16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Başbakan'ın seçim tahmini

CNN TÜRK televizyonunda Ahmet Hakan’ın sunduğu Liderler Zirvesi’nin bu akşamki konuğu Başbakan Tayyip Erdoğan.


Programa Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, CNN Türk İcra Kurulu Başkan yardımcısı Taha Akyol, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı katılıyor.

AKP BİNASININ MİMARİSİ SOHBETİN İLK KONUSU

Taha Akyol: Genel merkez'deki Selçuklu mimari tarzından çok memnun olduk. Eleştireceğim konuysa çok masraf yapılmış. Bunun yerine daha mütavazi bir bina yapsanız daha iyi olmaz mıydı?

Erdoğan: Ankara Selçuklu medeniyetinin yansımaları olduğu bir ilimiz. Ayrıca osmanlıdanda mimari uslüba bağlı kaldık, bunun yanında cumhuriyet çizgilerini katarak bu hale getirdik..Selçuklu yıldızları, Yahudi yıldızlarını da çok andırıyor..

YAZILI TALEBE GEREK YOK

Ahmet Hakan: Bazı vatandaşlarımız “Ordumuz KuzeY Irak’a girmek istiyor hükümet izin vermiyor” diyor. Gerçekten böyle mi? Ordumuz Kuzey Irak’a girmek istiyorda hükümet izin vermiyor mu?

Tayyip Erdoğan: Bizim ordumuza terör konusunda böyle bir engel koymamız düşünülemez. Bizim atmamız gereken ne adım varsa atarız. Terörle mücadele yüksek kurulunda Başbakan Yardımcım Abdullah Gül söylediği gibi ben de “bizim yapabileceğim bir şey varsa söyleyin. Yapalım” dedim.

Ahmet Hakan: Yazılı bir talep istediniz mi?

Tayyip Erdoğan: Yazılı bir talebe gerek yok. TSK her türlü çalışmasını sürdürüyor. Bizden onlara bir takoz koyma engel asla olamaz. Dışarıdan hükümetimizle ordumuz arasına bazılarımız bir fesat fitne sokma çabası içinde. Muhalefetin yaptığı ve yapacağı bir şey yok.

Örneğin 1 Mart tezkeresi oldu. benim görüşlerim netti. Bu konuda gereken çalışmayı yaptım. Partimin içinde de muhalefet vardı. O zaman 1 Mart tezkeresi geçemedi. Muhalefet Kuzey Irak’a operasyon yapılmasını söylüyor. Eğer atılacak bir adım gerekirse biz o adamı atarız. Bu hassasiyeti taşıyoruz ve bundan vazgeçmeyiz. Genelkurmay’la iyi bir diyalog içindeyiz. Son yayınlanan bildiride aramızdaki ilişkiyi gördünüz.


Ergun Babahan: Genelkurmay Başkanı basına yaptığı açıklamalarda çok acil bir operasyon istedi. Ama anladığımız kadarıyla terör zirvesinde böyle bir talep gelmedi?

Tayyip Erdoğan: Ortada psikolojik bir süreç var. Bizden bazı adımların atılması isteniyor. Eğer bu iş yapılacaksa sınır ötesi harekat için bir Meclis kararı gerekir. Davulla zurnayla olmaz.

Ergun Babahan: Yani gerekliliğine karar verirseniz Meclis’i toplarız diyorsunuz.



Tayyip Erdoğan: Evet gerekeni yapırız, toplarız.

Taha Akyol: Diplomatik faaliyetlerin sonucunda bir sonuç alınamazsa Türkiye Irak’a girer mi, hükümet olarak bunda kararlı mısınız?

Tayyip Erdoğan. Irak’ta şu anda bir karmaşa var. Siyasi güç belli değil. Ama gerekeni yaparız.

Ahmet Hakan: Barzani ile görüşür müsünüz?

Tayyip Erdoğan: Daha önce de söyledim. Ben bir kabile reisi ile görüşmem. Talabani ile görüştüm. Ama Barzani ile görüşmem.

"KUZEY IRAK'A GİRMENİN ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANIYOR MUSUNUZ?"

Ertuğrul Özkök: Siz K. Irak’a girmenin bir çözüm olacağına inanıyor musunuz?

Tayyip Erdoğan: Zamanlama çok önemlidir. Oraya adım attığınız zaman çıkmanız gerekir. Türkiye’de şu ana kadar 84’ten beri 12 bin 813 kayıp verdik.

Ahmet Hakan: Bir yerde Ağar’a cevap veriyorsunuz?

Tayyip Erdoğan: Terörle şu anda ABD boğuşuyor. Çözüyor mu? Çözemiyor. Yani burada acaba böyle kötülersek bir siyasi rant elde edebilir miyim diye düşünmemeliyiz. Burada herkez bu işten sorumludur. Önce ülkemizi düşünmeliyiz.

Ertuğrul Özkök: Sayın Erdoğan sizin zamanınızda terör eylemleri artmaya başladı. Bu soruyu kendinize sordunuz mu?

Tayyip Erdoğan: Önümdeki resmi tabloya bakıyorum. Sıfır bir terör yok ama bir azalma var. Terörün amacı örgütün propagandasını yaptırmaktır. Biz bu amaca maalesef ortak oluyoruz. Burada bir sıkıntımız var. Önümüzdeki günlerde medyayla ve siyasi parti liderleriyle bir araya gelmeye düşünüyoruz.

Taha Akyol: Terörle mücadele için sizden ne gibi talepler oldu, siz bu konuda ne yaptınız?

Tayyip Erdoğan: Terörle mücadelede ciddi sıkıntılarımız var. Mayınla patlamalarda zırhlı araçlardae zarar görüyor.

Ekrem Dumanlı: Terör Konusunda bir platform mu oluşturacaksınız?

Tayyip Erdoğan: Genelkurmay Başkanımızla birlikte medya patronları ile bir toplantı yapacağız. Biz burada demokratik reflekslerden bahsediyoruz. Siirt’te bu gün bölgede halkın teröre karşı çok duyarlı olduğunu gördüm.

Şehit cenazelerinde istismar var

Hakan: Şehit cenazelerinde camide size karşı sloganlar atıldı. Ama sizin hayatınız camideki atılan sloganlarla geçti?

Erdoğan: Bu yakıştırma doğru değil. Ben camide sesizlik olan bir ortamda oldum. Camide slogan atılmaz. Bunlar camiye ibadet için gelmiyor. Bir istismardır. Yapılan işaretlerle siyasi partilerin istismarını görüyorum. En son katil iktidar dediler. Bu hakkı nereden çıkarıyorsunuz. 22 temmuz’da halk gerekeni yapar. Böyle bir istismarla beklenen üç beş kazanılacak milletvekili sayısına girilmez.

Hakan: Partinizin oyları artıyor mu düşüyor mu?

Erdoğan: Parti yüzedmiz şuanda % 40’ın üzerinde. Elimizdeki verilere göre sadece iki parti barajın üstünde. Karasızlar şuanda %10 ile % 20 arasında.

Özkök: Mecliste kaç parti olsun istiyorsunuz?

Erdoğan:Ben istikrar olarak Meclis’te iki parti olmasını tercih ediyorum. Şu anda gerek siyasi ve demokratik olarak,Türkiye koalisyon kaldırcak durumda değil. Geçmişte görüldü. Demokratik istikrar bu dönemde arttı. Hakeza ekonomik istikrar da arttı.

CHP 3 Kasım'ın altında

Hakan: CHP % 25 olduğu söyleniyor…

Erdoğan: Hayır oyle bir şey yok. 3 Kasım’da aldığının gerisinde görünüyor.

Hakan: Şehit cenazelerindeki görüntüler MHP’ye yaradığı söyleniyor?

Erdoğan: Ben öyle düşünmüyorum. Ters teptiğine inanıyorum.

Hakan: Mağdur edebiyatı yapacak mısınız?

Erdoğan: Din üzerinde siyaset yapmak bizim felsefemiz değildir. Din eksenli bir parti değiliz. Dinsizin de hakkını korumak benim görevim.


Taha Akyol: Cumhurbaşkanı Sezer, referandum istedi. Siz yine bu parlamentoyla Cumhurbaşkanlığı seçimini yapmak zorunda kalacaksınız. Neler diyeceksiniz?

Erdoğan: Biz şimdi bu süreci izliyoruz. Bir de 22 Temmuz’da oluşacak yeni görüntü ile oturup bu konuları konuşmak gerekiyor.

Akyol: Uzlaşma olacak mı?

Erdoğan: Açıkçası uzlaşmadan kastınızı anlamıyorum. Çoğul olan kısmın arzusuna saygı olmalı. Kalkıp 365 kişiyi yok sayıp, azınlığın talebine cevap vermiyorsunuz dendiğinde olmuyor. Ben azınlıklarla konuştum. ANAP ve DYP ile görüştüm. Ben aday değilim dediğim halde söylenmemesi gereken laflar söylendi.

Özkök: Cumhurbaşkanlığı iyi yönetilmiyor diye bir yaklaşımınız var mı?

Erdoğan: Hayır bende öyle bir yaklaşım yok. Abdullah beyi biz açıkladıktan sonra biliyorsunuz ki çok kötü laflar kullanıldı.

Hakan: Gül yıprandı mı?

Erdoğan: Ben tam aksine güçlendiğine inanıyorum.

Gül yine aday olabilir

Hakan: Gül aday olacak mı yine?

Erdoğan: O kendi taktiridir. Yine değerlendirelecek. Grupta vs de.

Dumanlı: Sizde bir burukluk oldu mu?

Erdoğan: Tabi ki hala o burukluğu yaşıyorum. En büyük burukluğu da halkımız yaşadı. Halkımız haksızlık yapıldı diyor. Biz Turgut Özal ve Süleyman Demirl’in seçildiği Anayasa’dan seçmeye çalıştık.

Hakan: Özal ve Demirel seçildi dediniz. Peki Abdullah beyin başındaki başörtüsü müydü sorun?

Erdoğan: Öyle olursa daha da üzülürüm.Bu ülkede başı örtülü olan bir insanın vatandaş olması hatalı mı.

Özkök: Türkiye’nin görünümü değil mi eleştrilen taraf. Yani üç büyük kurumun başı….

Erdoğan: Ben tam tersini düşünüyorum.

Cumhuriyet Mitingleri'nin hedefi AKP'ydi

Erdoğan: Cumhuriyet mitinglerinde herkes demokratik tepkisini dile getirebilir. Ama biraz farklı yere çekilmeye çalışıldı. Ortada güçlü bir AKP vardı. Dolayısıyla yenemeyeceklerini görünce, olayın yönü başka yere döndü. Siyasi olarak.


Dumanlı: Mitinglerde “Yaşam tarzımıza müdahale etmekten rahatsızlık duyuyoruz” deniliyor. Ne diyorsunuz.?

Erdoğan: Kesinlikle haksızlık yapıldığını düşünüyorum. 4.5 sene geçti Allah aşkına nerede yaşam hakkını kısıtladık.

Özkök: Adaylarınızın eşlerinin yüzde kaçı türbanlı kaçı türbansız değil?

Erdoğan: Emin olun bizde boyle bir yaklaşım olmadı. Bizim için önemli olan adayımızın eşinin başı açık mı kapalı mı değil. Bir cv’miz var ona göre adayları belirledik. Ağrılığımız sosyal bilimler de.

Hakan: Siz solcuları, sol partilerde sağcıları almaya başladı ne oluyor böyle?

Özkök: Döneklik normalleşiyor.

Erdoğan: Biz toplumsal merkezdeyiz normaldir. Onlar ise merkezde değiller.

Özkek: Endişeleri giderecek bir başbakan olacak mısınız?

Erdoğan: Nelerdir onlar…

Özkök: Söylüyoruz efendim işte. “Haklarımız engellenmesin” gibi…Ben tartışmaya girmek için yapmadım geri adım atıyorum…

Erdoğan: Mitinglerde milyonlar falan yok bunu açık söyleyeyim. Biz AKP olarak daha fazlasını topluyoruz.

Akyol: Kaç alevi adayınız var?

Erdoğan: Dört alevi adayımız var.

Başbakan Erdoğan, Menderes, Özal ve kendisinin yer aldığı afişleri nasıl bulduğu şeklideki sotu karşısında, afişe olumlu baktığını söyledi. Ertuğrul Özkök'ün "Demirel'in de afişte olması gerekmez miydi?" sorusu karşısında Ekrem Dumanlı kahkahayla gülerken, Erdoğan; "Onu afişi hazırlayanlara sormalı. Ama unutulmamalı ki Özal ve Demirel hiç bağdaşamadı" şeklinde cevap verdi.

Başbakan Erdoğan, Cem Uzan'ın vaatleriyle ilgili soru karşısında ise; "İsterseniz bunu gündemime düşürmeyin. Çok uçuk" şeklinde konuştu.

Sezen Aksu AKP'yi veto etti mi?

Erdoğan, AK Partinin Sezen Aksu'dan şarkı istediği ve kabul edilmediği yönündeki haberlerden bilgisinin olmadığını söyledi. Erdoğan "Hatırla Sevgili" dizisindeki Tayyip Erdoğan tiplemesini beğendiğini belirtirken; "Ama ordaki Erdoğan benden daha yakışıklıydı" şeklinde espirili bir cevap verdi..

"22 Temmuz seçimlerinden sonra ortaya çıkan tabloya bağlı olarak CHP ile koalisyon kurar mısınız?" sorusuna Başbakan Erdoğan, "O tabloyu görmemiz lazım. O zaman değerlendiririz" cevabını verdi.


Ahmet Hakan: Başörtüsü konusu yüzünden mi Çankaya'ya çıkmadı?

Başörtüsü gerekçe gösetirilirse çok acı olur .O zaman başörtülü olan ülkenin vatandaşı olamaz. Açıklasınlar
Eşinin başı açık olduğunda oluyor da kapalı olunca neden olmuyor.
Üçünün başı örtülü olunca olmuyor. Biz halkımı aldattık Halk tercihini kullandı. Yarın başka olur. Şu anda bu denk düştü diye bunu farklı yerlere çekmek çok yanlıştır. Biz burada eşlerin örtüsü açıklığı ile uğraşmayalım.

Taha Akyol: Başbakan olarak tansiyonu düşürme konusunda ne yaptınız?

Erdoğan; "Biz adayları açıkladık, şimdi parti programını açıklayacağız. Biz 4-5 yıl içinde neyi dayattık neyden mahrum bıraktık. Hangi konuda geri gidiş var. Ekmeği mi elinden alındı? Miting meydanları tepkisini ortaya konabilir. Neden ortaya geldi ona bakmak gelir. Nedeni; "Ak Parti gücünü nasıl izole ederiz?" hesabı yapıldı. Renk ortaya çıkınca bir anda dengeler değişti. Biz tarihten ibret alarak adımımızı atıyoruz.

Bizimle ilgili tavırları ben çok iyi biliyorum İstanbul’da 4.5 yıl belediye başkanlığı yaptım. Bize neler demediler ki, otobüsler ayrılacak tiyatrolar kapanacak, vatandaşlar ne hale sokulacak denildi. Ne değişti. Şimdi iktidarda aynı durum yaşandı. Hükümete aynı suçlamalar yöneltildi. Ama geride kalan sürede ne yaşandı. Siyasi partinin içinde her renk olacaktır. Biz adayları da tespit edilirken tüm bu yaşananları bize atfedilenleri çok iyi irdeledik. Bizim yerimiz merkezdir. Merkez Sağ ve merkez sol da bize gelebilir.


Terörle mücadele

Başbakan Erdoğan, terörle mücadele konusunda; "Terörle mücadele konusunda bugüne kadar nasıl kararlı davrandıysak, bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Maalesef bu dönemde hükümetimizle genelkurmay arasına bir husumet sokmaya çalışıyorlar..."

1 Mart tezkeresi

"1 Mart tezkeresini geçirmek istediğimizde bazı arkadaşlarımızı ikna edemedik. O zaman ana muhalefet partisi buna tamamen karşı çıktı. Şimdi ise biz askerin K. Irak'a girmesine karşıymışız gibi gösterilmeye çalışılıyor.."

Terörle mücadele konusunda müttefiklerle ve Irak'la temasların sürdüğünü belirten Erdoğan, "Şimdiye kadar girişimlerimiz sürdü, bir takım gelişmeler sağlandı ancak istenen noktada değil. Operasyon gerekli olursa biz bu kararı çıkartırız" dedi.

"Operasyonun zamanlaması önemli"

K. Irak'a düzenlenecek bir operasyondan istenen sonucun alınmasının, operasyonun zamanlamasına bağlı olduğunu belirten Erdoğan; "Bu bizim milli meselemizdir. Sadece benim ve hükümetimin meselesi değildir. Sayın Baykal'ın da, sayın Ağar'ın da ve basının da meselesidir" dedi. Erdoğan terörün AK Parti hükümeti döneminde arttığı şeklindeki eleştirilere de rakamlarla cevap verdi.

"Önümde çok ciddi rakamlar var. Türkiye’de teröre kurban verdiğimiz sayı 12813 olarak gözüküyor. Zirve yaptığı sene 1993 tür. 94 yılında 95 yılında 2000’de düşüş başlıyor. 2003 te tekrar düşüyor. 2005’te yeniden yükseliyor. Bizlerde en yüksek rakamlar 150 dolayında iken geçmişte bu rakamlar yılda binler üzerinde idi. ABD İngiltere İspanya terörle boğuşuyor ama sorunu çözemiyor. Burada siyasi rant elde etme peşinde değiliz. Burada sadece ben değil Baykal, Ağar ve tüm partiler aynı zamanda tüm ülke sorumlu. Bundan nasıl çözüm bulunur arayışı içinde bulunacağız."

Teçhizat desteği

Başbakan Erdoğan, terörle mücadele konusunda askerin bir teçhizat sorunu olmadığını, zırhlı araçların da yüzde yüz korumasının mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan, Şırnak'ta gerçekleşen patlamada patlayıcının iki yıl önce döşendiğinin tespit edildiğini açıkladı. Erdoğan, medya patronları ve yöneticileriyle terörle mücadele konusunda bir toplantı yapmayı düşündüklerini. Bu konuda genelkurmay başkanlığı ile birlikte hareket etmeyi planladıklarını belirtti.

Genelkurmayın "teröre refleks" çağrısı

Erdoğan, genelkurmayın yayınladığı ve halkı teröre karşı refleks gösterilmesi konusundaki bildiri ile ilgili olarak; "O konuda genelkurmay başkanımızla konuştum. Bu bildiride halkın demokratik tepkilerini dile getirmelerini istediler. Ancak halkımız bu konuda refleks gösteriyor. Bunu bugün Siirt'te de gördüm. Bu tip mitinglerin ne gibi sonuçlar yaratacağını hesaplamak lazım" şeklinde konuştu.

DTP Kürt halkını temsil etmiyor

Terör örgütü bizi başarısız gösterme gayreti içinde. Bugün kendilerinin desteklediği adaylar var ve o adaylara yönelik destek tavırları var. Ben demokratik olarak gelsin mücadele versinler. Kürt orjinli vatandaşlara yönelik tavırlar sanki dışlanıyormuş gibi bir tavır var. Bu doğru değildir. DTP’li belediye başkanlarına biz gerektiğinde vatandaşa hizmet etsin diye yardım ettik. Ancak o paralar hizmete gitmedi.

Diyarbakır şu anda çok farklı bir şehir olması lazım. Ancak son iki dönemde istenilen hizmet bir türlü gelmiyor. Vatandaş bunu bilmesi gerek ve o ideolojik tavrı vatandaş görerek bunu aşması gerekir. Biz de oraya yaklaşırken tepki şeklinde değil farklı yaklaşacağız. Ülkeyi kimseye böldürmememiz lazım. Devletin üniter yapısını koruyacaksak böyle koruyacağız. Benim için kürt laz Çerkez ayrımı yoktur. Hesi benim vatandaşım ve kardeşimdir. Biz 70 milyon aynı hizmeti götürmek ve tavrı göstermek durumundayız.

Türkiye genelinde 36 farklı etnik unsur var. Bu yapıyı kimseye bozdurmayız. Devletin üniter yapısını bozdurmayacağız. Kürt, Arap, Laz, Çerkes, hepsi benim vatandaşım. Biz etnik milliyetçiliğin her türlüsüne karşıyız" şeklinde konuştu.


AJANSLAR
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2007 Cumartesi 07:14:37
Güncelleme :16 Haziran 2007 Cumartesi 08:23:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?