22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Bahçeli'den 'dayatma' eleştirisi

MHP lideri Devlet Bahçeli, Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun ''Meclis'te cumhurbaşkanlığı seçimi oturumunun açılması için üçte iki çoğunluk zorunlu'' tesbitini eleştirdi.

Bahçeli, ''Yargıyla iştigal eden kişilerin, bir erken seçimi zorlayabilecek tarzda hukuki zorlama ve dayatma içinde olmalarında yarar görmüyoruz'' dedi.

Partisinin genel merkezinde partililerle bayramlaşan Devlet Bahçeli, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bahçeli, Meclis’in toplanma yeter sayısıyla, Meclis'te istisnai şartlarda da bazı olaylar için alınması gereken karar sayısının birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Devlet Bahçeli, "Seçimi Anayasa Mahkemesi’nin onaylaması durumunda, Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı oluşundan sonraki meşruiyetinin tartışma zemini ortadan kalkmış olur" dedi.

MHP lideri, "Erken seçimi zaruri görüyoruz, bu da 11 Mart'ta olmalı" diye konuştu.

Bahçeli, bu tarihin, cumhurbaşkanını yeni bir meclisin seçmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Kanadoğlu ne demişti?

Yargıtay eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Cumhuriyet Gazetesi'ne yazdığı yazıda, "Anayasaya göre bir kişinin cumhurbaşkanı seçilmesi için ilk iki turda milletvekillerinin üçte ikisinin oyunu alması gerekli. Buna göre cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılabilmesi için ilk turda Meclis'te en az 367 milletvekili olmalı. Aksi takdirde diğer turlara geçilemez ve seçim yapılamaz" demişti.

Kanadoğlu, yazısında, "AKP'nin 354 milletvekili var. Eğer seçime muhalefet partileri katılmaz, AKP'de 13 milletvekili daha bulamazsa ilk tur seçimleri yapılamaz. Böylece diğer turlara geçilemez. Bu durumda Anayasa'ya göre cumhurbaşkanı seçemeyen Meclis kendiliğinden fesh olur ve erken seçime gidilmesi gerekir" ifadesine de yer vermişti.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2007 Salı 06:56:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?