16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Başkent'te Cumhuriyet Mitingi

Tandoğan Meydanı'nda yapılan ''Cumhuriyet Mitingi'' ve ardından gerçekleştirilen Anıtkabir ziyareti, olaysız sona erdi.
Anıtkabir, ziyarete kapanış saati olan 17.00'den itibaren girişlere kapatıldı ve içerideki ziyaretçilerin de dışarıya çıkarılmasına başlandı. Miting nedeniyle Ankara'da sabah saat 07.00'den itibaren trafiğe kapatılan yollar da saat 17.00 itibariyle açıldı. Ankaray'ın güvenlik amacıyla kapalı tutulan Tandoğan istasyonunun da kullanımına başlandı. 

Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde düzenlenen mitingte güvenlik önlemlerini sağlamak amacıyla bin 500'ü çevre illerden, bin 500'ü ise Genel Müdürlük kadrosundan olmak üzere toplam 10 bin polis görev yaptı. 

Cumhuriyet mitingi, Başkent’in son yıllarda gördüğü en kalabalık miting oldu. Sabahın erken saatlerinde başlayan mitinginde Tandoğan Meydanı'nda yüzbinlerce kişi toplandı. Mitingin sona ermesinin ardından katılımcılar Anıtkabir'e akın etti. Tüm caddeler tıklım tıklım doldu. Anıtkabir ziyaretinde, Miting Düzenleme Kurulu adına mozoleye çelenk konularak, Büyük Önder Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu. 

Cumhuriyet mitingine katılıp Anıtkabir’e akın eden binlerce vatandaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a tepkilerini sert sözlerle dile getirdi. Avluda toplanan vatandaşlar sık sık “ABD’nin imamı, kaça sattın vatanı", “ampul Tayyip", “orduya uzanan eller kırılsın", “Çankaya’da molla istemiyoruz", “Meclis Başkanı Cumhuriyet düşmanı", “Tayyip’i alana Unatıkan bedava", “İmam bayıldı Türkiye ayıldı" sloganları attı. Bu arada Anıtkabir askerlerinin nöbet değişimi sırasında, alandaki vatandaşların, “En büyük asker bizim asker" sloganı eşliğinde askerlere sevgi gösterisinde bulundukları görüldü

Miting sona erdi

Tandoğan Bulvarı'nda polislerle birlikte kapasitesi 80 bini bulan meydanda katılımın 100 bini aştı. Meydana gelen katılımcıların ruhsatlı silahları polisler tarafından toplandı. Ayrıca meydanda iki tane polis helikopteri de bölgeyi yukardan devamlı taradı. 

Saat 11'de başlayan mitingte İstiklal Marşı hep bir ağızdan okundu ve ardından saygı duruşunda bulunuldu. Mitinge, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan ve BCP Genel Başkanı Mümtaz Soysal da katıldı. Bazı öğretim üyeleri de mitinge cüppeleriyle katıldılar. 

GMK Bulvarı ve Degol Caddesi başta olmak üzere arama noktalarında yığılmalar yaşandı. Yığılmalar, miting başladıktan sonra da devam etti.
Saygı duruşunun hemen ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ercan kısa bir konuşma yaparak, katılımcılara teşekkür etti Ercan, Anıtkabir'de sadece Türk bayrağı taşınması uyarısında bulundu.
Özellikle kürsünün olduğu bölümde tam bir izdiham yaşandı. Halk hükümet karşıtı sloganlar attı.
Beklentinin üzerinde katılımın gerçekleştiği mitingde ara caddeler tıklım tıklım doldu ve etraf bayraklardan kıpkırmızı bir görüntü içine büründü. Tandoğan Meydanı'na büyük boy bir Türk Bayrağı ile Atatürk posterleri asılırken, kurulan büyük boy ekrandan miting alanının görüntüleri yansıtıldı. Katılımcıların Anıtkabir yönüne doğru gitmeleri ve AKM yönünden yürüyenlere alanda yer açılması anonsları yapıldı.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Ercan’ın konuşmasıyla başlayan miting, Büyük Önder Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nun kendi sesinden verilmesi ve 10. yıl marşının okunmasıyla sona erdi ve vatandaşlar Akdeniz Caddesi'nden Anıtkabir'e yürümeye başladı. Miting süresince bazı öğretim üyelerince konuşmalar yapılırken, tiyatro sanatçıları şiirler eşliğinde Cumhuriyet’in kuruluşundan başlayarak güncel gelişmelere yönelik mesajlar verdi. Edip Akbayram, Tolga Çandar başta olmak üzere bazı sanatçılar, türküler söyledi. Tiyatro sanatçısı Rüştü Asyalı da Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okudu.
Miting süresince zaman zaman, "Devrimlere sahip çık, yarın çok geç olacak", "Çankaya laiktir, laik kalacak", "Milli devrim, milli hükümet" sloganları atıldı.

SANATÇILAR

Miting sırasında Edip Akbayram ile opera sanatçısı Tuncer Tercan ve Tolga Çandar’ın seslendirdiği türkülere, alanda bulunanlar da eşlik etti.
Sanatçı ve öğretim üyelerinin birlikte "Yıkın Diktiğiniz Heykellerimi" adlı şiiri okumaları üzerine alanda bulunanlar, "Atatürk’e sahip çık, sıra sana gelecek", "Devrimlere sahip çık, yarın çok geç olacak" sloganları attı.
Alana torunu Mehmet ve parti yöneticileri ile birlikte gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve BCP Genel Başkanı Mümtaz Soysal anons edilirken, alanda bulunanların "Artık Birleşin" diye bağırdıkları duyuldu. Mitinge, parti yöneticilerinin yanı sıra bazı milletvekilleri de katıldı.
Alanda ve kontrol noktalarındaki güvenlik görevlilerinin dışında, çevredeki binaların çatısında keskin nişancıların da bulunduğu görüldü.
Mitinge katılanlardan bazıları, kalabalık nedeniyle demirlerden atlayarak, Tandoğan Meydanı’ndaki Makina Kimya Endüstrisi Kurumu binasının bahçesine girdiler.
Bazı katılımcılar, izdiham nedeniyle mitingte baygınlık geçirdi. Rahatsızlanan vatandaşlar güvenlik güçlerinin yardımıyla alanda bulunan bir otelin bahçesine getirilerek, buradan ambulanslarla hastanelere götürüldü.
Öte yandan Ankara dışından gelenlerin toplanma noktası olan Atatürk Kültür Merkezi alanında kurulan dev ekrana, miting alanındaki görüntüler yansıtıldı.
Miting nedeniyle sabah saat 07.00’den itibaren Tandoğan’a açılan ana caddeler trafiğe kapatılırken, Ankaray’ın Kızılay istasyonunda da yoğunluk yaşandı. Ankaray trenleri, alanın bulunduğu Tandoğan istasyonunda durmadığı için katılımcılar bir önceki ve sonraki istasyonlarda indiler. Bu arada Kızılay istasyonunda yoğunluk oluşurken, bekleyenler "seferlerin özellikle geciktirildiğini" iddia ederek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i alkışlarla protesto ettiler. Görevlilerce yapılan anonsta ise yoğunluktan dolayı gecikme olduğu, seferlerde aksama bulunmadığı belirtildi.
Atatürk’un 10. Yıl Nutku’nun kendi sesinden verilmesinin ardından 10. Yıl Marşının hep birlikte okunmasıyla miting saat 13.00’te sona erdi. Alandakiler, mitingin sona ermesiyle birlikte Anıtkabir’e doğru yürüyüşe geçtiler. 


ANITKABİR'E AKIN

Bu arada, miting süresince de Anıtkabir’e ziyaretçi akını sürdü. Yoğun katılım nedeniyle miting alanındaki katılımcılar ile Anıtkabir’de bulunanlar kesintisiz bir görünüm oluşturdu.
Anıtkabir’de saat 11.00’den itibaren yoğunluk iyice arttı. Başlarında kalpakları, üzerlerinde Atatürk fotoğrafları bulunan tişörtler giyen, "Atam izindeyiz" yazan bant ve bileklik takanların yanı sıra, yüzünü Türk bayrağının kırmızı-beyaz renklerine boyayan ziyaretçiler de dikkati çekti.
Yaklaşık 2 kilometrelik Türk bayrağı gün boyu Anıtkabir içinde, eller üzerinde taşınırken, kalabalık, Anıtkabir’in bütün alanını, Türk bayraklarıyla doldurdu.
"10. Yıl", "Dumlupınar" ve "Dağ Başını Duman Almış" marşlarını okuyan vatandaşlar, bir kez de toplu halde İstiklal Marşı’nı söylediler.
Anıtkabir Komutanlığı, Türk bayrağı ve Atatürk posterleri dışındaki flama, pankart ve dövizlerle girişe izin vermedi.
Anıtkabir’de vatandaşlar, "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Her şey vatan için", "Genciz, güçlüyüz, Atatürkçüyüz", "Çankaya laiktir, laik kalacak", "Atatürk gençliği görev başında", "Türk gençliği vatanı sattırmayacak", "Atam buradayız, sen rahat uyu" ve Başbakan’a yönelik sloganlar attılar.
Anıtkabir’i dolduran vatandaşlar Atatürk’ün mozolesi önünde saygı duruşunda bulunarak çiçek bıraktılar.
Anıtkabir’de izdihamın önüne geçebilmek için mitingin sona ermesiyle birlikte Anıtkabir’e giriş ve çıkışlar ayrı kapılardan gerçekleştirilmeye başlandı.

NE POSTAL NE TAKUNYA CUMHURUNDUR ÇANKAYA"

Az sayıda türbanlı kadının da katıldığı mitingde ilginç pankartlar dikkat çekti. Düzenleme komitesi “Bizim size verdiğimiz pankartlar dışındaki tüm pankartları lütfen kaldırın" uyarısında bulunurken, alandaki üniversite öğrencilerinin taşıdığı “Ne Postal Ne Takunya, Cumhurundur Çankaya" pankartı dikkat çekti. 'Çankaya mollalara verilemez', 'Benim anam burada, senin anan nerede', 'Tarikatlar kapatılsın', 'Çankaya yolları şeriata kapalı', 'Devrim yasaları uygulansın', 'Hikmet Yar'ın önünde oturanlara, terörist başına sayın diyenlere, Cumhuriyeti teslim etmeyiz' pankartları yeraldı. 

Türk bayraklarının yanı sıra KKTC bayrakları da dikkat çekiyor. Meydanda sürekli olarak 10. yıl marşı çalındı. Bu arada yaklaşık 4 bin kişilik bir topluluk alanın Anıtkabir girişinden Anıtkabir'e doğru hareketlendi. Anıtkabir'in ziyarete açılması halinde onbinlerce kişinin Anıtkabir'e geçmesi bekleniyor. Kalabalık ellerinde, "Türkiye laiktir laik kalacak", "Çankaya yolları şeriata kapalı", "Ulusal onurumuz tüm değerlerin üstündedir" pankartları taşıdı. 

PANKART UYARISI
Mitingde ses aracındaki görevliler katılımcılar pankart uyarısında da bulundu. Uyarıda, “Bizim size verdiğimiz pankartlar dışındaki tüm pankartları lütfen kaldırın” denildi.

TANDOĞAN METRO DURAĞI KAPALI
AŞTİ- Dikimevi hattında çalışan Ankaray metrosunun Tandoğan durağı iptal edildi. Mitinge katılmak için alana metroyla gelmek isteyen Ankaralılar, Tandoğan durağında kapıların açılmaması nedeniyle yerine yakın duraklarda iniyor. Vatandaşlar duruma tepki gösterirken, trenlerde ve istasyonlarda sık sık Tandoğan durağının geçici olarak ve valilik emriyle iptal edildiği anonsları yapılıyor. 

BAYKAL MİTİNGE TORUNUYLA KATILDI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal sabah erken saatlerde başlayan Cumhuriyet mitingine torunu Mehmet ile katıldı. Cumhuriyet mitingi sabah erken saatlerde başladı. Katılımcılar, Tandoğan Meydanı'nı tamamen doldurdu.  Mitinge katılan sanatçılar arasında Edip Akbayram, Tolga Çandar, Sümer Ezgü ve çok sayıda tiyatrocu yer aldı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Miting için Ankara Emniyet'i yoğun güvenlik önlemi aldı. İhtiyaç duyulması halinde jandarma birlikleri de takviye olarak hazır tutuluyor. Ayrıca miting alanının etrafındaki yüksek binalarda ise Özel Harekat Birliği'ne bağlı ekipler ile keskin nişancılar yerleştirildi. Tandoğan'da 10 bin polis görev yaparken, miting alanı 24 saat süreyle izleniyor. Miting için Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bin 500, yakın illerden de aynı miktarda polis takviye edildi 

anka/ AA/ milliyet
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2007 Cumartesi 16:03:57
Güncelleme :14 Nisan 2007 Cumartesi 17:54:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali akkaya IP: 85.101.1.xxx Tarih : 14.04.2007 16:35:48
bu birlik beraberlik anlatmak bitmez önemli olan seçimlerde bunların haddini bildirmek haydi türkiye kenetlenip kendini kral sananlara boy ölçüsünü gösterelim bu gösteriş ANKARADA olmasın

sevilay turhan IP: 78.162.95.xxx Tarih : 24.10.2007 12:40:26

30 kupona bu vatan kurtulmadı bu vatanı bu halae getirenlere sesleniyorum vijdanınız rahat mı?pardon sormamam gereken bi soruydu bu soruyu sadece vijdanı olanlar yanıtlar öyle değil mi???


kaan kaya IP: 85.104.77.xxx Tarih : 14.04.2007 20:55:03
bu kalabalık sandık başında da iradesini göstermeli.ÇANKAYA'DA MOLLA İSTEMİYORUZ !!! Gerçek halk burada "sayın" abdullha gül;hani Türk Halkı Sezer'e inanmıyordu???

K. Mükremin BARUT IP: 85.99.76.xxx Tarih : 14.04.2007 14:33:46
ŞÜPHE ET BENİM ALTIN YÜREKLİ HALKIM. ŞÜPHE ET. ŞÜPHE ÖĞRENMEMNİN ANASIDIR. SİZE BİR SENARYO YAZARI İLE BİRLİKTE BEŞ AKTÖR İSMİ SAYACAĞIM. BİLİYORUM KİMİLERİNİZ BANA KIZACAKSINIZ. ÇÜNKÜ BU AKTÖRLER BİRBİRLERİNİN O KADAR KARŞITI KİŞİLER YA DA OLUŞUMLAR Kİ, HİÇ BİR ZAMAN İSİMLERİNİ YAN YANA DÜŞÜNMEDİNİZ. SENARYO YAZARI ABD. FİLMİN ADI BOP YANİ BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ. AKTÖRLER; 1.AKP VE TAYYİP 2. BAYKAL 3. BU GÜNKİ MİTİNGİ DÜZENLEYENLER 4..... 5. .... (BOŞLUKLARI SİZ DOLDURUN) HİÇ BİR ŞEY TESADÜFİ DEĞİL. BU GÖSTERİ, TAYYİBİN YOLU AÇILSIN DİYE, SOL VE SOSYALDEMOKRATLARIN NABZINI DÜŞÜRMEK İÇİN YAPILDI. BU DA DEMEKTİRKİ TAYYİP CUMHURBAŞKANI OLACAK. YAŞAR BÜYÜKANIT'IN BASIN TOPLANTISI DA TESADÜFİ DEĞİL BU FİKRİ DESTEKLİYOR. HEM CUMHURİYET MİTİNGİNE ONAY VERDİ, HEM DE TAYYİB'İN SEÇİLECEĞİNE KARŞI OLMADIĞINI GÖSTERDİ. AMA BUNA KARŞI KUZEY IRAK'A GİRMEK ELZEM OLMUŞTUR. SİYASİLERDEN ONAY BEKLİYORUZ MESAJINI VERDİ. HİÇ ŞÜPHENİZ OLMASIN Kİ TAYYIP CUMHURBAŞKANI OLUR OLMAZ KUZEY IRAK'A GİRİLECEKTİR. VE YİNE HİÇ ŞÜPHENİZ OLMASIN Kİ KUZEY IRAK'TA TÜRK ORDUSU ABD ASKERLERİ YA DA ONUN DESTEKLEDİĞİ PEŞMERGELERLE KARŞI KARŞIYA KALACAKTIR. HİÇ ŞÜPHENİZ OLMASIN Kİ PKK DARBE YİYECEKTİR AMA BU ARADA ŞEHİT SAYISI DA ARTACAKTIR. PKK SINIRIN BU TARAFINDA ÜSLENMİŞKEN ASAYİŞ BU TARAFTA SAĞLANMALIDIR. KUZEY IRAK'A GİRMEK BAŞKA BİR DEVLETLE SAVAŞMAK ANLAMINA GELİYOR. AMA DÜNYANIN SEKİZİNCİ BÜYÜK ORDUSUNUN DA BOŞ DURMASI SOSYOLOJİ İLMİNE AYKIRI. MAKEDONYALI BÜYÜK İSKENDER 33 YAŞINDA BÜYÜK ORDULARININ BAŞINDA, TA HİNDİSTAN SINIRLARINA KADAR BU YÜZDEN SÜRÜKLENMEDİ Mİ ? PEKİ TAMAMI MEYDAN OKUMAYA DAYALI DEMEÇLER NE İÇİN. KİM KONUŞTURUYOR BUNLARI. BAYKAL NEVROZA BAKIP DTP'YI TAHRİK ETMEYE ÇALIŞIYOR. DTP DİYARBAKIR İL BAŞKANI KERKÜK'E YAPILAN SALDIRIYI DİYARBAKIR'A YAPILMIŞ VAR SAYARIZ DİYOR. BARZANİ İSE KERKÜKE MÜDAHALE OLURSA BİZ DE DİYARBAKIR'I KARIŞTIRIRIZ DİYOR. ASLINDA TÜM SİYASİLER YÜZLERİNDE MASKE İLE DOLAŞIYORLAR. GERÇEĞİ HALKTAN GİZLİYORLAR. GAFLET VE DELALET İÇİNDELER. EĞER TÜRK ORDUSU ASAYİŞİ BU TARAFTA TEMİN ETMEK YERİNE KUZEY IRAK'A GİRERSE ABD'NİN BOB PROJESİ HIZLANIR. AMA BELKİDE HIZLANMASINI İSTİYORLAR. NEDEN KÜRT SORUNUNA SİYASİ ÇÖZÜM ÜRETMEK VARKEN İŞ KANDAVASINA DÖNÜŞECEK HALE GELDİ. 1915 ÖNCESİ SİVİL EREMENİ VATANDAŞLARIMIZ BENZER BİR KADER YAŞAMAMIŞLAR MIYDI ? ONLARIN HEPSİ ELİ SİLAHLI HINÇAK YA DA DAŞNAK DEĞİLLERDİ. BU İKİ ÖRGÜT DIŞ GÜÇLERİN DESTEĞİ İLE ORTAYA ÇIKMIŞLARDI. BEDELİ TÜM ERMENİLER ÖDEDİ. ŞİMDİDE BU TARAFLARDAKİ HALK DOĞULULARI POTANSİYEL PKK'LI OLARAK YORUMLAMAYA BAŞLADI. İŞTE ASIL TEHLİKE BU. DEMİREL AÇIK OTURUMDA HALUK ŞAHİN'İN KARŞISINDA "TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİ HİÇ BİR GÜÇ VE KUVVET BÖLEMEZ, KENDİSİ DIŞINDA" DEDİ VE YAZAR BUNUN ÜZERİNE TEK BİR SORU BİLE SORMADI. ESKİ DUAYEN BİR SİYASETÇİ OLAN DEMİREL'İN AĞZINDAN BÖYLE BİR AYRIŞMANIN OLABİECEĞİNİ DUYDUK. BUNUN ANLAMINI YA DA YORUMUNU; BİR İÇ SAVAŞ OLUR DA TÜRKİYE HALKININ HAYATI KABUSA DÖNÜŞÜRSE, KENDİ İÇ DİNAMİKLERİYLE FEDERATİF BİR YAPIYA GİDİLEBİLİR, DİYE OKUMAK LAZIM. ŞİMDİ BOŞLUKLARI DOLDURABİLDİNİZ Mİ ? EKONOMİK OLARAK İKİ YAKASI BİR ARAYA GELMEYEN BİR DEVLET. BASİRETSİZ SİYASİLER. ALLAH BU ÜLKEYE ZEVAL VERMESİN. KORKMAYIN DAMAT FERİTLER HEP OLACAKTIR. AMA BU TOPRAKLAR, BU ULUS(İÇİNDEKİ TÜM RENKLERİYLE) YENİ MUSTAFA KEMALLER ÇIKARACAK KADAR VERİMLİDİR. KEMAL MÜKREMİN BARUT 14 NİSAN 2007

ANIL EMRE MUCUK IP: 88.230.207.xxx Tarih : 14.04.2007 12:45:51
Yürekten destekliyoruz Cumhuriyetimize sonuna kadar sahip cıkacağız. Nice 100'binlere....

tutkulu17 IP: 88.231.165.xxx Tarih : 14.04.2007 20:16:10
sayın Kemal Mükremin yorumunuzu çok beğendim sizin de dediğiniz gibi hiç bir siyasi gerçekçi değil hepsi yüzlerinde masskeyle dolaşıyor. Ben şahsen hiç bi siyasi fikri desteklemiyorum çünkü hiç bir şey göründüğü gibi değil. Hepsininde arkasında yatan güç belli bizim kaderimizi adamlar yıllar önce yazmışlar türk-kürt sağ-sol bunların tartışmasını yapanlara hayret ediyorum bunlar sadece ülkemizin ömrünü kısaltıyor bi 25 yıla kadar bütün ortadoğu abd ve israilin elinde olacak tayyipmiş baykalmış apoymuş hepside yalan ben bu genç yaşımda bunların farkındayım bazıları nasıl oluyoda farketmiyor hayret

dilek IP: 88.230.213.xxx Tarih : 14.04.2007 20:52:56
mitinge katılamadım ama katılan herkesi gönülden destekliyorum.CUMHURİYETİMİZ E SAHİP ÇIKALIM!! ATATÜRKÜMÜZE İHANET ETMEYELİM!!