22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Baykal: Dakika bir gol bir!...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa'dan Atatürk ilkelerinin çıkarılmasına karşı çıktı; Köşk seçiminde bir zorluğun yaşanmayacağını söyledi...  Köşk seçimi, AKP'nin Anayasa'yı değiştirme haberine karşı tepkisi, terlikli zirve tartışmasına verdiği karşılık, seçim ile ilgili görüşleri ile  CHP Başkanı Baykal'ın verdiği cevaplar...

Deniz Baykal'dan Zafer Üskül'e eleştiri: 'Dakika bir gol bir"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa'dan Atatürk ilkelerinin çıkarılmasına karşı çıktı...  Baykal, AKP'nin hazırladığı yeni sivil Anayasa çalışmasını yürüten AKP milletvekili  Zafer Üskül'ün yeni Anayasa'dan Atatürk ilke ve inkilaplarının çıkarılacağını belirten açıklamasına tepki gösterdi: Baykal şöyle dedi:

"Tabii şimdiden AKP milletvekilleri Anayasa değişimine dair görüşlerini ortaya koymaya başladılar. Türkiye'nin birçok konusu var ama insaf ediniz. Anayasamızda yer alan Atatürk İlkelerinin çıkarılmasını AKP iktidarının gündem getirmesi üzücü bir durumdur. Türkiye'nin temel mutabakatını bozmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu bizim inanç ve görüş kimliğimizdir. Bizim siyasi kimliğimizin altında Atatürk ilkeleri vardır. Bu bizim temel mutabakat ilkelerimiz olmalıdır.

AKP'nin böyle arayışlara girmesi çok üzücüdür. Türkiye'nin temel ilkelerine alerjik bir anlayışla yaklaşmak hiç kuşku yok istikrara, demokrasimize ve iç barışımıza yaramayacaktır. Bunu kınıyorum. Dakika bir gol bir . İnşallah hayırlı gelir gerisi."

Köşk seçiminde zorluk çıkmaz
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı konusunda MHP'nin yaklaşımı ile Ak Parti'nin sayı sorununu aştığını söyledi.

Baykal, ''Ak Parti, uygun gördüğü adayı üçüncü turda seçebilecek durumda.'' dedi. Baykal ayrıca Ak Parti'nin ortak aday belirlemesi halinde Meclis'deki oylamaya katılacaklarınıda söyledi.

CHP Genel Başkanı Baykal, başını Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün çektiği muhaliflerin istifa çağrısını değerlendirerek, ''Muhaliflerin istifa çağrısının siyasi bir içeriği yok.'' şeklinde konuştu.

CHP Genel Merkezi'nde ATO Başkanı Sinan Aygün'ü kabul eden Baykal daha sonra gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığını değerlendiren Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığı açıklamaların ardından Ak Parti'nin cumhurbaşkanını seçme konusunda sayı sıkıntısını aştığını söyledi.

''Artık üçte 2 çoğunluğun sağlandığı açıkçı görünüyor'' diyen Baykal, ''MHP'nin yaklaşımı ile Ak Parti sayı sorununu aşmıştır. Şimdi görünen seçimde zorluk olmayacağıdır. Ak Parti üçüncü turda uygun gördüğü adayı seçebilecek durumdadır.'' dedi.

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonrası yaptığı ''uzlaşma'' çağrısına atıfta bulunan Baykal, ''Erdoğan'ın uzlaşma arayıp aramayacağı önemlidir. Uzlaşma aranması Türkiye'nin faydasınadır. Daha önceki Meclis'de uzlaşmayı iktidar reddetmiştir.'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ı görüşme için beklediğini söyleyen Baykal, ''Sayın Başbakanı bekliyorum. İşin doğrusu Erdoğan'ın uzlaşma aramasıdır. Erdoğan buraya bilgi vermek için geliyorsa bunun anlamı olmaz. Erdoğan adaylık konusunda bizimle tartışacaksa buna katkı veririz. Uygun isim ortaya çıkarsa Meclis'deki oylamaya katılırız.'' dedi.

13.42

EVET BULUŞTUK AMA BAŞKA KONU GÖRÜŞÜLDÜ

Böyle bir buluşma yapıldı. Ancak kişisel konular değil. Devletle ilgili yaşamsal konular ele alındı. Buluşmadan bir hafta sonra 1 Mart tezkeresi görüşülecekti. Ben sayın Başbakan'a 65 bin ABD askeri gelecek ne zaman çıkacaklar diye sordum. O da "Vallahi ben de bilmiyorum" dedi. Bunu daha önce de anlattım ama zamanını söylememiştim.

Ayrıca ne üniversite ne de YÖK pazarlığı olmadı. Tabii burada acı olan yıllar sonra siyasi dedikodu ve tartışma haline getirilmesi ve gerçeklerden kopuk değerlendirilme yapılmasıdır.


13.39

DEĞİŞİKLİK BULUŞMADAN 4 AY ÖNCE YAPILDI


Güya pazarlık yapmışım. Güya bana Cumhurbaşkanı olmama taahhüdünde bulunmuş. Diğer pazarlık versiyonu şu: Sen sağın lideri ol ben de solun lideri olayım. Ne benim ona ne de onun bana liderlik vermesi mümkün değil. İddialar garip ve çocuksu. Diğer iddia ise ben Erdoğan'a Başbakanlık o da bana Cumhurbaşkanlığı yolunu açacakmış. Bir de bir CHP'li değerli arkadaşımın uzaklaştırılmasını taahhüt edeceğim.

Pazarlık iddiasından önce zamanlamasına dikkat çekmek istiyorum. Söz konusu yemek Anayasa değişikliğinden dört ay sonra yapılmış. Yani zaman tünelinde kavramlar kaybolmuş.

Temel haklar ve demokrasi pazarlık konusu olmaz. Arkadaş bana pazarlık yap diyor ama dokunulmazlık konusunda yap diyor. Kimseye çıkar sağlamadık, hukuku iade ettik.

13.33

Terlik zirveymiş, orası Müslüman bir ailenin evi. Ne var bunda. Bunu yadırgadım. Sanki dalga geçiyormuş gibi gündeme getirmek yanlış, gereksiz ve çirkin.

19 Aralık 2002 yenildi, bu değişiklik 13 Aralık 2002'de kabul edildi. Bu değişikliğe oybirliğiyle karar verildi. Cumhurbaşkanı geri çevirdi. İkinci kez aynı şeyi yapacaktık. Bunda ne var. Ne zirvesi iş zaten bitmiş. Siyasette başarılı olamayınca siyaset dışına çıkıp siyasetin magazin ortamında boy gösteren bir insanı acıyla izliyorum. Açık olan tek bir şey var. Erdoğan'a destek verilmesin dedi biz de vereceğiz dedik. Bununla da onur duyuyoruz.

13.27



LİVANELİ ERDOĞAN'A YASAĞI FIRSAT OLARAK GÖRDÜ

SORU: Zülfü Livaneli'nin iddialarına ne diyorsunuz?


Bir kaç gündür siyasi hayatımızın merkezine yerleşmiş bir konu var. Nedir bu konu, bir tarihte CHP Genel Başkanı bir Anayasal ve yasa değişikliğine öncülük yaparak AKP Genel Başkanı'nın milletvekili ve daha sonra da Başbakan olmasının önünü açmıştır. Bu yanlış olmuştur. Bugün karşılaştığımız sorunların temelinde Erdoğan vardır. Bunlara CHP Genel Başkanı yol açmıştır.

Gerçekten biz böyle bir destek vereceğimiz zaman buna şiddetle karşı çıkmıştır. Bu yasağın bir fırsat olduğunu ve değerlendirmemiz gerektiğini söylemiştir. Buna hiç itibar etmedim. Demokratik olmadığını ve kişisel kısıtlamaların arkasına saklanmanın yanlış olduğunu ifade ettim.

AKP için o zaman o oy istedi ve meydanları dolaştı. Yüzde 34 oy aldı 360 milletvekilini Meclis'e soktu. Ama kendisi dışarıda kaldı. Ben dışarıda kalmasına karşı çıktım. Bir mahkumiyetin ömür boyu sürmesinin doğru olmadığını söyledim.
Zaten AKP’nin bu değişiklik için gücü vardı. Referanduma gitseydi zaten halk tercihini bu yönde kullanacaktı. Biz kriz çıkmasın diye destek verdik. Bu anti demokratik ve faşizan tavra karşı çıktık. Parti karar aldı, yıllar sonra bu arkadaşımız şimdi bunu gündeme getirdi. Bunu gündeme getirerek beni yıpratmaya çalışıyor.

13.23

SORU: Anayasa'daki Atatürk ilkeleri çıkarılmalı önerisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tabii şimdiden AKP milletvekilleri Anayasa değişimine dair görüşlerini ortaya koymaya başladılar. Türkiye'nin birçok konusu var ama insaf ediniz. Anayasamızda yer alan Atatürk İlkelerinin çıkarılmasını AKP iktidarının gündem getirmesi üzücü bir durumdur. Türkiye'nin temel mutabakatını bozmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu bizim inanç ve görüş kimliğimizdir. Bizim siyasi kimliğimizin altında Atatürk ilkeleri vardır. Bu bizim temel mutabakat ilkelerimiz olmalıdır.

AKP'nin böyle arayışlara girmesi çok üzücüdür. Türkiye'nin temel ilkelerine alerjik bir anlayışla yaklaşmak hiç kuşku yok istikrara, demokrasimize ve iç barışımıza yaramayacaktır. Bunu kınıyorum. Dakika bir gol bir . İnşallah hayırlı gelir gerisi.

13.18

SORU: CHP'ye yapılan protestoları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bunlarla bir yere varmak mümkün değil. Başarısızlıkla sonuçlandı. Şimdi farklı bir tablo yok. Kamuoyu sokaktaki tepkileri üzüntüyle izliyor. Bizim gözümüzde bir değeri yok.

SORU: MHP'nin Köşk seçimi için Meclis'e girme kararını nasıl değerlendiriyorsunuz


Takdir onlarındır. Bu açıklama ile belirsizlik ortadan kalktı. Artık AKP'nin istediği bir Cumhurbaşkanı adayını seçtirmesi mümkündür. Burada önemli olan AKP'nin uzlaşma ile seçip seçmeyeceğidir. Genel başkanlarının daha önce verdiği sözde durup durmayacağıdır.

Ben bunun Türkiye için uygun olduğunu düşünüyorum. Geçen dönem ciddi sıkıntılar yaşandı. Bunlarında altında iktidarın uzlaşmak istememesidir. Bunun nedeni iktidarın muhalefetin önüne bir çelik çomak attık onunla oyalanıyorlar tavrıdır.

Bunu aşmak mümkündü eğer sayın Başbakan uzlaşmayı o zaman gösterseydi sıkıntı yaşanmayacaktı. Bir muhalefet partisi "Bizim için aday önemli değildir" açıklamasını yaptı ve bu manzara içinde konu rahatlamıştır

ajanslar
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2007 Cuma 18:03:59
Güncelleme :27 Temmuz 2007 Cuma 18:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?