22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Bakanlıkta büyükelçi kalmadı'

Erdoğan, MGK krizinin perde arkasını anlattı... Gül'den Sezer'e tepki: Bakanlığımda Büyükelçi kalmadı...

Erdoğan, MGK krizinin perde arkasını anlattı...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliğine, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Feridun Sinirlioğlu'nun atanmasına ilişkin kararnamenin Çankaya Köşkü'ne gönderildiğini açıkladı.


Kanal A Televizyonunda canlı yayına katılarak, soruları yanıtlayan Erdoğan,MGK Genel Sekreterliği'ne Yiğit Alpogan'dan sonra atanacak kişi konusunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile konuşma şansı bulup bulmadığına ilişkin bir soru üzerine, gazetelerde yer alması dolayısıyla açıklaması gereken bir konu olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Sezer'e, sözlü olarak ''MGK Genel Sekreterliği için Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'na nasıl bakacağını'' sorduğunu anlatan Erdoğan, ''Sezer'in de olumlu bir yaklaşım gösterdiğini'' kaydetti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

''Maalesef, ertesi hafta olumsuz haber geldi. Şimdi bu olumsuz haber gelirken, bize, 'Şu, şu, şu gerekçelerle uygun değildir' denmiyor. Bizi üzen bu. Sayın Cumhurbaşkanımızın Anayasa Mahkemesi üyesi olduğu zaman, Sayın Özal ile Sayın Demirel arasında sürtüşme olmuştu ve o zaman Cumhurbaşkanı'nın yerindelik kararı veremeyeceğine dair imzası var. Sayın Cumhurbaşkanımız aslında burada hukuki bir gerekçeyle reddetmesi lazım. Ama bu yok. Yerindelik kararı, Bakanlar Kurulu belirler, 'Uygundur' der, gönderir. Cumhurbaşkanımız bu konuda reddedecekse, iade edecekse, yerindelik noktasından hareketle değil, hukuki bakımdan gerekçe göstererek iade etmesi lazım. Yani takdir yetkisi hükümetindir. Üstelik bunlar Bakanlar Kurulu kararı olarak gidiyor.''

MGK Genel Sekreterliği için eski İsrail Büyükelçisi olan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Feridun Sinirlioğlu'nun kararnamesinin Çankaya Köşkü'ne gönderdiğini bildiren Erdoğan, ''İnşallah, temenni ederiz ki buradan olumlu bir netice çıkar ve MGK da vekaleten bir genel sekreter ile yürütülmez. Hep bunların faturası bize kesiliyor da bir şeyi ortaya koymak bakımından açıklamak durumundaydım'' diye konuştu.

Gül'den Sezer'e tepki


Milli Güvenlik Kurulu’nun başına yapılmak istenen atamaların Çankaya Köşkü’nden dönmesine “Bakanlığımda Büyükelçi kalmadı neredeyse" diye tepki gösteren Dışişleri Bakanı Gül, “MGK vekaletle mi gidecek" dedi.

“BAKANLIĞIMDA BÜYÜKELÇİ KALMADI"


Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan’ın Londra Büyükelçiliği’ne atanmasının ardından boşalan koltuğa Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ve Tel Aviv Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu’nun düşünülmesine rağmen bu isimlerin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den döndüğünün hatırlatılması üzerine de Gül, “Bakanlığımda büyükelçi kalmadı neredeyse. Böyle kritik bir dönemde MGK’nın başına makamında oturmasını arzu ediyoruz. Bu Hükümet’in değil bütün bir Türkiye’nin meselesi" dedi.

 
Gül, “Biz herhangi bir parti geçmişi olan birini değil ki... Atina Büyükelçimizden daha değerli başka birini mi bulacağız ya da Başbakanın şimdi ismini verdiği Tel Aviv Büyükelçimiz, bütün Orta Doğu işlerine bakmış, bütün güvenlik meselelerini bilen biri. Kimi önereceğiz? Bakanlığımda herkes birbirinden kıymetlidir, Büyükelçilerimizin hepsi de bu işi en iyi şekilde yapabilecek arkadaşlardır ama çalıştıkları alanlar itibariyle, şimdi kimi yani ne söyleyebiliriz" diye konuştu.


“Bu arkadaşlarımızın hepsi Türkiye’ye büyük bir şeref ve onurla büyük bir başarıyla dünyada temsil etmiş arkadaşlardır. Sivilleştirdiğimiz, başına bir büyükelçiyi getirdiğimiz MGK vekaletle mi gidecek. Ne yapacağız" diyen Gül, sözlerini “Ayrıca beş müsteşar yardımcımızı sayın Cumhurbaşkanı uygun bulmadı ama herhangi bir gerekçe de söylemedi. Yani söyleyebilecek bir şey yok doğrusu" şeklinde tamamladı.



kanal a/anka
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2007 Perşembe 13:43:58
Güncelleme :19 Temmuz 2007 Perşembe 13:55:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
AHMET GENÇTÜRK TURGUTLU/MANİSA IP: 81.214.178.xxx Tarih : 19.07.2007 18:20:50
SAYIN DIŞIŞLERİ BAKANIM YOLUN SONUNA GELDİK SABREDİN AZ KALDI. DURMAK YOK YOLA DEVAM.