19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Bakan Gül Roma'da

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİB) Teşkilatının Türkiye'nin inisiyatifi üzerine 15 yıl önce ortaya çıktığını ve bu açıdan Türkiye için çok önemli olduğunu kaydetti. 

Gül, Moskova'da düzenlenen KEİB Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısından sonra, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı. KEİB'in Türkiye'nin inisiyatifi üzerine 15 yıl önce ortaya çıktığını ve
merkezinin İstanbul'da olduğunu belirten Gül, KEİB'in Karadeniz ülkelerinin yanı sıra, Balkanlar ve Kafkaslardaki ülkeleri de kapsaması açısından, tüm bu bölgedeki istikrar ve güvenlik için önemli bir örgüt olduğunu söyledi. 

Gül, bugün yapılan toplantıda Karadeniz boyunca bir çevreyolu inşa edilmesi ve bölge ülkeleri arasındaki liman bağlantılarının artırılması için gerekli anlaşmanın imzaya açıldığını kaydederek, ''Bu bakımdan önemli bir toplantıydı. Bu projeler gerçekleşirse Karadeniz'in havası ekonomik ve sosyal anlamda çok değişecek. Türkiye olarak biz bunları çok destekliyoruz'' dedi. 

KEİB'in 15'inci yılına geldiğini, bu yüzden de yeni dünya ve bölge koşulları çerçevesinde, teşkilatın hedeflerinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Gül, ''Bu yapılacak. Bu Türkiye'nin başkanlığı döneminde olacak. Aynı zamanda devlet veya hükümet başkanlarının katılacağı bir zirve toplantısı olacak İstanbul'da. O açıdan biz bu teşkilata çok büyük önem veriyoruz'' diye konuştu.

-İKİLİ GÖRÜŞMELER-

Toplantı vesilesiyle, Gürcistan, Romanya ve Arnavutluk Dışişleri Bakanlarıyla da ikili görüşmeler yapma fırsatı bulduğunu kaydeden Gül, ''Bunlarla siyasi, ekonomik ve güvenlik konularımızı gözden geçirdik. Gayet faydalı oldu'' dedi.

-LAVROV İLE GÖRÜŞME-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de uzun bir görüşme yaptıklarını belirten Gül, görüşmede ikili ilişkiler, siyasi, ekonomik ve diğer konulardaki işbirliğini gözden geçirdiklerini söyledi. 

Rusya ile Türkiye arasında bu yılki ticaret hacminin 15 milyar doları geçtiğini ve yıl sonunda bunun 20 milyar doları bulacağını kaydeden Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

''Yeni hedefler ortaya koyduk. Rusya ile ticaretimiz, bu yıl sonunda 20 milyar dolara ulaşıyor. Şu anda 15 milyar doları geçti. 2008 yılındaki hedefimiz 25 milyar dolar. Bunlar çok büyük rakamlar ama bu gerçekleşecektir. Türk şirketlerinin Rusya'daki yatırımları 4 milyar dolara yaklaştı. En son BEKO 100 ilyon dolara yakın yatırım yaptı. Elbette Rusya bunlara müsaade etmese, buradaki hukuk buna izin vermezse bu yatırımlar gerçeklemezdi. Bu yatırımlar giderek artıyor. Ayrıca bunu da büyük bir gururla ifade edeyim ki; Türk firmalarının
burada üstlendikleri projelerin değeri, 18 milyar dolara yaklaştı. Yani Türk firmaları, Rusya'da 18 milyar dolarlık iş yapıyorlar. Müteahhitlik hizmetleri olarak söylüyorum. Buraya yaptığımız 4 milyar dolarlık doğrudan yatırım bunun dışında. Tüm bunlar ilişkilerimizin ne kadar geliştiğini gösteriyor.'' 

Gül, görüşmede, 2007'nin Türkiye'de Rus, 2008'in de Rusya'da Türk yılı olmasına da değindiklerini belirterek, ''Ancak bölgesel birçok sorun var. Bölgesel sorunlara da değindik. Gerek Gürcistan-Rusya ilişkileri, gerekse Ermeni meseleleri ve Kıbrıs konularını ele almak fırsatı bulduk'' diye konuştu.
aa
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2006 Çarşamba 21:50:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?