19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Başkent İstanbul'a mı taşınıyor?

Hükümet sürpriz bir kararla başta Merkez Bankası olmak üzere BDDK ve SPK olam üzere önemli finans kurumlarının merkezlerini İstanbul'a taşıma kararı aldı.

Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından açıklanan bu karar Başkent İstanbul'a mı taşınıyor sorusunu da bereberinde getirdi.

Herşey Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da bir Başbakanlık Çalışma Ofisi oluşturmasıyla başladı. Devlet Bakanı Ali Babacan'da artık önemli finans kuruluşlarının İstanbul'a taşınacağını açıkladı.

HükümetiN Ziraat Bankası, BBDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) ve özelliklede Merkez Bankası'nın idari merkezlerini İstanbul'a taşıma kararı büyük tartışma yarattı.

Tartışmanın bir tarafında kurumları siyasi baskıdan kurtarıyoruz diyen hükümet, diğer tarafında ise buna tepki gösteren ekonomistler ve ticaret odaları var.

Babacan ilk etapta Halk ve Ziraat Bankası Genel Müdürlükleri'nin hemen ardından da BDDK, SPK ve Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınacağını söylüyor. Gerekçe Türkiye'nin finans merkezinin İstanbul olmasıydı. Üsteklik bunun yurt dışında da örnekleri vardı.
Finans kurumları böylece siyasi baskıdan da kurtulacak ve İstanbul yababcı sermaye açısından cazibe merkezi olacaktı.

Babacan'ın açıklamlarına tepki gecikmedi. Ankara Sanayi Ve Ticaret Odası başkanları karşı çıkıyor. 


Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, "Gördüğümüz kadarıyla başkent tasviye oluyor. Oldu olacak başkenti de taşıyın İstanbul'a, İstanbul'u da başkent ilan edin! Bu iş olsun bitsin" dedi. 





Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın yeri dar geliyorsa, Ulus'taki yerini beğenmiyorlarsa, İstanbul'a gidip denize nazır çok güzel bir yer bulacaklarsa gerek yok. Gelsinler Ankara'da biz kendilerine daha büyük bir yer bulalım. Görücüye çıkmış gelin gibi kalkıp Ankara'dan İstanbul'a götürmeye kalkıyoruz" dedi.

Hükümet taşımakta kararlı ancak Merkez Bankası'ndan açıklama geldi. Açıklamada kanun hatırlatıldı ve "Biz taşınmıyoruz" denildi. Fakat hükümetin yasal değişikliklerle taşınmayı gerçekleştireceği kesin gözüyle bakılıyor.
Show Tv
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2006 Cuma 01:17:02
Güncelleme :4 Ağustos 2006 Cuma 02:05:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?