15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Bakan Pepe Artvin'de

Bir dizi ziyaret ve incelemede bulunmak üzere Artvin'e gelen Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu'yu makamında ziyaret etti.


Vali Aydoğdu ziyarette, Bakan Pepe'ye ildeki orman sorunlarıyla ile ilgili kısa bir brifing sundu. Artvin'deki katı atık sorunuyla ilgili sorunları aktaran Vali Aydoğdu, "Bizi zorlayan bütün Karadeniz'deki katı atık sorunudur. Biz bu konuda Rize vilayetiyle birlikte kurduğumuz ARRİKAP projesiyle belli bir mesafe aldık ancak Çoruh'u besleyen küçük kollarda, kırsalda özel idare olarak bir çalışma içindeyiz. Köylerimize katı atık için konteynır dağıtılması ve özel idarenin temin edeceği araçlarla toplanması konusunda bizim projemiz hazır. Bakanlığımıza arz edeceğiz. Mümkünse özel idaremize destek istiyoruz. Artvin, ülkemizdeki milli parkları il olarak düşündüğümüzde 2 büyük milli parkı barındırıyor. Büyüklüğü açısından da önemli bir milli park. Bunlardan birisi il merkezinde bulunan Hatila Milli Parkımız, bunun planlama çalışmaları yapılıyor. Buna hız verilmesi bizim için çok hayati öneme haiz bir konu. Ayrıca bu Hatila Vadisi üzerindeki Hatila Çay'ı üzerine kurulacak hidro elektrik santrali de bu projeyi
bekliyor. Hopa Kemalpaşa'da Orman Bölge Müdürlüğü'nün terk ettiği bir tesis var, özelleşmeye çıkarıldı, alıcı bulamadı. Biz yasayı inceledik, mümkün olabiliyor. İlimizde yeni kurulan Artvin Çoruh Üniversitesi'ne tahsisi konusunda destek istiyoruz" dedi.


Bakan Pepe ise, Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait Kemalpaşa'daki tesisi seve seve Artvin Çoruh Üniversitesi'ne vereceğini ifade ederek, "Biz de üniversite dediğiniz zaman iş biter. Memnuniyetle, seve seve verdik, hayırlı olsun" diye konuştu. Çoruh'un deli dolu akışına hayran olduğunu ifade eden Bakan Pepe, "Artvin'i 30 yıldan beri biliyorum. Yalnız gelirken eski günleri hatırladım, 'Çoruh'un o kabına sığmayan, deli dolu akışını ah bir daha görebilseydim' diye içimden geçirdim. Yani görmeyenler, bu akışın
nasıl bir akış olduğunu, nasıl bir çılgın akış olduğunu bilemezler. Şimdi baktık, burası Türkiye'nin çok ciddi bir enerji ambarıdır artık. Artvin'in geleceği enerji, madencilik, turizmdir. Bunları birbirlerine çok iyi senkorize bir şekilde kullanmamız, geliştirmemiz lazım. İki tane milli park, Macahel (Camili), yani bunlar Türkiye'nin dünya pazarına sunduk, medari-iftar şeylerdir, korunan alanlardır. Dünyada eşi benzeri olmayan güzellikler, bunları mutlaka korumamız lazım, geliştirmemiz lazım. İnşallah
projeleri önümüzdeki günlerde tamamlarız, bazılarının bazı sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Ama Artvin Üniversitesi, eminim ki bu şehre müthiş bir hava kazandırır" ifadelerini kullandı.


Artvin'e bakan olarak ilk geldiğinde Artvin'deki Avcılar ve Atıcılar Derneği'nin, Artvin'deki ayı popülasyonundaki artışın köylere ve çiftçilere zarar verdiğini hatırlattıklarını ifade eden Bakan Pepe, konuyla ilgili şunları söyledi:
"Dernek üyeleri 'sayın bakan, bu ayılardan bizi kurtarın ve devlet ayısına sahip çıksın' dediler. 'Ayıları koruyorsunuz, ama bunlar kovanları parçalıyor'. Ben de 'ayıların uzanamayacağı şekilde asın bunları' dedim. Onlar da gidiyorlar ayıların uzanabileceği dal ve gövdenin arasına koyuyorlar."


Bir gazetecinin son yıllardaki ayı popülasyonunda artış gözlendiğini ve bu konuda bir çalışma olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Bakan Pepe şunları kaydetti:


"Şu anda ayı popülasyonu henüz sınırları geçmiş değil. Ancak vatandaşın ayılardan dolayı maddi kaybı varsa, bunun mutlaka tazmin edilmesi lazım. Burada ayılarımızı koruyalım ama her şeyden önemli olan bizim insanlarımızın hukukunu korumaktır. Doğal hayatın, yaban hayatının sürmesi lazım ama bize düşen şey valilik olarak, bakanlık olarak bizim, devletin vatandaşın kaybını tespitler yapıp ödememiz lazım. Böyle şeyler varsa, kovan parçalanmışsa, içinden adamın 20 kilo balı gitmişse, onu ödeyeceğiz."
Bakan Pepe'ye ziyaretlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da eşlik etti.

iha
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2007 Perşembe 02:23:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?