27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Barolardan hükümete ültimatom

İzmir'de biraraya gelen sivil toplum örgütleri temsilcileri ve 15 ilin baro başkanları, hükümetin "Kıbrıs" politikasını eleştirerek, Türkiye'deki liman ve havaalanlarının kısmen de olsa Rum yönetimine açılmasının Kıbrıs Rum kesimini dolaylı biçimde tanıma ve KKTC'nin hukuksal varlığına son verme anlamına geldiğini öne sürdü. 

İzmir, İstanbul, Aydın, Denizli, Manisa, Antalya, Muğla, Zonguldak, Mersin, Gaziantep, Amasya, Artvin, Bartın, Samsun, Balıkesir Baro Başkanları'nın yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, İzmir Barosu'nda ortak bir basın açıklaması yaparak, hükümetin Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimine limanlarını açmasıyla ilgili önerisine tepki gösterdi. Avukatlar adına ortak basın açıklamasını okuyan İzmir Baro Başkanı Avukat Nevzat Özdemir, AB dayatmaları karşısında bir hava, bir deniz limanını Kıbrıs Rum yönetimine açma önerisinde bulunulduğunu ve bu yapılırken devletin hiçbir kurum ve kuruluşunun bu oldu-bittiden haberdar edilmediğini söyleyerek, "Ülkemizin bugünü ve geleceği açısından kabul edilmesi olanaksız, kaygı verici gelişmeler yaşamaktayız. Oluşturulan bu öneri Kıbrıs Rum kesimi yönetimini dolaylı biçimde tanıma ve dolayısıyla KKTC'nin hukuksal varlığına son verme anlamına gelmektedir" dedi. 

Kıbrıs'ın Türkiye için önemine dikkat çeken Erdemir, "Kıbrıs'taki anayasal düzeni yıkan Rum yönetimi, AB'ye üye olarak kabul edilmiştir. Oysaki uluslararası hukuk kurallarına göre Kıbrıs, Türkiye Cumhuriyeti'nin katılmadığı hiçbir uluslararası kuruluşa katılamaz. Kıbrıs sorunu sadece Kıbrıs'ta yaşayan 150 bin Türk yurttaşını değil, Türkiye'de yaşayan 72 milyon yurttaşın güvenliği ve geleceğini çok yakından ilgilendirmektedir" diye konuştu. 

Hiçbir kişi veya kurumun Anayasa'yı ihlal etme ayrıcalığının bulunmadığını belirterek, siyasal iktidarı uyaran avukat Erdemir, "TBMM, 1983 yılında KKTC'nin devlet olarak varlığını tanımış ve haklarını oybirliğiyle koruma yolunda karar almıştır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin iradesine ve Meclis kararına aykırı olarak, KKTC'nin varlığını hukuken yok etmenin ilk adımı olan Gümrük Birliği ek sözleşmesini kamuoyundan ve meslek örgütlerinden gelen tüm uyarılara karşın imzalamıştır. Şu anda ise Türkiye'deki liman ve havaalanlarını kısmen de olsa Rum yönetimine açmak suretiyle KKTC'ye son ve ölümcül bir darbe daha vurulmak üzeredir. Siyasal iktidarı uyarıyor; Anayasa'ya, hukuka uygun davranmaya çağırıyoruz. Tüm kişi ve anayasal kurumların geldiğimiz bu noktaya bir kez daha dikkatini çekiyor ve sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2006 Salı 16:15:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?