20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Başbuğ'dan önemli mesajlar

Yeni Genelkurmay Başkanı Başbuğ da konuşmasında laiklik, din istismarının önlenmesi, ulus devletin korunması, AB üyelik hedefinin korunması gibi görüşlerini açıkladığı konuşmasında şu mesajları verdi:

Bir Türk subayının meslek hayatında ulaşabileceği en üst noktaya ulaşabilmenin sorumluluğunu, TSK'da 46 yıl hizmet etmiş, bu süreçte çok şey görmüş, çok şey yaşamış bir asker olarak çok iyi bilmekteyim. Türkiye, kriz bölgelerinin tam ortasında yeralmıştır. Bu, değişmeyecektir. Ancak güçlü devletler varlıklarını sürdürebilmişler, güçsüzlerse sürdürememişlerdir. Tarih, ilerisini göremeyenler için acımasızdır. Bir ülkenin coğrafyası o ülkenin kaderidir. Görmemek, anlamamak, çözüm için samimi çaba içinde olmamak hiçbir ülkeyi tehlikeden uzak tutmaya yetmez.

TC'nin doğuşu devrimdir, mucizedir
TC'nin doğuşu bir devrimdir. Mustafa Kemal Atatürk'ün gerçekleştirdiği bir mucizedir. Kuruluş felsefesi ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet temeline dayanmaktadır. TSK, Mustafa Kemal'in çizdiği TC'nin kuruluş felsefesinin kollanması ve korunmasında her zaman taraftır. Ulus; dil, kültür ve ülke birliği ortak paydaları ile birbirine bağlı vatandaşların oluşturduğu siyasal ve sosyal bir birliktir. Irksal, etnik ve dinsel öğelere bağlı değildir, vatandaşlık kavramımız. mustafa Kemal ve arkadaşları, ulusu oluşturan bütün unsurların varlığını ve farklı altkimliklerini hiçbir zaman inkar etmemiştir. Farklı kimliklerini korurken, üst kimliği altında birleşenlere Türk adını vermişlerdir. Üst kimliğe zarar verecek hiçbir faaliyet için izin vermemişlerdir.

Ulus devlet güçlendirilmeli

Küreselleşme çağında ulus devlet yapısının sorgulandığı bir gerçektir. Ulus devletin çeşitli tehditler altında olduğunu söylemek ile ulus devletin ömrünü tamamladığını söylemek farklıdır. Birincisini söylemek ne kadar doğruysa ikincisini söylemek o kadar yanlıştır. Bize göre Türkiye'nin ulus devlet yapısı tartışılacak ve tartışmaya açılacak bir konu değildir. Tartışmak, Türkiye'nin ulusu ve bütünlüğünü istememektir. Devlet içinde entellektüel tartışmaların yapılabilir olması, devleti ayakta tutan unsurların tartışmaya açılması anlamını da taşımaz. Ulus devletlerin nasıl daha güçlendirilebileceğini dönük tedbir ve çareler üretme üzerinde durulması gerekir.

Küresel düşün ulusal hareket et
Küreselleşmeye toptan karşı çıkarak ülkeleri küreselleşmenin dışında tutmaya çalışmak gerçekçi değildir. Önemli olan ulusal kültüre ve menfaate zarar vermeden küreselleşmenin içinde yeralmaktadır. Bazı Avrupa ülkeleri ve ABD bunu çok iyi yerine getiriyor. Küresel düşün, ulusal hareket et. Ulus devletlerin işlev sahası küçültülebilir, bunu yaparken devlet kurumlarının güçlendirilmesi zorunludur. Devlet, birey ve özgürlük kavramları var olabilmek için birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Birinin diğerin aleyhine genişlemesi her üçünü birden tehlikeye sokar. Bu hassas dengenin korunması demokrasiler için önem taşır. Bu görev de, siyasilerindir. Medyaya da sorumluluk düşmektedir.
Cumhuriyet ve ulus devlet rejiminin temel ilkesi erdemdir. Burada kastedilen siyasal erdemdir. Bireyin topluluğa bağlılılığı ve yasalara saygıdır ifadesi.

Hükümete mesaj: Kurumların görüşlerini alın

Ulusal menfaaetlerimiz ise cumhuriyetin temel ilkelerine sıkı sıkı bağlı kalarak, devletin bekasının korunması ve refah seviyesinin artırılması da bizim görevimizdir. İlgili kurumların görüşlerini dikkate alarak hareket etmek de siyasi makamların görevidir.

Etnik kimlik talebi, ulus devleti hedef alır

Terör hareketinin temelinde etnik milliyetçilik vardır. Bazı kesimler, etnik kimliklerinin anayasal güvenceye kavuşturulmasını açıkça dile getirmektedirler. Bu görüş ulus devlet yapısını hedef almaktadır. Türkiye cumhuriyeti kültürel farklılıklara saygılıdır. Bunun dışında kimse demokratik istekler aldatmacasıyla farklı isteklerle kamuoyunun karşısına çıkamaz. Bu konular ülke gündemine devamlı sokulursa korkarız ki ülke ayrışmaya ve kutuplaşmaya zorlanır. Bu, ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür.

Laiklikte kriter Anayasa Mahkemesi kararları
Üniter devlet ülke, ulus, egemenlik unsurları, yasama,yürütme, yargı erkleri bakımından teklik özelliği gösteririr. Bölgecilik ve ırkçılık yapılmamasının ve azınlık yaratılmamasının garantisidir. Üniter devlet karşıtı girişimlerden kaçınılmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Bunlar cumhuriyetin değiştirilemez niteliğiidir. Laikliğin işlevsel tanımı, anayasada mevcuttur. Anayasa Mahkemesi'nin yaptığı yorumlar, laikliğin ortaya konulmasında vazgeçilmezdir. TSK, laikliğe ilişkin vazgeçilmez duruşu anayasanın 24. maddesinde açıkça ifade edilen tanıma dayanır. Kimse devletin ekonomik, sosyal, kısmen de olsa din kurallarına dayanan..dini veya din duygularını, dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez, kötüye kullanamaz.

Toplumdaki endişeyi ciddiye alın

Askerlik mesleği moral değerlere önem veren mesleklerin başında gelmektedir. Din de moral değer olarak bir unsurdur. Atatürk 10. yıl nutkunda, ulusal kültürün çağdaş uygarlık düzeyine çıkarılmasını istemiştir. Bu da, toplumun tüm anlamıyla medeniyet seviyesine ulaşılmasını gerektirir. Toplumun büyük kesimi, endişe duymaktadır. Bu endişe ciddiye alınmalıdır. Dini duyguların istismar edilmemesi gerekir.

Cemaatler dine bağlı yaşam istiyor

Demokrasi temel hak ve özgürlüğün çoğunluğa karşı da güvence olduğu durumdur. Laik düzen Türk demokrasisinin gelişmesinde ana gücü oluşturmuştur. Etrafımızdaki bazı ülkelere bakılırsa bu gerçek de açıkça görülür. Demokrasinin aşırı şekliyle popüler amaçlara yönlendirilmesi laik düzen aleyhine olabilir. Herkesin insan onuruna yakışır bir toplumda yaşaması sosyal devletin gereğidir. Giderek güçlenen bazı cemaatler, ekonomiyi yönlendirmeye, sosyo politiği şekillendirmeye, dine bağlı bir yaşam tarzı olarak sosyal kimliklerini ortaya koymaya çalışmaktadırlar. Bu sosyal gerçek doğru analiz edildiği takdırde, buna karşı alınacak tedbirlerin başarı şansı olur.

Irak bölünürse Türkiye zarar görür
Irak'taki gelişmeler Türkiye'nin güvenliğini önemli boyutta etkilemektedir. Irak'ın toprak ve siyasi bütünlüğünün korunması Türkiye için temel siyasi hedef olmalıdır. Aksi takdirde, Türkiye çok büyük zarar görecektir.
Kuzeydeki oluşum Irak'ın toprak ve siyasi bütünlüğünün aleyhine gelişmemelidir. Kerkük'e özel bir statü verilmesi çok önemlidir. Aksi halde, Kerkük'teki durum daha da içinden çıkılmaz hal alacaktır. Irak'taki soydaşlarımızdan Türkmenlerin çatışan taraflardan biri olması Türkiye için çok tehlikeli olur. Irak merkezi yönetiminin ve şu anda kuzeydeki bölgesel yönetimin bu bölgedeki terör unsurlarına karşı artık etkin yaptırımlarda bulunmasını beklemekteyiz. Bölgenin güvenliği bu beklentinin karşılanmasını zorunlu kılmaktadır.

ABD ile işbirliği mükemmel
Aralık 2007'den beri TSK operasyonlar sürdürüyor, etkin operasyonlar sürecektir. Operasyon öncesi, sonrası ve icrası sırasında TSK ile ABD arasındaki işbirliği ve anlayış mükemmel seviyededir. Önemli görevlerimizden biri de bu işbirliğinin korunmasıdır.

AB sürecine tam destek
TSK için AB'ye tam üyelik Atatürk'ün amaçladığı çağdaş uyarlık düzeyine çıkmak doğrultusunda önemli bir araçtır. AB'den beklentimiz Türkiye'ye diğer ülkelere olduğu gibi eşit davranılmasıdır. Türkiye'den üniter ve ulus devlet yapısını zedeleyecek isteklerde bulunulmamasıdır. Türkiye'yi tam üyeliğe kabul etmeyen bir AB, Ortadoğu ve Kafkasya'daki etkisi bitecektir. Türkiye'nin ne olduğu, coğrafi konumundan da önemlidir. En güçlü demokratik ve laik rejime sahip bölgedeki tek ülke Türkiye'dir.
Ülkenin toprak bütünlüğüne, ulusal birliğine ve cumhuriyetin temel niteliklerinin devamına dönük risklere karşı tedbirlerin alınmasıdır söylediklerim. Lozan Anlaşmasıyla kurulan mevcut dengelerin, ulusal menfaatlerin korunması için gerekenlerin yapılmasıdır önemli olan.

Büyükanıt'a övgü
Askerliğe ilk adım attığım günden beri tanıyorum Büyükanıt'ı. Tüm güvenlik güçlerince yapılan harekat, takdirin üstündedir. Hizmetleriniz her zaman şükranla anılacaktır.

AA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 21:58:49
Güncelleme :28 Ağustos 2008 Perşembe 21:59:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ALİ KALYON IP: 88.242.140.xxx Tarih : 29.08.2008 13:00:08

ÇOK GÜZEL BİR DEVİR TESLİM İDİ , KONUŞMALAR HARİKAYDI DA NE YANİ ŞİMDİ ARAMA İZNİ YOK DİYE TERÖRİST BİLEDE ARANAMIYORMUYMUŞ YANİ BENİM İŞTE BUNA KAFAM BASMAZ ABİLER.