16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Baykal: 'Aday olmazsa korktu demem'

CHP Grubu’nda konuşan Baykal, Başbakan Erdoğan’ın "Adaylığımı koymazsam korktu derler" diye düşünmesinin yersiz olduğunu söyledi. Baykal "Söz veriyorum, korktuğundan değil, memleketin hayrı için aday olmadığını Türkiye’ye anlatacağım" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın olası cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili olarak, "Tarihte nadiren bir insanın eline, bir şeyi yapmayarak, ülkesine en büyük hizmeti etme fırsatı geçer. Şimdi, Sayın Erdoğan’ın eline, bir şeyi yapmayarak, ülkesine en büyük hizmeti yapma şansı geçiyor. Sayın Başbakan bu konuda cesur davranmalıdır" dedi. CHP’nin TBMM grup toplantısında, konuşan Baykal, "Eğer, kendisi ’Aday olmaktan vazgeçersem, korktu derler’ gibi bir korku içindeyse bilsin ki bu korkuya gerek yoktur. Kendisine ben yardımcı olacağım. Başbakanın, korktuğundan değil, memleketin hayrını düşündüğü için aday olmadığını, onunla birlikte bütün Türkiye’ye anlatmaya çalışacağım. Söz! Yeter ki aday olmasın, derhal uzlaşsın" dedi. Baykal sözlerini şöyle sürdürdü:

TANDOĞAN’LA UZLAŞSIN

Başbakan, parti liderleriyle bir araya geliyor. Önemli olan bizimle uzlaşması değil. 14 Nisan’da bir araya gelen 1 milyon insanla uzlaşsın, onları dikkate alsın, onlarla uzlaştığında bizimle uzlaşmış demektir. Sayın Başbakan, tarihi bir sınav noktasındadır, yanlış bir şey yapmaz, yapmayacağı umudunu koruyorum. Akıl, mantık, sağduyu bunu gerektiriyor. İnşallah arzu ettiğimiz gibi bir sonuç ortaya çıkar; Türkiye bir gerilime, Cumhuriyet krizine sürüklenmez.

AKP’DEN OLABİLİR

Baykal akşam da CNN Türk’te Tarafsız Bölge programında gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Ben Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı arayışı gibi bir yanlışın içine girmeyeceğine güveniyorum" diyen Baykal, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanının uzlaşmayla seçilmesi gerekir. Bunun gereğinin yapılması lazım. Bu aşamaya gelinmeli. O anlayışı, sorumluluğu, esnekliği sergilemesi gerekir. Biz Anayasa’nın öngördüğü ilkeleri sözde ve özde içine sindirmiş, ülkenin değerlerini temsil edecek bir şahsiyetin seçilmesi gerektiğini tavsiye edeceğiz. Bu anlayışı söyler ve ilkeleri belirleriz. Bu tarife kimler giriyor bir bakalım deriz. Yoksa ben prensip olarak AKP’den kimse cumhurbaşkanı olamaz anlayışında değilim."


aa
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2007 Çarşamba 09:11:56
Güncelleme :18 Nisan 2007 Çarşamba 09:17:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 85.99.76.xxx Tarih : 18.04.2007 19:33:56
BENCE TANDOĞAN MİTİNGİNDEN DERS ALMASI GEREKEN TEK KİŞİ BAYKAL'DI. AMA MAALESEF ALMAMIŞ GÖRÜNÜYOR. TANDOĞAN MİTİNGİNDE KİTLELER BOĞAZLARI YIRTILIRCASINA BİRLEŞME ÇAĞRISI YAPTILAR. OYSA SAYIN BAYKAL, HALA DİĞER SOL-SOSYALDEMOKRAT PARTİLER İÇİN; PARTİLERİNİ KAPATIP BANA BİAT ETSİNLER DİYOR. SANKİ KENDİ PARTİSİNDE HER ŞEY DÖRT DÖRTLÜKMÜŞ GİBİ. SANKİ DİĞER PARTİLERİN PROGRAMLARINDA ÜLKE YARARINA BİR ŞEY YOKMUŞ GİBİ. KENT HABER OKYUCULARININ VE TÜRK HALKININ DİKKATLERİNİ AŞAĞIDAKİ HUSUSLARA ÇEKMEK ZORUNDAYIM. 1. BAYKAL SİYASETCİ OLARAK MUHALEFET GELENEĞİNDEN GELMEDİR. CHP İÇİNDE YILDIZI İLK PARLADIĞI ANDAN İTİBAREN ECEVİT'E MUHALEFET BAYRAĞI AÇMIŞTI. HEP HİZİPÇİLİK YAPMIŞTIR. 2. ASLINDA TAYYİB'İN CUMHUR BAŞKANI OLMASINI HERKESTEN ÇOK İSTİYOR. BU GERÇEKLEŞİRSE KİMİ ZAMAN ONA VE MAKAMINA MUHALEFET EDEREK, KİMİ ZAMAN ORDUYU KIŞKIRTARAK BU TATLISU BALIĞI MUHALEFETİNİ SÜRDÜRECEKTİR. KENDİ PROVOKE ETTİĞİ ORTAMLAR OLUŞUNCA DA, BEN DEMEMİŞ MİYDİM ? DEDİKLERİM ÇIKTI DİYEREK ÇALIM ATACAKTIR. 3. BAYKAL, TÜRKİYE’NİN ÇOK KIYMETLİ AYDINLARINI , EN ÜRETKEN SOSYALDEMOKRATLARINI PARTİDEN KÜSTÜRMÜŞTÜR. 4. BAYKAL'IN "TARAFSIZ BÖLGE" PROGRAMINDA YAPTIĞI KONUŞMALAR BU MİTİNG YAPILMADAN ÖNCE YAZDIĞIM YORUMLARIMI HAKLI ÇIKARIYOR. MİTİNG SONRASI “VAY BEN NE YAPMIŞIM. HALK BİZİM BİRLEŞMEMİZİ İSTİYOR” DİYE NEDAMET GETİRECEĞİNİ SANANLAR VARDI. BEN DE TAM AKSİNİ SÖYLÜYORDUM. O YORUMLARIMDA; GENEL KURMAY BAŞKANININ BASIN TOPLANTISININ, 14 NİSAN MİTİNGİNİN VE HATTA ÖZAL MEVLÜDÜNÜN AYNI MASADA TASARLANDIĞINI VE TÜM BUNLARIN SAYIN BAŞBAKANIN, CUMHURBAŞKANLIĞINA GİDEN YOLDA, ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN YAPILDIĞINI SÖYLEMİŞTİM. BU FİLMDEKİ AKTÖRLERDEN BİRİNİN DE BAYKAL OLDUĞUNU BELİRTMİŞTİM. DEDİKLERİM BİR BİR ÇIKMAYA BAŞLADI. SAYGILARIMLA . K. Mükremin BARUT 18 NİSAN 2007 ANKARA