22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Baykal: Türkiye'de durum çok ciddi

Hürriyet köşe yazarı Fatih Çekirge, CHP' Genel başkanı Deniz Baykal'ın, eski cumhurbaşkanı Süleyman Demir'ei ziyatinin nedenini yazdı... Köşe yazasının o bölümünü aynen aktarıyoruz...

İlk kez bir CHP Başkanı Demirel'i ziyaret ediyor

CHP Lideri Güniz Sokak’a gidiyorsa bunun bir nedeni vardır....
 
GEÇEN hafta Deniz Baykal’ın Demirel’e yaptığı o "nazik çağrı"yı yazmıştım. Deniz Bey bu çağrıyı şöyle özetlemişti:

- Türkiye çok hassas bir dönemden geçiyor. Böyle bir dönemde Sayın Demirel’in parlamentoda olması çok önemlidir.

Düşünün ki ilk kez bir CHP Genel Başkanı, merkez sağın evine kadar gidiyor. İşte bu yüzden önemlidir Baykal’ın Güniz Sokak ziyareti. Peki orada ne konuştular?

Kesinlikle Baykal ne bir isim için icazet istedi, ne de Demirel’e teklif yaptı. Dün Deniz Bey’e soruyorum:

- Peki ne konuştunuz?

Cevap veriyor:

- Türkiye çok tehlikeli bir çatışma ortamına sürükleniyor. Olaylar ortada. Türkiye’nin bu durumdan demokrasi yoluyla çıkması gerekiyor. Bu iktidarı değiştirmesi gerekiyor. İşte bu kaygılarımızı paylaştık.

Tekrar soruyorum:

- Neden Demirel?

- Süleyman Bey demokrasi tarihimizin, siyaset tarihimizin bir çınarıdır. Kendisiyle bu kaygılarımı paylaşma gereği duydum. Bu yüzden gittim. Elbette bu ziyaret bir CHP Genel Başkanı’nın Demirel’in Güniz Sokak’taki evine ilk ziyareti olsa gerek. En azından ben 25 yıldır siyasette olarak ilk kez Demirel’in evine gidiyorum. Demek ki Türkiye o denli hassas bir noktadan geçiyor.

ORTAK DEMOKRASİ ZEMİNİ Evet, tekrar söylemem gerekirse Baykal ve Demirel’in oluşturduğu bu ortak "anlayış zemini" parti amblemleri üzerinden yapılmaya çalışılan birleşmelerden çok daha anlamlı görünüyor. Çünkü Demokrat Parti-CHP mücadelesinden, CHP-AP mücadelesine, oradan DYP’ye kadar siyasi tarihimizin en önemli rekabeti, Baykal’ın CHP Genel Başkanı olarak Demirel’i evinde ziyaret etmesiyle çok önemli bir zemine oturuyor. Ortak demokrasi zemini. Üstelik amblem birleştiren DYP-Anavatan modelinin çatladığı günlerde.

fatih çekirge/hürriyet
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2007 Pazartesi 09:38:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yusuf Tarık Gençtürk IP: 212.175.115.xxx Tarih : 4.06.2007 12:40:07
Büyüksün be AKP. Bak gör kimleri bir araya getirdiğini. Kimlerin senin karşında tek yumruk olarak birlikte olmak zorunda hissettiklerini. Millete rağmen politika yapanların aralarındaki tefrikaya birden bire nasıl son verebildiklerini. Kimlerin millete rağmen kutsal ittifak yapabildiklerine bir bak. Yıllar önce kaleme aldığım bir dörtlük geldi hatırıma. İlk bakışta alakasız gibi görülse de dünyanın halini anlatması açısından benzerlik olduğunu düşünüyorum. "Aşk üç harften müteşekkildir lafta Halbuki manasın anlatamaz dil. Sevenlerle sevmeyenler bir safta Dünyada düzen kalmamış,böyle bil." Evet dengler değişti sayende AKP