22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Başbakanlık'ta 'kaçak işçi' skandalı

Başbakanlık'taki çay ocağında asgari ücretle sigortasız çaycı çalıştırıldığı ortaya çıktı. İşletmeci Çetiner: Günlük yevmiyeyle çalıştırıyoruz sigortaya gerek yok. Mali Müşavir Zeyrek: Bir gün bile çalışsa sigorta zorunlu

O henüz 20'li yaşlarının başlarında... Geçen ay, Başbakanlık'ta çaycı olarak iş bulmuş, çalışıyor. Devletin en üst düzey bürokratları ile aynı koridorları arşınlıyor ama o bir 'kayıt dışı'. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) Projesi'ne göre Türkiye'de kayıt dışı ekonominin büyüklüğü gayrisafi milli hasılanın (GSMH) yüzde 50'sinden fazla. Türkiye'de 10 milyon 655 bin kişi kayıt dışı çalışıyor. Bunlardan biri de Başbakanlık'ta. 

Başbakanlık Merkez Bina'da bulunan iki çay ocağının işletmesi Başbakanlık Mensupları Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (BAŞVAK), denetimi ise Başbakanlık İdari ve Mali İşler Başkanlığı'na ait. Bu çay ocaklarının birinde çalışan ismi bizde saklı çaycı bir ay önce işe başlamış. 

İşe girerken sigortayı sormuş, "Burda sigorta yapılmıyor" demişler. Aylık ücreti ise 16 yaşından büyükler için uygulanan ve 403 YTL 3 yeni kuruş olan asgari ücretin 'aşağıya doğru' yuvarlanmış hali. Yani: 400 YTL. Neden bu işi kabul ettiğini soruyoruz. Tanıdık bir yanıt veriyor: "Başka seçeneğim yoktu." 

Radikal'in sorularını yanıtlayan BAŞVAK Başkanı Vahdettin Çetiner "Çay ocaklarında sabit kimse çalışmıyor. Günlük yevmiye veriyoruz. Bir ay boyunca düzenli çalışan olmadığı için de sigorta yapmaya gerek yok" diye konuştu. 

Mali Müşavir-Uzman Bilirkişi Ediz Zeyrek'se şunları söylüyor: "SSK Kanunu'nda sadece günlük ev temizliği, bahçe işlerinde çalışanlar gibi zorunlu yövmiyeciler sigorta kapsamı dışında tutulmuştur. Onun dışındaki bütün işçilere bir gün bile çalışılsa sigorta yapılması zorunludur."
Radikal
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 10:41:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?