16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Başbakan'dan Kerkük yorumu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin Kerkük konusundaki düşüncelerinin net olduğunu belirterek, ''Kerkük belli bir etnik unsura ait olamaz. Kerkük tüm Iraklılarındır'' dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Irak'taki son gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

"Biz Türkiye olarak Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız" diyen Erdoğan, "Irak'ta herhangi bir etnik unsurun, başka bir etnik unsur üzerinde egemenlik kurmaya çalışması yanlıştır" dedi.

Erdoğan, "Irak'ın her türlü zenginliği Irak'a aittir. Fakat Kerkük'le ilgili demografik değişim söz konusu. Kerkük'e müdahale etmek isteyenler var. Kusura bakmasınlar. Türkiye buna izin vermez" diye konuştu.

"Bizim Irak'la olan komşuluk haklarımız sıradan ülke haklarına benzemez" diyen Erdoğan, "350 kilometre sınırın olacak, tarihi, kültürel bağların olacak, yıllardır dayanışma içinde olduğun ülkeye karşı seyirci kalacaksın! Bu kabul edilemez" dedi.

ABD'NİN KERKÜK GÖRÜŞÜ
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson:
''Kerkük'ün geleceği, Irak halkı tarafından karar verilmesi gereken bir durumdur. Bir demokratik ülkede Irak konusunun Meclis'te, medyada tartışılması çok yerinde bir davranıştır. ABD, Türkiye ve diğer ülkelerin bu konuda görüş sahibi olması doğal ve onların Irak konusunda görüşlerini ifade etmesi önemli ama sonuç olarak karar alacak taraf Irak. Irak'ın iç siyasi gelişmeleri açısından Kerkük'ün geleceği çok hassastır. Bunu ABD ve Türk hükümeti kabul etmektedir. Bizim görüşümüze göre Kerkük'ün geleceği şekillendirilirken, oradaki istikrar ve uzlaşmayı da güçlendirecek bir şekilde yapılmalıdır.''

"Kimseden izin alacak değiliz"

Başbakan Erdoğan üstü kapalı ABD'yi de eleştirerek, "Biz bölgeyle ilgili açıklamalarımız için kimseden izin alacak değiliz. Hukuku bu derece ileri olanların bunu beklemesi doğru değil" dedi.

Irak halkının refah ve huzur içinde yaşamasının Türkiye'nin en büyük arzusu olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Irak'ta güvenlik ve istikrarın tesisi için mümkün olan her türlü katkıyı yaptık. Irak'taki liderlerin açıklamaları kanımıza dokunuyor. Bizim Irak'taki yönetenlerle Irak halkına bakışımız farklı" ifadesini kullandı.

"PKK'nın varlığı bizi rahatsız ediyor"

Terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığının Türkiye'yi rahatsız ettiğinin altını çizen Erdoğan, "PKK'nın Irak'taki faaliyetlerine devamı bizim sessiz kalacağımız birşey değildir. ABD'den gerekli adımların atılmasını bekledik" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Bu tür olumsuz gelişmeler halkımızı rahatsız ediyor. Türkiye bu gelişmelere kayıtsız kalmayacak" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, eksiksiz ve tam bir demokrasi yolunda olduklarını bildirerek, ''Ne var ki zihinsel engellerin aşılması, bazen kurumsal engellerin aşılmasından daha zor olabiliyor'' dedi.

"Tam bir demokrasi yolundayız"

Erdoğan, Türkiye'nin gündemine de değinerek, "Hızla değişen gündem içinde bazı temel meselelerimiz ne yazık ki çabuk unutuluyor. Biz eksiksiz ve tam bir demokrasi yolundayız. İmtiyaz değil, adalet isteyen halkımız da bizden bunu bekliyor. Türkiye'nin kalkınması ve refahı, gelişmesi..." dedi.

"Bütün bunların önünde kurumsal engellerin yanı sıra zihni engeller de bulunduğunu da biliyoruz" diyen Erdoğan, "Bu engelleri aslında kısmen aştık ama geride kalanları da hızla aşmak zorundayız. Ne var ki zihinsel engellerin aşılması, bazen kurumsal engellerin aşılmasından daha zor olabiliyor" diye konuştu.

Erdoğan, "Yönetimde şeffaflık ilkesinin sağlanması, halkın bilgiye ulaşma kanallarının aşılması, bize göre Türkiye'nin en önemli meselelerinden biridir" ifadesini kullandı.
Cnn Türk
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 14:58:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cumhur IP: 88.241.38.xxx Tarih : 16.01.2007 19:36:32
Sadece konuşuyorsun her gün kerkeükte Türkmenler ölüyor evleri yıkılıyor güvenliği kürtler sağlıyor abd kürt gruplara askeri eğitim veriyor,bütün bunlar olurken sen sadece abd'den somut adımlar bekliyor,yok efendim şuna izin vermeyiz yok efendim buna izin vermeyiz diyorsun...Ama bizim halkımıza bu yeter düşünme kabiliyeti olmayan halkımız şimdi aralarında senden övünçle bahsederler başbakan abd'ye meydan okuyor diye.Seçimlere çok az bir süre kala birde sınır ötesi bir operasyon yapmaya izin alabilirsen her şey yoluna girer ve sandıktan iyi bir sonuçla çıkarsın... ZAVALLI ÜLKEM SENİ NE HALE GETİRDİLER