22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Bakan Şahin umutlu

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Anayasanın Bazı Maddelerinde Değişiklik yapılması Hakkındaki Kanunu onaylayacağını düşündüğünü söyledi.

TBMM Anayasa Komisyonunda, Cumhurbaşkanının bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun 2 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeler, genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını ve cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesini düzenliyor.

-GÖRÜŞMELER-

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Cumhurbaşkanının Anayasa değişikliğini halkoyuna sunması durumunda bir kaos yaşanacağını savunarak, ''Gerekçeden anladığımıza göre, bu paketin halkoyuna sunulması kuvvetle muhtemel'' dedi. Kart, Hükümetin, değişikliklerin halkoyuna sunulmasıyla ilgili herhangi bir değişiklik yapmadığını belirterek, bu durumu eleştirdi.

CHP Antalya Milletvekili Atila Emek, Meclisin artık yorulduğunu ifade ederek, Anayasa değişikliğinden vazgeçilmesini istedi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, söz alarak, Kart ve Emek'e cevap verdi. Cumhurbaşkanının, Anayasa değişikliğinin ikinci kez gönderildiğinde onaylayacağını düşündüğünü ifade eden Şahin, ''375-376 ile giden paketi referanduma götürmeyeceğini düşünüyorum'' dedi.

-''RAHVAN AT GİBİ...''-

AK Parti grubunun Anayasa değişikliğinde samimi olduğunu ve cumhurbaşkanını halkın seçmesini istediklerini bildiren Şahin, değişikliğin aynen gönderilmesi halinde Cumhurbaşkanının önünde iki seçenek bulunduğunu söyledi.

Bunlardan birinin onaylamak, diğerinin de halkoyuna sunmak olduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi: ''(Referanduma gidilirse 120 günlük süre uzun bir süre neden bunu kısaltmıyorsunuz?) diyorsunuz. İzin verin de bu konudaki kanunun ne zaman çıkacağına biz karar verilim. Bizim de bir hesabımız var.

Öyle bir konu gündeme gelirse biz hallederiz. Bizim de bu konuda hazırlıklarımız var. Sayın Atila Emek, 'Parlamento yoruldu' diyor. Bizim parlamentomuz maşallah rahvan at gibi koştukça açılıyor.'' CHP Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık ise ''Sistemi zorlayarak acaba seçimden mi kaçıyorsunuz?'' diye konuştu.

-GERGİNLİK-

CHP İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya, konuşması sırasında AK Parti milletvekilleri müdahale edince, ''Lütfen çıkın dışarda konuşun'' dedi. AK Parti Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu ise ''Gel beraber çıkalım'' diye karşılık verdi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ''Sözlerinize dikkat edin. Meydan okur gibi bir tarzınız var... Bu tarz komisyona yakışmıyor'' dedi.

-''ANLI ŞANLI PROFESÖRÜM''-

CHP Antalya Milletvekili Atila Emek, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'ya, ''Siz akademisyensiniz. Yarın üniversiteye döndüğünüz de rahmetli Orhan Aldıkaçtı gibi olmayın. Talimatla hareket ediyorsunuz'' dedi. Emek'in sözlerine Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, ''Bana kim talimat verebilir. Ben anlı şanlı bir Anayasa profesörüyüm. Aslında ben, başkanlık sistemini savunuyorum ama size kabul ettiremedim'' diye konuştu. Emek'in, AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay'dan söz ederken ''Eryarbay'' demesi, milletvekilleri arasında gülüşmelere yol açtı.

Kanunun 2. maddesinin kabul edilip 3. maddesine geçilmesinden sonra, Komisyon Başkanı Kuzu maddeye ilişkin açıklama yaparken, CHP'li Emek, ''Daha konuşmadık'' diye tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Kuzu, ''Herhalde o kadar angut değiliz. Madde hakkında bilgi vermeye çalışıyorum'' diye cevap verdi. Kanunun 3. maddesi üzerindeki görüşmeler devam ederken, milletvekillerine tatlı ikram edildi.
A.A
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2007 Pazar 00:39:19
Güncelleme :27 Mayıs 2007 Pazar 00:43:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?