23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Baykal: Ilımlı İslam ülkesi arayışı kaygı verici

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD’nin Ortadoğu’daki terörle baş edebilmek için ılımlı İslam ülkeleri arayışına girmesini "kaygıyla" karşıladıklarını belirterek, "Türkiye’yi ılımlı İslam ülkesi haline getirip ’İslami Teröre’ karşı bir üs gibi kullanmak istemek eşyanın tabiatına aykırıdır" dedi.

Baykal, PKK’ya karşı Kuzey Irak’ta gerekli önlemlerin alınamamasını ise "Teröre karşı uluslararası işbirliğinin en başarısız örneklerinden biri" olarak niteledi.

Londra, Venedik ve Roma’da AB ile ilişkiler konusunda temaslarını sürdüren Baykal, Venedik’te "İslam ve Demokrasi" seminerinde bir konuşma yaptı.

İslamiyet ile terörün bağdaştırılmaya çalışılmasına tepki gösteren Baykal, "Terör hiçbir din adına savunulamaz. Nasıl İspanya’daki ETA teröründen Hıristiyan terörü olarak söz etmek yanlışsa, bazı Ortadoğu ülkeleri kaynaklı terörü de İslami terör olarak nitelendirmek yanlıştır" diye konuştu.

Baykal, "Türkiye’nin tecrübesi göstermiştir ki halkın çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde de Batı tipi demokrasiler kurulabilir ve yaşatılabilir. Kadın erkek eşitliği sağlanabilir, biz laik anlayışa büyük değer veriyoruz" dedi.

Baykal, Türkiye’nin AB’ye katılmasıyla laiklikle ilgili Türkiye tavrının diğer Avrupa ülkeleri tarafından da anlaşılacağına değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“ILIMLI İSLAM ÜLKESİ ARAYIŞI KAYGI VERİCİ”

"Laikliğin dinsizlik olmadığını en iyi bilecek durumda olanlar Batılı dostlarımızdır. Dünyanın halkı en dindar olan beş ülkesinden biri olan Amerika’da da din ve devlet işleri daha devletin kuruluşundan beri ayrılmıştır. Amerika’nın ilk başkanlarından Jefferson ’Biz dinle devlet arasında bir duvar ördük’ diyordu.

Şimdi Amerika’nın Ortadoğu ülkelerinde terörle baş edebilmek için ılımlı İslam ülkeleri arayışı içine girmesini kaygıyla karşılıyoruz. Siz devletinizi ya laik esasına göre veya İslami esasa göre, şeriat yasalarına göre kurarsınız. Ilımlı İslam diye bir kavram olamaz. Türkiye’yi ılımlı İslam ülkesi haline getirip ’İslami Teröre’ karşı üs gibi kullanmak istemek eşyanın tabiatına aykırıdır."

AA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 21:01:52
Güncelleme :30 Eylül 2005 Cuma 21:03:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?