28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

'Başbakanım durum budur'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Denge Araştırma Şirketi’ne “gizli” bir kamuoyu araştırması yaptırdı. AKP’nin oy düzeyi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda kritik veriler ortaya koyan araştırma sonuçları ve sonuçlara ilişkin yorumlar Başbakan’a “gizli” bir mektupla iletildi.

TEŞKİLATIN BİLGİSİ YOK
Gizli anketin sonuçları Başbakan’a Denge Araştırma ve Tanıtım Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Yıldız imzalı bir mektupla Başbakan’a gönderildi. Erdoğan’ın teyze oğlu olduğu iddialarını daha önce yalanlayan Yıldız, “Sayın Başbakanım” diye başlayan mektupta anketin “gizli” yapıldığını vurguladı. Mektupta “Yurt genelinde merkez ve taşra teşkilatlarının bilgisi dışında yapılmasını emrettiğiniz kamuoyu araştırma sonuçlarının neticesi ekte detayları ile bilginize arz edilmiştir” denildi.

AKP KENDİNİ ANLATAMADI
Araştırma Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığını olumlu bulanların, yanlış olduğunu düşünenlerden daha fazla olduğunu, ancak arada sadece 4.7 puanlık bir fark bulunduğunu, halkın büyük çoğunluğunun da genel seçimin Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yapılmasından yana olduğunu ortaya koydu.

AKP’nin oy kaybına uğradığını da tespit eden araştırmada “AKP hükümetinin yaptıklarını yeterince anlatamaması” düşüşe gerekçe olarak gösterildi. Başbakan Erdoğan’a iletilen mektupta “araştırma çalışmasının özetle ortaya koyduğu sonuçlar” şöyle sıralandı:

FINDIK OY KAYBETTİRDİ
* 3 Kasım 2002 seçimlerine göre Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu’da AKP’nin oylarında ciddi düşüş gözlemlenmektedir.

* Bunun sebepleri bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte hükümetin yaptıklarını yeterince anlatamaması bir etkendir.

* Özellikle Karadeniz’de yüzde 50’ye yakın bir oy kaybı söz konusudur. Bunun hiç şüphesiz en büyük nedeni fındık sorunudur.

* Halk, en çok işsizlik ve alım gücünde ki daralmadan şikayet etmektedir. Bu konuda partinin yetersiz kaldığı ifade edilse de genel manada iktidar olan tüm siyasi partiler sorumlu tutulmaktadır.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NA VİZE
* Milletvekili seçimleri, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yapılmalıdır diyenlerin oranı yüzde 68.9.

* Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmelidir diyenlerin oranı yüzde 79.4.

* Şahsınızın Cumhurbaşkanlığına adaylığının doğru olduğunu düşünenler yüzde 42.5, yanlış diyenler yüzde 37.8, fikir beyan etmeyenler ise yüzde 19.7’dir.

YENİ YÜZLERE SICAK BAKILIYOR
* Halk, yeni yüzlere yeni isimlere daha sıcak bakmaktadır.

* Halk, genel sorunlar yerine, bireysel ve yerel sorunları daha çok önemsemekte ve bunlara yönelik çözümler beklemektedir.

* Dış politika, ekonomi, adalet, eğitim ve sağlık alanlarında ki gelişmeleri ve sporu ulusal medyadan, yaşadığı yere ilişkin gelişmeleri yerel medyadan takip etmektedir.

EN GÜVENİLİR KURUM TSK
* Halk, en çok güvendiği kurumların başında yüzde 38.6 ile TSK’yı, hiç güvenmediği kurumların başında ise yüzde 78 ile ulusal medyayı işaret etmektedir. Burada önemli bir diğer husus da, halk yerel medyayı, ulusal medyadan ayırmakta ve yerel medyaya ulusal medyadan daha fazla güvenmektedir.

LİDER VE KADRO ÖNEMLİ
* Oy kullanırken tercihini etkileyen en önemli faktörü, lider ve kadrosu olarak tanımlamaktadır.

CHP OYLARI DSP’YE KAYIYOR
* MHP yükselen Milliyetçiliğe rağmen oylarını yükseltememektedir. DYP büyükşehirlerde ciddi sıkıntı yaşamaktadır. CHP 3 Kasım 2002 seçimlerine göre Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’de önemli sayılacak oy kaybı yaşamaktadır. Bu oyların DSP’ye kaydığı gözlemlenmektedir. AKP’ye yüsenler Saadet Partisi’ne oy vermeyi düşünmektedirler.

TÜRBAN BAŞARISIZLIĞI
* Halk hükümeti, işsizlik, yolsuzlukla mücadele, terörle mücadele, türban ve imam hatipler konusu, TSK, YÖK ve Yargı ile ilişkiler konularında başarısız bulmaktadır.

Şirketin danışmanı AKP’li bir vekil
Denge Araştırma Şirketi seçmen davranışları, siyasi parti imajı ölçümü, lider popülaritesi ölçümü, seçmen psikolojisi ölçümü, siyasi söylem analizi, aday araştırması, yerel yönetim hizmetleri ölçümü, ülke gündemi araştırması, toplumsal eğilimler araştırması, tutum ve davranış araştırması yapıyor. Şirkette AKP İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu danışman olarak görev yapıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Yıldız’ın Erdoğan’ın teyzeoğlu olduğu iddia edilmişti. Ancak Yıldız, avukatı aracılığıyla bu iddiayı tekzip etti ve akrabalık bağı da olmadığını bildirdi.

BU DA CHP’NİN ANKETİ

CHP: Yüzde 32.1
AKP: Yüzde 31.7

CHP’Yİ İSTANBUL’DA BİRİNCİ PARTİ ÇIKARTAN ANKETİ VATAN ELE GEÇİRDİ
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “İstanbul’da birinci partiyiz” açıklamasına neden olan anketi VATAN ele geçirdi. İstanbul’daki bir anket firması tarafından Avrupa Birliği için her ay yaptırılan anketin Ekim ayı sonuçlarına göre CHP, AKP’nin üzerinde. 500 denek üzerinde yapılan ankette CHP yüzde 32.1, AKP ise yüzde 31.7 oy oranına sahip görünüyor. Deneklere “Bugün seçim olsa, milletvekilliğinde hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu soruldu. Yanıtlara göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra partilerin oy oranları şöyle:

Ağustos 2006:
AKP: 33,6
CHP: 27,7
MHP: 10,1
DYP: 4,9
ANAP: 4,2
GP: 4,2
DSP: 3,9
DTP: 3,9
SP: 1,1
DİĞER: 6,6

Ekim 2006
AKP: 31,7
CHP: 32,1
MHP: 10,1
DYP: 5,3
ANAP: 4,8
DİĞER: 16

VATAN
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2006 Cumartesi 07:02:46
Güncelleme :21 Ekim 2006 Cumartesi 07:07:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?