30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Başbakan Türkmenistan'a gitti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Türkmenistan'a gitti. Erdoğan, Türkmenistan ziyaretinin ardından Moğolistan'a geçerek orada da bir dizi temaslarda bulunacak.

Erdoğan, Türkmenistan ve Moğolistan gezilerine ilişkin Esenboğa Havalimanı'nda hareketinden önce bir basın toplantısı düzenledi. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'un davetlisi olarak bu ülkeye ziyaret gerçekleştireceğini belirten Erdoğan, ziyareti sırasında Berdimuhammedov ile başbaşa ve heyetler halinde görüşmeler yapacaklarını bildirdi.

Erdoğan, bu görüşmelerde Türkiye ve Türkmenistan arasındaki ikili ilişkilerin ele alınacağını, başta enerji olmak üzere birçok konuyu görüşme fırsatı bulacaklarını belirterek, görüşmede ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmelerin de ele alınacağını ifade etti. Bunların başında ABD'de yaşanan ve bütün dünyayı sarsan küresel krizin yer aldığını kaydeden Erdoğan, bu ziyarette Türkiye-Türkmenistan iş konseyi toplantısının da yapılacağını söyledi.

Türkmenistan'da bulunan işadamları ve Türk vatandaşlarla da biraraya geleceğini belirten Erdoğan, "Biz Türkiye ve Türkmenistan'ı tek millet ve iki devlet olarak görüyoruz. Bu anlayış çerçevesinde ülkelerimiz arasındaki güçlü kardeşlik ilişkilerini daha da geliştirmek için bu çabamızı sürdüreceğiz. Özellikle son yıllarda bu çabalarımızın somut sonuçlarını görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Türkmenistan'ın ardından Moğolistan'a geçeceğini belirten Erdoğan, Moğolistan Başbakanı Sanjaa Bayar'ın davetlisi olarak bu ülkeye 2005 yılından sonra ikinci ziyaretini gerçekleştireceğini kaydetti. Moğolistan ziyaretinde kendileri için çok anlamlı olan bazı açılışlar yapacaklarını belirten Erdoğan, Türk tarihinin ilk yazılı eserleri olan Orhun Anıtları'nın bulunduğu Khoşo Saydam'ı Bilge Kağan Anıtları'nda bağlayan 46 kilometrelik karayolunu ve Orhun Anıtları müzesini açacaklarını belirtti.

Ulan Batur'da ismi Mustafa Kemal Atatürk olarak değiştirilen okulun önündeki Atatürk Büstü ile Ankara Caddesi'nin açılışını gerçekleştireceklerini bildiren Erdoğan, "Bu projelerin gerçekleştirilmiş olmasıyla UNESCO'nun dünya mirasında yer alan Orhun Vadisi'ndeki Türk yazıtlarına daha da kolaylaşmış olacaktır. Ayrıca tarihimizin bu en önemli anıtları, Türk ve dünya turizmine açık hale gelecektir" dedi.

Ziyaretinde Moğolistan Başbakanı ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştireceklerini kaydeden Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin gözden geçirileceğini söyledi. Erdoğan, bu ziyaretinde Moğolistan ile bazı anlaşmaların da imzalanacağını ifade ederek, "Türkmenistan ve Moğolistan'a gerçekleştireceğimiz bu resmi ziyaretlerin ülkelerimiz ve bölgemiz için barış, istikrar ve refaha katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Erdoğan'ın Türkmenistan ve Moğolistan'a gerçekleştireceği geziye eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış eşlik ediyor.

Başbakan Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan ANA uçağı saat 12.30'da Esenboğa Havaalanı'ndan ayrılırken, Başbakan Erdoğan'ı Devlet Bakanı ve Başbakan
Yardımcısı Nazım Ekren, Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz ve diğer yetkililer uğurladı.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2008 Cuma 14:05:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?