16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Başbakanlığa da ’fişleme’ iddiası

Genelkurmay’ın medya kuruluşları için hazırladığı güvenirlik raporunun ardından, Başbakanlık’ta medya analiz raporu hazırlandığı öne sürüldü. Ancak haber Başbakanlık tarafından yalanlandı.

Cumhuriyet Gazetesi’nde dün yer alan habere göre, Başbakanlık Basın Merkezi tarafından hazırlanan aylık medya analizi raporu, Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunuluyor. Raporda gazetelerle ilgili ilginç yorumlar yapılırken, Vakit Gazetesi türban ve katsayı ile ilgili tepkileri hükümetten uzaklaştırmaya dönük taraftar bir yayın çizgisi izlemesi nedeniyle övülürken, Yeni Şafak Gazetesi’nin hükümetin destekçisi olduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca, Milliyet, Cumhuriyet, Evrensel, Güneş, Gözcü ve Yeni Çağ gazetelerine sert eleştiriler yöneltiliyor.

Gazetelerin hükümete bakış açılarını istatistiklere döken rapora göre, Referans gazetesi olan Hürriyet’te çıkan haberlerden 13’ünün olumlu, 24’ünün olumsuz, 70’inin ise tarafsız olduğu belirtilirken, Sabah Gazetesi’nde 15 olumlu, 15 olumsuz, 44 tarafsız, Cumhuriyet Gazetesi’nde 0 olumlu, yüzde 32 olumsuz ve yüzde 25 tarafsız, Vakit Gazetesi’nde ise 4 olumlu, 0 olumsuz, 6 tarafsız habere yer verildiğine dikkat çekiliyor.

BAŞBAKANLIK: DEZENFORMASYON

Ancak, Başbakanlık Basın Merkezi’nden, dün öğleden sonra yazılı bir açıklama yapılarak iddialar yalanlandı. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Fişleme iddiası doğru olmadığı gibi haber asılsız, mesnetsiz ve maksatlı bir dezenformasyon çabası olarak değerlendirilmektedir. Bir Basın Merkezi çalışanının iletişim önerileri geliştirmek amacıyla bundan iki yıl önce yaptığı bir içerik değerlendirmesi, nesnel ve anlamlı bulunmayarak sürdürülmemiştir. Bu içerik analizi denemesi dahi, hiçbir surette ’fişleme’ unsurları içermemiştir."

ÇGD’DEN TEPKİ Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay da, dün yaptığı açıklamayla Genelkurmay Başkanlığı’nın Medya Değerlendirme Raporu’na tepki gösterdi. Abakay, yazılı açıklamasında, "Ülkemizdeki gazeteciler için kara listeler hazırlaması hem bu kurumların zaaflarını hem de medya ve ifade özgürlüğüne karşı tahammülsüzlüklerini ortaya koyuyor" dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 10 Mart 2007 Cumartesi 07:02:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?