16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Başkan adayı kim olacak?

DTP'de  Kasım Perşembe günü yapılacak seçimlerde parti başkanlığına kim aday olacak?

DTP'de, 8 Kasım Perşembe günü yapılacak 2. Olağanüstü kongrede genel başkan adayı olacağı açıklanan Diyarbakır Yenişehir ilçesi Belediye Başkanı Fırat Anlı'nın aday olmayacağı öğrenildi.

DTP, 8 Kasım'daki 2. Olağanüstü kongresine hazırlanıyor. ANKA'nın DTP yönetiminden aldığı bilgiye göre, kongrede aday olmasına ve seçilmesine kesin gözüyle bakılan Anlı, aday olmayacak. DTP Genel Merkezi'nde öğleden sonra
toplanan Kongreye Hazırlık Komisyonu genel başkan adayı ismi üzerinde netlik sağlayacak. İsimler arasında Mardin Milletvekili Emine Ayna öne çıkıyor.

Partide fiilen yürütülen eşbaşkanlık uyglamasının bu kongre sonrasında da devam ettirilmesi planlanırken DTP yöneticileri, daha önce bu görev için düşünülmüş olan Anlı’nın aday olmayacağını ifade etti.

Yasal olarak "eşbaşkanlık" uygulamasıda Yargıtay vetosuyla karşılaşan DTP'nin bugün gerçekleştirdiği Kongreye Hazırlık Komisyonu toplantısında eşbaşkan aday isimlerinin netleştirilmesi bekleniyor. Mardin Milletvekili Ayna’nın adaylığına olumlu bakıldığı ifade edilirken, eski Genel Başkan Ahmet Türk'ün sağlık sorunları nedeniyle yeniden aday olmayacağı belirtiliyor.

"Meclis dışından eşbaşkan" konusunda partide tartışmalar sürerken, kulislerde DTP'nin parti görüşlerini birinci ağızdan, Meclis dışından bir eşbaşbakanın, Meclis içinden de Grup Başkanı Ahmet Türk'ün ifade etmesi olasılığı güçleniyor.

PM ÜYE SAYISI 80'E ÇIKARILACAK

Ankara Park Otel’de gerçekleştirilecek olağanüstü kongreye kitlesel katılımın olmayacağı belirtilirken, delegeler ve davetlilerin katılacağı kongrede Parti Meclisi üye sayısının 60’tan 80’e çıkarılması için tüzük değişikliği yapılacak.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan DTP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Sarıkaya, “Kongrede kadın kotasının yüksek tutulacağını" ifade ederek, PM ve MYK'da kadın üye sayılarının artırılacağını belirtti.

DİYARBAKIR KONGESİ KARARLARI GÜNDEME

Olağanüstü kongre öncesinde Diyarbakır’da 500 kişinin katılımıyla "Demokratik Toplum Kongresi" adıyla gerçekleştirilen toplantının tartışma yaratan sonuç bildirgesinin Ankara'daki kongrede de gündeme gelmesi bekleniyor. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, sonuç bildirgesinin DTP'nin resmi kongresine de sunulması bekleniyor.
Söz konusu bildirgede, Abdullah Öcalan için "kürt halk önderi" tanımlamasında bulunulmuş, kullanılan ifadeler nedeniyle Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı jet soruşturma açmıştı.

YERLİ VE YABANCI BASINDAN YOĞUN İLGİ

Öte yandan DTP kongresi için, yerli ve yabancı basının ilgisi yoğun oldu.

Kongreyi izleyecek gazeteciler için özel tanıtım kartları hazırlayan DTP'ye şu ana kadar başvuran gazeteci sayısı 200'ü aştı. DTP kongre salonunda basın mensuplarının rahat çalışması için ayrı bir bölüm oluşturulması planlanıyor.

ANKA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 17:25:15
Güncelleme :6 Kasım 2007 Salı 01:08:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?