22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Başkent'de taslak tartışıldı

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, ''Prof. Dr. Ergun Özbudun, anayasa taslağını hazırlayan bilim kurulunu laiklik, Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk karşıtlarından seçmiş'' dedi

.
Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi'nce, üniversite kampüsündeki Kanal B'ye ait stüdyoda ''Anayasa'' konulu panel düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Başkant Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Selçuk Uslu, geçen hafta Rektörler Komitesi'nin toplanarak çalışmaları devam eden anayasa taslağıyla ilgili görüşlerini açıkladığını anımsattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise ''Rektörler kendi işine baksın'' dediğini belirten Uslu, üniversitelerin eğitim, öğretim ve araştırmanın yanında, gelişen olaylar hakkında topluma bilgi verme görevlerinin de bulunduğunu ifade etti.


Anayasa taslağına yönelik olumlu ve olumsuz değerlendirmeler olduğuna dikkati çeken Uslu, panelle taslağın olumlu ve olumsuz yanlarını topluma göstermeyi amaçladıklarını bildirdi. Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ''birinci görevinin, Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkmak olduğunu, diğer bütün görevlerinin bundan sonra geldiğini'' kaydetti.


1982 Anayasası üzerinde sürekli konuşulduğunu belirten Haberal, ''bu anayasanın eksikliklerini gidermek için bir çok düzeltme yapıldığını'' ifade etti. Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak, ''sivil anayasa'' ifadesinin kullanıldığına işaret eden Haberal, ''Ne demek sivil anayasa? Bu toplumda değişik gruplar mı var? Ülkenin askeri, polisi, memuru vardır, değişik meslekler vardır. Ama bir tek Türkiye Cumhuriyeti vardır. Sivil anayasa... Böyle bir şeyi kabul etmem, şahsen mümkün değil'' diye konuştu.


-PANEL-
Daha sonra söz alan panel yöneticisi ve Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Turhan ''Türkiye'de son dönemde büyük bir kutuplaşma yaşandığını ve bu ortamda, yeni anayasanın uzlaşmayla yapılmasını mümkün görmediğini'' anlattı. Turhan, taslağın kısa bir anayasa öngördüğünü belirterek, ''anayasanın ne kadar kısa olursa, o kadar iyi olacağını'' söyledi. Taslakta, mevcut anayasanın başlangıç kısmında bulunan ''otoriter ve devletçi'' felsefenin kaldırılmasının, çocuk haklarının güvence altına almasının, cumhurbaşkanının yetkilerinin azaltılmasının, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin kapatılmasının öngörüldüğünü belirten Turhan, bunların taslağın olumlu yanları olduğunu dile getirdi. Turhan, ''Baştan başa anayasa yapılabilmesi için ihtilal mi olması lazım? Benim görüşüm, siviller de koşullar oluştuğunda yeni anayasa yapabilir'' diye konuştu.


-MÜMTAZ SOYSAL'IN SÖZLERİ-
Panelde konuşan Bağımsız Cumhuriyet Partisi (BCP) Genel Başkanı Mümtaz Soysal, Türkiye'nin birçok sorunu varken, milletvekili genel seçimlerinin ardından ülkenin anayasa tartışması içine sürüklendiğini savundu. Soysal, ''(Örtünme konusunda verilen sözün tutulmamasını, Anayasa değişikliği içinde çözebilir miyiz?) düşüncesiyle telaşa kapılmışlar gibi geliyor'' diye konuştu. ''Taslakla anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerinin, 'düzeltiyoruz' denilerek dokunulmazlıklarından ve kutsallıklarından uzaklaştırılmaya çalışıldığını'' ileri süren Soysal, ''Ülkede zaten bir gerilim var. Böyle bir ortamda yapılacak anayasa değişikliğinden hayır gelmez'' dedi. Soysal, 21 Ekimde anayasa değişikliğiyle ilgili halk oylaması yapılacağını hatırlatarak, TBMM'nin, en kısa sürede değişiklik yaparak, bu halk oylamasının iptal edilmesi gerektiğini görüşünü ifade etti. Türkiye'de cumhurbaşkanının halka seçtirilmesinin, başka ülkelerdeki uygulamalara benzemeyeceğini savunan Soysal, ''Padişahlıkla yönetilen Türk halkı baş eğmeye, bir kişi tarafından yönetilmeye yatkın. Bu, başka eğilimlerle de birleşince tehlikeli bir durum ortaya çıkabilir'' ifadesini kullandı.


-PROF. DR. SÜYEYL BATUM-
Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum, ''bir partinin, bütün millet adına anayasa yapmasının doğru olmayacağını'' ileri sürdü. Batum, ''Bir partinin bütün millet için yaptığı anayasalar demokratik değildir. Bütün milletin yaptığı anayasalar demokratiktir'' diye konuştu. Anayasa değişikliğinin bütün partilerin ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla yapılması gerektiğini söyleyen Batum, ancak mevcut taslağın ''sadece AK Parti'nin görüşlerine yer verdiğini'' savundu. Taslakla ilgili eleştirilerini sıralarken, YÖK'ün durumunu örnek gösteren Batum, ''Taslak YÖK'ün kaldırılmasını öngörse, bir şey demeyeceğim. Ama, YÖK'ün 11 üyesinin 6'sının atamasını Bakanlar Kurulu'na bırakılması öngörülüyor'' dedi.


-YEKTA GÜNGÖR ÖZDEN-
Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden de kendisinden önce konuşan Mümtaz Soysal ve Süheyl Batum'un sözlerine aynen katıldığını belirtti. ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bir Atatürk anayasası'' olduğunu söyleyen Özden, ''Prof. Dr. Ergun Özbudun, anayasa taslağını hazırlayan bilim kurulunu laiklik, Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk karşıtlarından seçmiş'' görüşünü kaydetti. Anayasa değişikliğini zamansız bulduğunu bildiren Özden, 21 Ekimdeki halkoylamasının ardından da Türkiye'de kaos meydana gelebileceğini savundu.


-PROF. DR. ZEKİ HAFIZOĞULLARI-
Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Hafızoğulları da anayasa taslağının, farklılıkları kamusal değer olarak gördüğünü ifade etti. Hafızoğulları, üniversitelerde kılık ve kıyafetin serbest bırakılmasıyla ilgili olarak, ''Erkekler de 'Sünnettir' diyerek, yıllarca öncesinin kıyafetiyle gelirse ne olacak? Siz, farklılığınızı kamusal bir değer olarak kabul ettiremezsiniz. Tartıştığımız konu da başörtüsü değil, dinsel bir kıyafet'' dedi. Hafızoğulları, yeni bir anayasanın, ''kurucu iktidar'' tarafından yapılacağını savunarak, ''kurulmuş bir iktidarın, kurucu iktidar yerine geçmeye kalkmasının ihtilal olacağını'' öne sürdü.

A.A
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 19:54:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahimtokmak IP: 88.233.52.xxx Tarih : 27.09.2007 23:45:32

AYRIMCILIN SON DOKTASI İŞTE BURASI HATALARI ELEŞTİR AMA İKİDE BİR ATATÜRKKÜ KATMA AKP ATATÜRKCÜ DEYİLMİ SİZE GÖRE ?BUNUMU DEMEK İSTİYORSUNUZ BEN İNANIYORUMKİ SİZDEN DAHA SADIK ATATÜRKCÜ ŞÜNKÜ İHTİDAR SİZLER GERCEKTEN ATATÜRKCÜ OLSAYDINIZ HALK SİZLERİ BAŞA GETİRİRDİ?SAYIN SOYSAL HEP ANAYASA POFOSERİ OLARAK SİZLERİ DUYDUK YANLIŞLARI SİYASİ OLRAK DEYİLDE BİR VATANDAŞ OLRAK NEDEN ANLATMIYOR SUN BUNLAR BUNLAR YANLIŞ DİYE BİR PARTİ ANAYASAYI DEYİŞTİRMİYOR BURASI YANLIŞ SİZLER GERCEKTEN ATATÜRKCÜ OLSAYDINIZ BU İŞİ BAŞINDAN TAKİP EDERVE İŞİN İŞİNDE OLURDUNUZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ PARLEMENTOSUNDA COĞUNLUĞA SAYİP PARTİ TASLAK HAZIRLIYOR SİZLERDE İYİİNCELEYİN SİYASİ GÖRÜŞÜNÜZÜ YANINIZA ALMADAN?BİRŞEYDAHA VATAN SEVGİSİ İMANDANDIR ELHAMDULİLLAH MUSLUMAN VE ATATÜKCÜYÜM NEDEN HEP SIKIŞINCA ATATÜRKÜ ANIYORUZ ONUN HEDEFLERİNE NEDEN KENETLENEMİYORUZ ATATÜRKCÜ OLMADIĞINI İTDA ETDİĞİNİZ PARTİ ONUN MASIR MEDENİYET HEDEFİNE KOŞAR ADIMLA İLERLİYOR? PEKİ BU NASIL OLUYOR? BURDA BİRYANLIŞLIK VAR DEYİLMİ?NEDEN HEP TÜRBANA TAKIYOR BU ÜNÜVERSİTELER BAŞI KAPAMAK GERİCİLİKMİ?AÇMAK MÖDENSE PEKİBU BİZİMANAYASAMIZA GÖRE AYRIMDEYİLMİ?ANAYASA HERKES EŞİT ŞARTLARDA EYİTİMALACAĞINI EMREDİYOR?LÜTFEN BURDA SİYASİDÜŞÜNMEYİN ULUSUN CIKARLARI ÖNDE GELİR BACILARIMIZ YUTDIŞINDA OKUMASI DAHAMI İYİ OLUYOR BU ANAYASA TASLAĞI UMARIMBUNADA BİR ÇÖZÜM BULUR?BİRDE HALKIN CUMHURU SECMESİNE NEDENKARŞISINIZ BİRDE DEMOKRAT OLDUĞUNUZU İTDA EDİYORSUNUZ SAYIN SOYSALBU HALKA GÜVENMEYİ ÖĞRENİN BU HALK SİZİN HATALARINIZI CEKİYOR HANİ PTT Yİ ÖZELLEŞTİRMEMİŞTİNİZYA?İLERİĞİ GÖRÜN ARTIK YIRTIN KEFENLERİ?GERCİBENDE BİR HALKIN FERDİYİMKİMTAKAR BENİMDÜŞÜNDÜĞÜMÜ NE ÖNEMİ VAR SİZLERBİR ARAYA GELİYOR ZATEN KARAR VERİYORSUNUZ??????????