22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Başkentte yanıtı aranan 10 soru

AKP'nin 11. Cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle ilgili düzenlemeyi de içeren anayasa değişikliğinde geçici maddelerin çıkarılmasına yönelik girişimi, referandum sürecinde yeni soruları beraberinde getirdi.


AKP'nin değişiklik teklifini TBMM Başkanlığına sunması, ardından 48 saat geçmeden yasasının hemen görüşülmesi isteğine muhalefetin karşı çıkması
üzerine referandum takvimi tam anlamıyla sıkıştı.


ANKA'nın gün boyunca görüşlerine başvurduğu siyaset ve hukuk çevreleri, hem değişiklik teklifi süreci hem de referandum süreciiyle ilgili şu sorulara yanıt aramaya başladı:

1- AKP'nin referanduma giden değişiklik paketini değiştiren teklifinin kabul edilmesi halinde, referandumda bugüne kadar yurt dışında yaşayan vatandaşların gümrük kapılarında kullandıkları oylar ne olacak?

2- AKP’nin değişiklik teklifinin kabul edilmesi halinde, değiştirilmiş metin halkoylamasına sunulmuş olacak. Bunun sonucunda YSK referandum takvimini sil baştan diyerek yeniden başlatacak mı?

3- Gümrükte oy kullanmış bir vatandaşın bu değişiklik üzerine dava açması ve kazanması halinde halkoylamasının akıbeti ne olacak?

4- Söz konusu yeni değişiklik, Cumhurbaşkanı Gül tarafından 15 günlük inceleme süresinin son gününde onaylarsa ne olacak? Buna göre, en iyi ihtimalle 15 Ekim'de Köşk'e gönderilebilecek değişiklik, 30 Ekim'e kadar Köşk'ün incelemesinde kalabilecek.

5-Cumhurbaşkanı Gül, değişiklikleri veto ederse ne olacak?

6- Söz konusu değişiklik teklifi, Meclis'te, otomatik olarak referanduma götürülmesini gerektiren 330 ile 367 arasında oy sayısı ile kabul edilmesi halinde ikinci referandum gündeme gelecek mi, gelirse ikinci referandum krizi nasıl aşılacak?

7- AKP'nin "11. Cumhurbaşkanı'nı halk seçer" ifadesini paketten çıkaracak değişiklik girişiminin başarısız olması halinde, Gül'ün durumu başta olmak üzere Cumhurbaşkanı seçimi kaosu nasıl aşılacak?

8- Değişikliğin 2. tur oylamasının yapılacağı 15 Ekim'den bir gün önce referanduma ilişkin yasaklar başlamış olacak. TRT'de ilk konuşma da 14 Ekim günü yapılacak. Bu durumda burada yapılacak konuşmada, değişikliğe atıfta bulunulması halinde yasaklar ihlal edilmiş olacak mı?

9- Değişiklikle ilgili ilk tur oylama en erken gelecek Çarşamba günü yapılacak. Ardından, ikinci oylamanın 12 Ekim Cuma günü yapılması gerekiyor. ancak Ramazan Bayramı dolayısıyla Meclis bu tarihte kapalı olacak. Değişiklik
sürecini hızlandırmak için Meclis bayramın ilk günü olağanüstü toplanabilir mi?

10- Ve yanıtı en çok merak edilen soru: AKP, halkoylamasından vazgeçecek mi?

ANKA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2007 Cuma 08:16:20
Güncelleme :5 Ekim 2007 Cuma 09:19:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?