17
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

Başbakan Erdoğan: Kıbrıs'ta masadan kaçan taraf olmayacağız


Başbakan ErdoğanBaşbakan Erdoğan, 24. Amerikan-Türk Dernekleri Asamblesi Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Kıbrıs, AB, terör, siyasi ve ekonomik konulardaki görüşlerini aktardı. Amerikan-Türk Dernekleri'nin Türkiye ve ABD arasındaki bağların daha da geliştirilmesi konusunda daha aktif ve etkili rol üstleneceğinden hiçbir kuşkusunun olmadığını ifade eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Derneğimiz, özellikle yıllık kongreleri aracılığıyla Türkiye'nin hedef ve beklentileri hakkında Amerikan kamuoyunun bilgilendirilmesine de hizmet edecektir" dedi.
AB'yi bir ekonomik ya da bir Hıristiyan Kulübü olarak görmek istemediklerini vurgulayan Erdoğan, "AB, medeniyetler çatışmasına karşıysa Türkiye'yi içine almak zorundadır" ifadesini kullandı.
AB sürecinde Kıbrıs gibi farklı bir durumun ortada olduğunu belirten Erdoğan, "Hükümetimiz KKTC'nin adil ve kalıcı bir çözüm için yanında olduğunu açıklamıştır. Biz, BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonunu destekliyoruz. Annan Planı'nı referans almak suretiyle gerekli adımları atmakta kararlıyız. Hiçbir Türk vatandaşı Kıbrıs'la ilgili olarak ver-kurtul anlayışını taşıyamaz. Bu ifadeyi kullananlar, kuru tatminle iç içeler. Şu anki hükümet o ifadelere sığınmak suretiyle politika yapmak isteyenlerden daha hassastır" dedi.
Türkiye ve KKTC'nin Kıbrıs konusunda atması gereken adımları attığını vurgulayan Erdoğan, "Biz masadan kaçanın Türk tarafı olduğunu söyletmeyiz. Bundan sonraki adımlar BM Genel Sekreteri Sayın Kofi Annan'ın Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yapacakları görüşmelere bağlıdır" diye konuştu.
Erdoğan, Kıbrıs konusunun önemli bir problem olduğunu ve bu problemin sorun olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, yaklaşımlarının sorun üretmek değil, sorunları çözmek olduğuna dikkat çekerek, "Kıbıs'la ilgili gerekli adımları atıyoruz. Burada da ABD'nin desteğini istedik" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasını heyette yer alan işadamları ve basın mensuplarının yanı sıra, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, devlet bakanları Ali Babacan ve Kürşad Tüzmen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Erdoğan'ın danışmanı Ömer Çelik, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Türk-ABD Dostluk Grubu Başkanı Egemen Bağış ile Azerbaycan Kültür Bakanı Polat Bülbüloğlu ve Yurtdışındaki Azeriler'den Sorumlu Bakan Nazım İbrahimov da dinledi.

İSMAİL BALLI/EVRİM ÖCAL - WASHİNGTON - İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2004 Cuma 18:27:19
Güncelleme :31 Ocak 2004 Cumartesi 12:06:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?