19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Bakan Çiçek'i çileden çıkaran gelişme

Toprakbank’ın eski sahibi Halis Toprak’ın zamanaşımı nedeniyle düşürülen zimmet davası Adalet Bakanı Cemil Çiçek’i çileden çıkardı. Çiçek, "O, bize güneş battıktan sonra getiriliyor diye isyan ettiğim dosyalardan" dedi. Çiçek, "Böyle kepazelik olmasın diye en hafif suçun zamanaşımını 8 yıla çıkardık, ama bu dosya eski" diye konuştu.

ADALET Bakanı Cemil Çiçek, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Toprakbank’ın eski sahibi Halis Toprak’ın zamanaşımı gerekçesiyle düşürülen zimmet davası için, "O, zaman aşımına uğramaları için ’bize güneş battıktan sonra getiriliyor’ diye isyan ettiğim dosyalardan" diye tepki gösterdi.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, bir daha böyle kepazelikler olmaması için zamanaşımı süresini uzattık. 1 Haziran 2005’ten itibaren, en hafif suçun zamanaşımı süresini 8 yıla çıkardık. Ama bu dosya eskiden kaldığı için zaman aşımı süresi 5 yıl."

MAHKEMENİN SİCİLİ DÜZGÜN

Çiçek, Toprak davasında bu kararı veren mahkemenin ’düzgün sicilli’ hákimlerden oluştuğunu belirtti. Çiçek, ayrıca davanın zaman aşımı gerekçesiyle ortadan kaldırılmasında mahkemenin değil, dosyanın mahkemeye geliş aşamasındaki mekanizmaların sorumluluğuna dikkat çekti. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sonunda zimmet davası zaman aşımından düşürülen Toprak, "gerçeğe aykırı muhasebeleştirme" suçundan 2 yıl 6 ay hapis ve 7 bin 500 YTL para cezasına çarptırılmıştı.

CEZALARI ERTELENDİ

Mahkeme, aynı suçtan Halis Toprak’ın oğulları Ahmet ve Mehmet Toprak’ın beraatlarına karar verdi. Toprak’ın kızı Ayla Toprak Zengin’in de aralarında bulunduğu 5 sanığa da 1 yıl 8 ay hapis cezası verilmişti. Ancak bu cezalar da ertelenmişti.

Çiçek VIP’te görünce kızmıştı

ADALET Bakanı Çiçek, Halis Toprak ile yargılandığı günlerde havaalanının VIP salonunda karşılaşınca isyanını Meclis’e taşımıştı. Çiçek, Meclis’te 3 yıl önce, Bankalar Yasası’nda yapılacak değişikliğe ilişkin bilgi verirken, yaşadığı bu olayı şöyle aktarmıştı: "Yurtdışından bugün döndüm. Havaalanının VIP salonunda bankasına el konulmuş birisini gördüm. Nasıl oluyor diye benim de garibime gitti. Adamın giyiminde, kuşamında, bankası batmadan önceki durumla sonrası arasında hiçbir fark yok. Sizi temin ederim ayağındaki ayakkabının fiyatına bir ay evrak memuru çalıştırıyorum. Kullandığı parfüm kokusuna baktığınızda, adam neredeyse parfümeri dükkanı gibi. Daha iyi bir duruma gelmiş ve VIP salonunda oturuyor."
Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2006 Pazar 06:36:16
Güncelleme :30 Temmuz 2006 Pazar 06:48:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?