16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Başbakan'a ilginç 2 soru

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'dan Başbakan Erdoğan'a 'tercüman'  ve 'resmi tutanak' sorusu.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, ''Yabancı devlet adamlarıyla yaptığınız görüşmelerin çoğunluğunda, neden resmi tutanak tutturmuyorsunuz, Dışişleri Bakanlığının tercümanları yerine özel tercüman kullanıyorsunuz?'' diye sordu.

Arıtman, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, ABD Başkanı George Bush ile görüşmesinde, resmi tutanak tutulup tutulmadığını, Dışişleri Bakanlığı tutanağı olup olmadığını sordu.

Erdoğan'ın, ABD Devlet Başkanı Bush da dahil olmak üzere, pek çok yabancı devlet başkanıyla yaptığı resmi temaslarda tutanak tutulmadığını savunan Arıtman, önergesinde şu sorulara yer verdi:

''Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Osmanlı'dan beri süregelen devlet gelenek ve uygulamalarına aykırı değil mi? Yabancı devlet adamlarıyla yaptığınız görüşmelerin çoğunluğunda teamüllere aykırı olarak resmi tutanak tutturmamanızın nedeni nedir? Bunların devlet arşivine girmesinden niçin imtina ediyorsunuz? Bush ile görüşmeniz de dahil olmak üzere yabancı devlet adamıyla olan resmi görüşmelerinizde niçin Dışişleri Bakanlığının resmi görevlisi olan tercümanları kullanmıyorsunuz? Niçin özel tercüman kullanıyorsunuz? Bugüne kadar çok iyi derecede İngilizce bilin pek çok başbakan, yabancı devlet başkanlarıyla görüşürken yanlarına, görevli resmi tercüman alır ve tutanak tuttururken, siz İngilizce bilmemenize rağmen niçin resmi tercüman kullanmıyor ve tutanak tutturmuyorsunuz?''

SAYGI DURUŞUNDA BİLE BULUNMAYAN

Arıtman, Erdoğan'a yönelttiği başka bir soru önergesinde, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz El- Suud'a, Devlet Şeref Madalyası verilmesi için Bakanlar Kurulu kararı alınıp alınmadığını öğrenmek istedi.

Devlet Şeref Madalyası kriterlerine hiçbir uygunluğu olmayan Suudi Arabistan Kralına, hangi gerekçeyle bu nişanın verildiği sorusunu yönelten Arıtman, ''Atatürk'ün ölüm yıl dönümü 10 Kasım'da ülkemizin Başbakanın ve
Cumhurbaşkanının, Atamıza bir saygı duruşunda bile bulunmayan Suudi Arabistan Kralını, kalmakta olduğu oteldeki dairesinde devlet teamüllerine aykırı olarak ziyaret edip, iki tarafına oturup, medyaya poz verilmesinin Türk milletinin onurunu zedelediğini düşünüyor musunuz?'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 12:50:05
Güncelleme :13 Kasım 2007 Salı 16:07:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?