16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Baş tehlike: İşsizlik ve bölücülük

Odak Araştırma Grubu, 15 Kasım-16 Aralık tarihleri arasında, rasgele seçilen 26 ile bağlı 89 ilçe, 423 mahalle ve 45 köyde, ev, işyeri ya da sokakta anket yaptı.

"Cumhuriyet ve Demokrasi" adı verilen araştırmada, halkın cumhuriyet ve demokrasi ile ilgili algıları, rejimle ilgili görüşleri, siyasi eğilimlerindeki değişimleri gibi farklı konular incelendi.

Araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

REJİM İÇİN EN BÜYÜK TEHLİKE BÖLÜCÜLÜK VE İŞSİZLİK

Katılımcılara, cumhuriyet rejimi için tehlikeli buldukları ilk üç unsur sorulduğunda, gelen cevaplarda ilk sırayı yüzde 30.4'le "bölücülük" alıyor. Halk PKK teröründen sonra ise önceliğini ekonomiye veriyor. Fakirlik ve işsizliği cumhuriyet rejimi için tehlikeli bulanların oranı ise yüzde 16.8. Dış borç ve ekonomik bağımlılıkta yüzde 13'lük oranla üçüncü sırayı alıyor rejim tehdinde. Gündemde uzun süre tarşılan irtica ise rejim için tehlike sıralamasında çok altlarda bulunuyor. İrticayı tehlike görenlerin oranı ise sadece yüzde 10.

HALK AB KARŞITLARINI DİKKATE ALMIYOR

Odak Grubu'nun araştırması, son zamanlarda bazı siyasi partiler ve ulusalcıların çok sık vurgulamaya başladığı AB karşıtı görüşlerin, toplumun genelinde itibar görmediğini ortaya koyuyor. Yüzde 55.3, AB uyum süreci sayesinde demokrasi ve insan hakları standartlarının yükseleceğine inanıyor. Yüzde 53.7, ekonomik ve sosyal koşullarda da iyileşme sağlanacağını düşünüyor. Yine bu sürecin kültürel çeşitliliğin sağlanmasına etkisi olacağına inanların oranı da yüzde 51.8. Ayrıca yüzde 51.4, AB yüzünden milli kimliğin kaybolmayacağı, yüzde 52.7, ulusal egemenliğin kaybedilmeyeceğine inanıyor.

Geçen aylarda TESEV'in yaptığı kamuoyu araştırması da benzer sonuçlar ortaya koymuştu. Türkiye'de din-toplum-siyeset konulu araştırma, halkın suni gündemlere verdiği cevap olarak değerlendirilmişti.

TESEV ARAŞTIRMASI: %80 LAİKLİK TEHLİKE ALTINDA DEĞİL

TESEV'İN araştırmasına göre halkın yüzde 80'i, "Türkiye'de laikliği tehlike altında görmüyorum" demişti.
Kamuoyu araştırmasında ayrıca vatandaş birbiriyle problemi olmadığını söylemiş ve yüzde 83'ü gibi bir oranla dindar çevrelerin laik kesime hiçbir şekilde baskı yapmadığı sonucu çıkmıştı.

Cumhuriyet rejimi için neyi tehlike görüyorsunuz?

Bölücülük %30.4 

İşsizlik-Fakirlik %16.8 

Dış borç ve ekonomik bağımlık % 13 

İrtica % 10 

AB süreci % 7.6 

Ordunun etkinliğinin azalması % 4.4



stv
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2007 Cuma 17:39:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?