28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Bakanlar Kurulu'na 21 gün ara

Türkiye’nin çok sıcak çatışmaların ardından Lübnan’a asker gönderme gündemine kilitlendiği Ağustos ayı süresince Bakanlar Kurulu ancak bir kez toplanabildi. 

Kurul, 28 Ağustos Pazartesi günü, 21 günlük bir aradan sonra çok sıcak ve yoğun bir gündemle toplanabilecek. 

Bakanlar Kurulu son toplantısını Lübnan’da daha ateşkes ilan edilmeden İsrail’in saldırılarının devam ettiği günlerde 7 Ağustos tarihinde gerçekleştirdi. Bu toplantının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, birer hafta arayla eşi ve çocuklarıyla tatil yapınca, Meclis’in kapalı olduğu yaz aylarındaki “İki haftada bir toplantı” düzenine geçildiği düşünüldü. Erdoğan da 14 Ağustos’ta tatilini bir günlüğüne kesip geldiği Ankara’da, Bakanlar Kurulu’nu toplamak yerine partisinin 5’inci kuruluş yıldönümü törenlerine katıldı. 

Lübnan’da ateşkes ilanı da tam bu döneme denk geldi. Başbakan Erdoğan’a yönelik “Türkiye’nin Lübnan’a asker göndermesini” talep eden telefon trafiği başladı. Yine Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında asker ve sivil yetkililerin katıldığı ve tek gündem maddesi Lübnan olan güvenlik zirvesi toplandı. Ardından Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, önce Lübnan, ardından da İsrail ve Filistin gezilerine çıktı. Bu arada Erdoğan ve Gül’ün Lübnan’a bir birlik gönderilmesine sıcak baktığı, bunun için Meclis’in de tatile ara verecek toplanmasının gerekliliği belirtildi. 

Bu gelişmeler üzerine Bakanlar Kurulu’nun “İki haftada bir” kuralına göre bugün toplanması beklentisine girildi. Ancak Başbakan Erdoğan Bakanlar Kurulu’nu yine toplamadı. Erdoğan, programına yalnızca Milli Güvenlik Kurulu(MGK) toplantısını aldı. Edinilen bilgilere göre Başbakan, Bakanlar Kurulu’nun gelecek hafta 28 Ağustos Pazartesi günü toplanması talimatını verdi. Bakanlara da toplantı günü 28 Ağustos Pazartesi olarak iletildi. Bu durumda Bakanlar Kurulu, çok sıcak ve yoğun bir gündem içinde ilk kez 21 günlük bir aradan sonra toplanmış olacak. 

28 Ağustos’taki Bakanlar Kurulu’nun asıl gündemini Lübnan’a asker gönderilmesi oluşturacak. Toplantıda ayrıca Meclis’in tatilden çağrılmasının zamanlaması, çağrı metni ve Meclis toplandığında YÖK’ün Anayasa Mahkemesi’nce “15 üniversiteye 15 rektör” yasasının, rektörlerinin hükümet tarafından atanmasına ilişkin hükmünü iptali üzerine yaptığı rektör atamalarına karşı izlenecek hukuki ve siyasi yanıtların da değerlendirilmesi bekleniyor.

ANKA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2006 Pazartesi 12:31:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?