dönemine rastlamıştır. (Kandil Dağının yerini mi bilmiyordunuz) gibi basit söylemlerle ucuz polemik peşinde koşan Başbakana tavsiyemiz, bu tartışılmaz ve inkar edilemez gerçekleri unutmaması ve karanlık ve lekeli terör sicilinin ucuz nümayişler yapmakla temizlenemeyeceğini idrak etmesidir" diye konuştu.

"PKK'nın uzantısı DTP..."

Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın, "etnik bölücülüğün siyasi gündemine sahip çıktığını ve PKK'nın siyasi projesinin hayata geçirilmesinin zeminini hazırlamak için bir seferberlik başlattığını" öne sürdü.

Bahçeli, "Askeri harekatın sınırlı ve ölçülü olmasını savunanlarla, siyasi çözüm çığırtkanlığı yapanların aynı çevreler olması, bu konudaki niyetlere ışık tutmaya tek başına yetecektir. Bu çevrelerin Meclis bünyesinde mutabakattan kastettiğinin AKP ile PKK'nın uzantısı DTP arasındaki görüşbirliği olduğu anlaşılmaktadır" dedi.

Bahçeli, DTP'nin son dönemde tahriklere hız verdiğini, İrlanda'dan Bask'a, Bulgaristan'dan İtalya'ya, Irak'ın kuzeyinden Kosova'ya kadar çok geniş bir yelpazeye yayılan örneklerden hareketle, Türkiye için bölünme modeli arayışına girdiğini söyledi.

...
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 13:27:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?