18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Başkan adayı CHP'den umudu kesti

 CHP’nin kasım ayında toplayacağı Büyük Kurultay’da, parti içi muhaliflerin adayı yine eski Genel Sekreter Ertuğrul Günay olacak. Partinin il ve ilçe kongrelerini takip eden Günay ve ekibi, kurultay hazırlıklarını son hızla sürdürüyor.
     
     Parti yönetimine sert eleştirilerde bulunan Günay, “Bugün Ulus Meydanı’na bir sandık koysak CHP barajı aşamaz. Bütün bunların değişmesi için kurultayda üstüme düşeni yapacağım.” dedi.
     
     CHP lideri Deniz Baykal’ın önceki kurultayda en büyük rakibi olan Ertuğrul Günay, yeni kurultaya da iddialı hazırlanıyor. Bir süre önce ‘Anadolu Hareketi’ adıyla parti içindeki ayrılığı isimlendiren muhalifler, Baykal’a karşı çıkaracakları aday konusunda da Ertuğrul Günay üzerinde uzlaştı. CHP Parti Meclisi üyeleri Adnan Keskin, Haluk Özdalga ve Aykut Oray’ın başını çektiği muhalif grubu, 3 Kasım seçimlerinde TBMM’ye giremeyen çok sayıda eski yönetici de destekliyor.
     
     Günay, Zaman’a yaptığı açıklamada, adaylığını il kongrelerinin tamamlanmasından sonra duyuracağını bildirdi. Deniz Baykal’la 10 yıllık bir siyasi rekabetinin olduğunu hatırlatan Günay, “Kişisel bir sorunumuz yok; ama yönetim tarzımız arasında bir ihtilaf var. ‘İlla genel başkan olayım’ demiyorum. Ama CHP’nin bugünkü yönetim anlayışının değişmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi. Partinin örgütlerinden kendisine yoğun bir ‘genel başkan adayı ol’ şeklinde talep geldiğini savunan Günay şu görüşleri dile getirdi: “Geçen kurultayda Genel Merkez’in ağır baskılarına rağmen 400’e yakın oy aldım. Bu kurultayda da iddialıyız ama şunu bilmek gerekir ki, siyasette sonuç kurultaylarda değil seçimlerde alınır. 3 Kasım seçimlerinde biz olsaydık CHP en az yüzde 30 oy alırdı. CHP bugün kurumsal olmaktan çıkıp kişisel bir yönetime doğru sürükleniyor. Yenilikçi, gelişmeci bir partiden statükocu bir partiye doğru gidiyor. Partinin, devletin hassas olduğu bazı değerlerin üzerinden, onların arkasından ve gölgesinden politika yapma kolaycılığına teslim olduğunu görüyorum.”
     
     Muhaliflerin son günlerde üzerinde en çok yoğunlaştığı konuyu ise tüzük değişikliği oluşturuyor. Kurultayda ‘çarşaf liste’ uygulamasının ‘blok liste’ye çevirilmesi için gerçekleştirilecek değişikliğin muhalefetin önünü kesmeyi amaçladığı savunuluyor. Muhalif grup, buna karşı kurultaya ‘CHP’de Yapısal Reform’ adlı bir rapor sunmaya hazırlanıyor. Baykal’ın parti içinde bir ‘diktatör gibi’ davrandığı ve CHP’nin ‘statükocu bir zihniyet’ taşıdığı savunulan raporda, tüzükte yapılan değişikliklerin de antidemokratik olduğu kaydediliyor. Parti Meclisi üye sayısının da 72’den eskisi gibi 40’a düşürülmesi isteniyor.

Tarsus Haber Ajansı-www.TarsusHaber.Com
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2003 Cumartesi 12:13:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?