16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Baykal: Bu senin meselen değil!

CHP Lideri Baykal, Başbakan'ın 'yanlış, yanıltıcı beyanlarda bulunduğunu savunarak, "Bu, senin meselen değil'' dedi. 

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik anayasa değişikliği ve referanduma ilişkin ''yanlış, yanıltıcı'' beyanlarda bulunduğunu savunarak, ''Başbakan hüküm vermeye başladı: '12'ncisi daha sonra seçilir'... Bu, senin meselen değil'' dedi.

CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Deniz Baykal, başkanlığında toplandı.

Baykal, toplantı öncesinde Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik anayasa değişikliği ve 21 Ekim'de yapılacak referanduma ilişkin açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasa değişikliği ve referandum konusunda ''yanlış, yanıltıcı bazı beyanlarda bulunduğunu savunan Baykal, Erdoğan'ın referandumda 'evet' oyunun çıkması durumunda halk oyu ile seçilecek
cumhurbaşkanının 12. cumhurbaşkanı olacağı yönünde açıklama yaptığını söyledi.

Baykal, sözlerine şöyle devam etti:

''Başbakan referandumda anayasa değişikliğinin onaylanması halinde yeni bir cumhurbaşkanı seçimine ihtiyaç olmayacağı kanaatini ifade ediyor. Bu olması gerekendir. Ancak, ne yazık ki anayasa değişikliği bu sonucu ortaya koymayacak, tam tersi bir sonucu ortaya koyacak niteliktedir. Önümüzdeki günlerde cumhurbaşkanlığı ile ilgili çok ciddi anayasal sorunlarla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz görünmektedir. 21 Ekim'de referanduma sunulacak anayasa değişikliği 11. cumhurbaşkanının seçimini öngörmektedir. 11. cumhurbaşkanının hangi tarihte seçileceğini de ayrıca tanzim etmiştir. Referandumda anayasa değişikliğinin onaylanması durumunda 40 günlük sürenin hemen ertesinde 11. cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağını öngörmüştür.''

Başbakan Erdoğan'ın ''11. cumhurbaşkanının şu anda yürürlükte olan anayasa göre seçtik'' diye düşündüğünü kaydeden Baykal, ''Tamam da getirdiğiniz anayasa değişikliği öbüründen daha az geçerli bir anayasa değişikliği değil. Üstelik daha sonra kabul edilmiş bir değişiklik. Bunu yok sayma yetkisi Sayın Başbakan'da değildir. Hiçbir siyasi makam ve mercide bunu yok sayma hakkı ve yetkisi yoktur'' diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2007 Çarşamba 18:20:00
Güncelleme :3 Ekim 2007 Çarşamba 19:19:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?