28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Baykal: Erdoğan şaibeli, Köşk'e çıkamaz

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Hakkındaki yolsuzluk iddialarının hesabını vermemiş birinin Cumhurbaşkanı olamayacağı"nı belirterek, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı koltuğu için uygun bir aday olmadığını ifade etti. 

CNN Türk'te yayınlanan "Ankara Kulisi" programına konuk olan Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve partilerarası ittifak konularında görüşlerini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Benim dışımda da aday olabilir" demekle Cumhurbaşkanlığı için adaylığını ilan ettiğini belirten Baykal, "Hakkındaki yolsuzluk iddialarının hesabını vermemiş biri Cumhurbaşkanı olabilir mi? Olamaz" dedi.

Baykal, Başbakan Erdoğan’ın hakkındaki yolsuzluk suçlamalarına karşı kendisini, “Belgeli konuşsunlar” diye savunduğunu belirtirken, “Belge istiyorsa açsın Devlet Denetleme Kurulu raporlarına baksın” diye konuştu. Baykal, başbakanın aday olduğu ortamda başkasının aday olmasının bir anlamı olmadığına işaret ederken "Bu açıklama başbakanın şimdiye kadar yapmaktan kaçındığı bir açıklamadır. Ama artık yapmak zorunda kaldı. Çünkü giderek aday olmaması gerektiği yönünde düşünülüyordu" dedi.

FORMAYI ÇIKARMAK

Erdoğan'ın "Formayı çıkarmak" sözünü de değerlendiren Baykal, "Başbakan olacağını anlayınca gömleği çıkardı, şimdi de formayı mı çıkaracak. Anlayış bellidir. Geçmişteki düşünceleriyle şimdikiler arasında bir fark olmadığını belirtmiştir. Uygulamaları ortadadır. ‘Harem selamlık demokratik haktır’ demiştir. Dindar olan olmayan ayrımı yaptığın ortadadır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulamaları ortadadır" dedi.

Baykal, Cumhurbaşkanının en önemli yetkisinin Türkiye'de kurumları oluşturması ve bunların uyum içinde çalışmasını sağlamak olduğunu söylerken, Erdoğan'ın bunu yapıyor gibi görüneceğini ancak yapamayacağını belirtti.

25 YAŞI 2B’YE KAMUFLAJ YAPTILAR

"Bizim partmizde yüzde 25 kadın kotası uygulanıyor ve bunu uygulayan tek partiyiz" diyen Baykal, Erdoğan'ın siyaset ve kadına yönelik sözlerinin göstermelik bir cins tercihi olduğunu kaydetti.

Baykal, "Seçilme yaşının 25 olmasını sayın Başbakan çok geçikmiş olarak söyledi. 2B'nin kamuflajı olarak bağlamak istediler. ‘Bunu ayırın’ dedik, hayır dediler. Konuyu küçük siyasete alet ettiler. Son bir yıl içinde yapılan değişikliklerin seçime uygulanması söz konusu değil. Yani sözler tipik siyasi cambazlık" dedi.

"İTTİFAK GİRİŞİMLERİ HUKUKA AYKIRI"

Baykal, CHP olarak ittifak girişimlerine sıcak bakmadıklarını belirterek, partilerarası ittifakın özellikle seçime çok az zaman kala yapılmasının samimiyetsiz olduğunu kaydetti. CHP olarak tek çatı altında birleşmeyi önerdiklerini dile getiren Baykal, bu birleşmenin partiler için değil, vatandaşlar için geçerli olduğunu ifade etti.

"Çağrılarımız arasındaki zamanlama farkına dikkat çekiyorum. Bizim çağrımız, çok konuşulmuş ve ekinliğini kaybetmiş olan ittiak çağrısı niteliğinde değil, partilerarası ittifak geçmişte denendi ve hiç kolay olmadığı görüldü" diyen Baykal, önemli olanın vatandaşı ikna etmek olduğunu savundu.

"Tabi ki partilerle de dayanışma içine de gireriz" diyen Baykal, Rahşan Ecevit'in başlattığı ittifak girişimlerinin bir hülle girişimi niteliği taşıdığını, hukuka, anayasaya ve siyasi etiğe akırı olduğunu iddia etti. Baykal, görüşmelerin AKP ile de planlanlandığı duyumlarını aldıklarını, bu dedenle ittifak girişiminin içeriğini yorumlamanın güçleştiğini, iyi hazırlanmadan, gerçekçi olmayan bir yaklaşımın söz konusu olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

"SOLDA DAĞINIK OLAN VATANDAŞ DEĞİL SİYASİ PERSONELDİR"

Seçmen ve millet planına bakıldığında merkez solda büyük ölçüde toparlanma görüldüğünü bildiren Baykal, solda vatandaşın değil, siyasi personelin dağınık olduğuna işaret etti. Bu nedenle partilerin birleşmesinin yeni sorunları davet etmek anlamına geldiğini söylerken, sandık başına gitmeyen 9 milyon insanın sorumluluklarının hatırlatılması gerektiğini ifade etti.

Baykal, "O potansiyeli değerlendirmek lazım. Sorumluluk duygusuna hitap etmek lazım. Geçmişte insanlar kendilerini siyasi yelpazenin bir yerinde görerek tavır takınıyorlardı. Bu anayasanın oturduğu, rejimin istikrarlı olduğu ortamlarda makul olabilecek birşey, ama bazen ülkeler ciddi sorunlarla, sıkıntılarla karşı karşıya kalırlar. Bu zamanda yelpaze içinde ısrar etmek sorun yaratır" diye konuştu.

Baykal, merkez sağda yer alan Süleyman Demirel ve Mesut Yılmaz'ın da Türkiye'nin Cumhuriyet sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirttiklerini söyledi.

Anka
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2006 Pazar 13:43:26
Güncelleme :2 Temmuz 2006 Pazar 14:09:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa IP: 81.213.217.xxx Tarih : 3.07.2006 01:42:47
SAYIN DENİZ BAYKAL NE ZAMAN TAYYİP ERDOĞAN I BU HALKIN SEÇTİĞİNİ HATIRLAYACAK BİR TÜRLÜ KAFAM ÇALIŞMIYOR.AYIP GERÇEKTEN BU NASIL MUHALEFET.GERÇEKTEN YAPICI DEĞİL YIKICI MUHALEFET,MEMLEKET SEVDALISI DEĞİL KOLTUK SEVDALISI BİR MUHALEFET VAR.DENİZ BAYKAL TV YE ÇIKINCA ARTIK ÇOCUKLAR BİLE GÜLÜYOR ONA.BIRAK KARDEŞİM BU İŞLER SANA GÖRE DEĞİL.AMA İLLEDE BİR KOLTUĞA OTURACAĞIM DİYORSAN GİT EVİNE OTUR KOLTUĞUNA.NASIL OLSA O KOLTUĞA OTURMAK SANA HİÇ BİR ZAMAN NASİP OLMAYACAK