22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Başbakan Erdoğan:Uçuyorsunuz

60. Hükümet programı üzerindeki görüşmelerdeBaşkanı Deniz Baykal’a doğrudan eleştiriler yöneltmesi Genel Kurulu hareketlendirdi.Görüşmelerden bazı notlar şöyle:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında AKP milletvekilleri sık sık sözlerini alkışlarla kestiler. Bakanlar Kurulu sıralarında,görüşmelerboyunca evraklarını inceleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay daBaşbakan’ı en çok alkışlayan bakanlardan biri oldu.
 
Başbakan konuşması sırasında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Grup
Başkanı Ahmet Türk’ü isim vermeden eleştirirken, CHP’den ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın adını doğrudan kullanarak laf atması dikkat çekti.

Daha sonra Baykal, söz alarak Başbakan’ın, kendisinin Maliye Bakanlığı döneminde reel faizin yüzde 40 olduğu şeklindeki eleştirilerine cevap verdi.
 
Baykal, “Başbakan’ın değerlendirmeleri yakın siyasi geçmişimiz ve ekonomik
değerlerle bağdaşmıyor. Sayın Başbakanın benim 1974 yılında benim Maliye
Bakanı olduğum dönemde reel faizin yüzde 40 olduğunu söylemesi büyük bir
iddiadır. Bu değerlendirmeleri gösteriyor ki; bu, yakın siyasi tarihimizi ve ekonomik değerlerle bağdaşmıyor. Ekonomik anlayışıyla, bilgisiyle somut belgeler söylüyor. Oysa 1974 Yılında Tasarruf Mevduatı yüzde 9, Merkez Bankası faizi ise yüzde 9’du. Durum bundan ibarettir” Dedi.

-"UÇUYORSUNUZ"-

Başbakan geçmişte olduğu gibi sık sık konuşması sırasında halk ağzını kullandı. “Tereciye tere satmayalım”, “Uçuyorsunuz”, Başbakan’ın  kullandığı ifadelerden bazıları oldu.

Geçen yasama döneminde bütçe ve hükümet programı gibi önemli konuların görüşülmesi sırasında çoğu kez Genel Kurul’dan ayrılan Başbakan Erdoğan, bu kez bakanlar kurulu sıralarından ayrılmadı. Bakanların da önemli bir bölümü Genel Kurul’da bulundular.

Başbakan’ın konuşması sırasında, DTP’lilerin AKP oylarına “emanet oylar” demesini eleştirerek, “Eğer kendinize güveniyorsanız, parti olarak seçime girseydiniz” sözlerine görüşmelerden sonra DTP Grup Başkanı Ahmet Türk karşılık verdi. Türk, “Başbakan olarak seçimlere girmediğimizi eleştireceğine, seçim barajlarını indirmeliydi“ dedi.

-ŞEMDİNLİ’NİN HESABI-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, konuşması sırasında, DTP Muş milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık, “Hakkari ve Şemdinli’nin hesabını verin, Şemdinli’nin” diye bağırdı. Ancak Başbakan, herhangi bir karşılık vermedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den sonra ikinci olarak kürsüye çıkan DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, en dikkatle izlenen konuşmacı oldu. Türk’ün
konuşmasında Genel Kurul’da tepki çekebilecek bir ifade kullanılıp kullanmayacağı merakla beklendi. Türk’ün konuşmasını bütün siyasi parti liderleri izledi. Özellikle Bahçeli ve Baykal’ın Türk’ün bazı sözlerine özel bir dikkat gösterdiği gözlendi.
 
-DTP’Lİ KADINLAR -

DTP milletvekillerinin, Türk’ün konuşma metninde bulunmasını istedikleri
konularla ilgili tavsiyelerde bulundukları belirtildi. Türk’ün, “kadınlara
yönelik şiddet” konusundaki sözleri sırasında DTP’li kadın milletvekillerininbirbirlerini dönerek kutlamaları dikkat çekti.

-BAHÇELİ VE TÜRK’TEN AYNI ELEŞTİRİ-

Ahmet Türk, AKP hükümetin programını , kendisinden hemen önce konuşan MHP
Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile hemen hemen aynı sözlerle eleştirdiği
görüldü. Bahçeli de Türk de, hükümet programının “pembe tablo” çizdiğini ifade ettiler.

Bahçeli, “Hükümet programının ağırlık merkezini oluşturan ekonomik ve mali
politikalar bölümleri, saptırılmış ve kurgulanmış rakamlarla pembe tablolar
çizmektedir” derken, Türk, “Hükümet programında rakamlarla oynanarak yanıltıcı bilgilerle ekonomide toz pembe bir tablo çizilmektedir”sözleriyle eleştiride bulundu.

-“ÇİÇEKLERİNİ SULUYOR”-

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’in AKP’li belediyeleri eleştirmesi üzerine, AKP İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli, “Onlar senin çiceklerini suluyor” diye bağırdı.

a.a
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2007 Pazartesi 20:54:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
elmr-yusuf-47 IP: 88.254.88.xxx Tarih : 3.09.2007 23:42:26

Bu haberleri okurken ilkin yüce Allahtan sayın başbakanımıza yardım etmesini diledim fakat sonradan düşündüğümde anladım ki sayın başbakanımız tüm bu sıkıntı ve problemlerin üstesinden gelebilecek şekilde bir yaratılışa sahip olduğunu gözlemledim çünkü sayın başbakanın geçmişi göz önüne alındığında hakikaten çok çarpıcı manzaralarla karşılaşırız ki zaten türk milletinin onu sevme sebebide budur ve onu geçmişten bu güne taşıyan azmi ve sarsılmaz iradesi sayesinde bir nevi imkânsızı başarmıştır ve tüm bunlarında üstesinden gelebileceğine bütün kalbimle inanıyorum ve şunu bilmiş olunki türkiye büyük millet meclisi atatürkten sonra böyle bir şahsiyete tanıklık etmedi ve edeceğinide sanmıyorum ve gün gelecek bunu kendileri itiraf edeceklerdir bunu unutmayın…