20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Bakan Babacan Bulgaristan'a gitti

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'ye dönem başkanlığı verilmesi beklenen 'Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Toplantısı'na katılmak üzere Bulgaristan'a gitti.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci'nin (GDAÜ) Dışişleri Bakanları ve Devlet/Hükümet Başkanları toplantılarına katılmak üzere Bulgaristan'a hareket etti.

Babacan, ayrılmadan önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, 20-21 Mayıs'ta gerçekleşecek toplantıda dönem başkanlığının Türkiye'ye geçmesini beklediklerini kaydetti. Babacan, "Bölgenin ortak iradesini yansıtan önemli bir Balkan işbirliği platformu" olarak tanımladığı GDAÜ'nün Türkiye'nin girişimiyle başlayan bir süreç ve Balkan ülkelerini tek masa etrafında toplayan tek platform olduğunu belirtti. Babacan, toplantıda başta Kosova'ya ilişkin bölgesel gelişmelerin ele alınacağını kaydetti.

Saray-Bosna'da kurulan bölgesel işbirliği konseyine ilişkin bir soru üzerine Babacan, konsey merkezinde bir Türk diplomatın da görev yaptığını hatırlatarak, "Önemsiyoruz ve her alanda yapılan çalışmalara destek vereceğiz" dedi. Suriye-İsrail barışında yürütülen arabuluculuk çabalarının da hatırlatıldığı Babacan, herhangi bir gelişme olmadığını belirterek, Türkiye üzerinden yürütülen en direkt görüşmelerin sürdüğünü ve eğer sonuç alınırsa tarafların bir masa etrafında toplanacağını söyledi.
Bağdat'ta Türk diplomatlara yapılan silahlı saldırıya ilişkin bir soruyu yanıtlayan Babacan, "Mısır'dan tüm gelişmeleri takip ettim. Murat Özçelik beyin döneceği uçak bekletildi ve yaralanan arkadaş GATA'ya getirildi. Irak'ta durum güvenlik açısından gerçekten çok zor. Arkadaşlarımız sıkıntılı şartlar altında görev yapıyor. Ama buna rağmen Türkiye Bağdat'ta bayrağını kesintisiz olarak dalgalandıran az sayıdaki ülkelerden biri. Bu da Irak'ın sadece iyi değil kötü günlerinde de yanında olduğumuzun bir göstergesi. Saldırıyı tekrar en şiddetli ifadelerle kınıyorum. Sorumluların bir an önce bulunması talebini Iraklı yetkililere yineliyorum" şeklinde konuştu.

Babacan'ın 2 gün sürecek toplantıların ardından yarın akşam saatlerinde yurda dönmesi bekleniyor. Toplantıda ayrıca Güneydoğu Avrupa İstikrar Paktı'nın Bölgesel İşbirliği Konseyi'ne (BİK) dönüşümüne ilişkin konuların ele alınması öngörülüyor.

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 13:01:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?