22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Baskın Oran seçimi AİHM’’e taşıdı

Baskın Oran’ın avukatı, bağımsızlara gümrük kapılarında oy verilmemesi ve TRT’de propaganda hakkı tanınmaması nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dava açtı.

22 temmuz seçimlerinde, sınır kapılarında seçmene dağıtılan oy pusulalarında bağımsız adaylara yer verilme-mesi ve TRT’de sadece siyasi parti temsilcilerine propaganda hakkı tanınması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı.

Seçimde İstanbul 2’nci bölgeden bağımsız aday olan ve seçilemeyen Baskın Oran’ın avukatı Prof. Mehmet Semih Gemalmaz, uygulamaların seçme ve seçilme hakkını düzenleyen 1 no’lu protokole aykırı olduğu gerekçesiyle AİHM’e dava açtı.

Baskın Oran’ın avukatı Prof. Gemalmaz’ın yaptığı başvuruda, Baskın Oran’ın aday olduğu, ancak kendisine gümrüklerde de oy verilmesi ihtimalinin ortadan kaldırıldığı belirtildi. Diğer başvuru ise, yurtdışından oy kullanmak için Türkiye’ye gelen, ancak istediği halde bağımsız adaylara oy veremeyen bir seçmen adına yapıldı.

Hakkari sonucu, Türkiye’yi mahkum ettirir

TRT’de siyasi partilerin katıldığı propaganda konuşmalarında bağımsızlara yer verilmemesi konusunda yapılan başvuruda da, uygulamanın adaletsiz olduğu, ayrımcılığa dair sözleşme maddesine ters düştüğü ifade edildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi seçimlerin iptal edilmesi gibi bir karar alamayacak. Ancak Baskın Oran lehine karar vermesi halinde, mahkeme uygulamaların sözleşmeye aykırı olduğunu “tespit” edecek, Türkiye’den ihlalin düzenlenmesini isteyecek.

Türkiye bu noktada, ihlalden doğan bireysel mağduriyeti giderecek önlemler ve benzeri ihlallerin doğmaması için genel tedbirler alabilecek. Bu çerçevede, seçim mevzuatında belirli değişiklikler yapılması da gündeme gelebilecek.

NTV-MSNBC
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2007 Salı 13:52:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Tayfun Yıldırım IP: 88.254.212.xxx Tarih : 31.07.2007 16:02:47
Vah vah vahhh...Hele belli idi yoksa bu sivri zekalı şovalye seçilemezmiydi,tek başına bir ordu idi Baskın Oran...Ne güzel düşünceleri vardı vatanı kurtaracaktı!!!Gene yedekte kaldı bir türlü esas oglan olamayacak,Bölücü Kürt milliyetci hareketinin yalakaları sizi,Ufuk seçildi hizmetini görüyor,sen de artık yedek de bekle veya 3.devre oyna sivri zekalı Baskın...