19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Baykal: Vicdanımız sızlıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, bayramlaşma için geldiği Antalya'nın Alanya İlçesi'nde Mehmet Ali Ağca'nın serbest bırakılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Vicdanların sızladığını öne süren Baykal, "İtalyan hukuku, Ağca'ya Papa'yı 'öldürmeye teşebbüs'ten 20 yıl kesintisiz hapis cezası verdi. Türk hukuku ise Ağca için 'Abdi İpekçi'yi öldürmek'ten müebbet hapis kararı aldı. Ancak 7 yıl bile yatmadan bugün serbest kaldı. Bizde siyasiler hukuka müdahale ediyor, af getiriyor. Sonuçta ise vicdanlar sızlıyor" dedi.

CHP Genel Başkanı Baykal, partililerle bayramlaşmak üzere Alanya'ya geldi. Alanya Belediyesi Düğün Salonu'nda gerçekleşen bayramlaşma törenine çok sayıda partili ve milletvekili katıldı. Burada partililere seslenen Baykal, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a yüklendi. Baykal ayrıca Mehmet Ali Ağca'nın serbest kalmasıyla ilgili ağır eleştirilerde de bulundu.

Ağca'nın serbest kalışıyla birlikte vicdanların sızladığını ileri süren Baykal, "1970'li yıllarda Abdi İpekçi öldürüldü, Türkiye ayağa kalktı. Bunun arkasında ne var diye insanlar araştırmaya başladı. Bir süre sonra bunu yapan kişi, İtalya'da Papa'yı öldürmeye teşebbüsten İtalyan polisi tarafından yakalandı, yargılandı, 20 yıla mahkum oldu. Yanlış anlamayın, Papa'yı öldürmekten değil, öldürmeye teşebbüsten 20 yıla mahkum oldu. İtalyan adliyesi Mehmet Ali Ağca'yı tutukladı ve 20 yıl kesintisiz cezaevinde tuttu" dedi. Türk hukuk sisteminin ise, Abdi İpekçi cinayetinden dolayı Mehmet Ali Ağca'yı gıyabında yargıladığını söyleyen Baykal, konuşmasına şöyle devam etti:

"Gıyabında yargıladığı Ağca'ya Abdi İpekçi'yi öldürmeye teşebbüsten değil, öldürdüğü için ömür boyu müebbet hapis cezası verdi. Ağca İtalya'da cezası bitince Türkiye'ye iade edildi. Türkiye'de ömür boyu cezaevinde kalacaktı güya. Çünkü mahkumiyeti o. Ne oldu peki? 7 yıl bile tamamlanmadan bugün tahliye oldu. 7 yıl bile yapmadı."

Ağca'nın serbest kalışını "büyük bir yanlış" olarak niteleyen Baykal, "Türkiye'de müebbetten 7 yıl yatıyorsun, öldürmeye teşebbüsten İtalya'da 20 yıl yatıyorsun. Hangi hukuk daha iyi? Hangisi daha doğru ve hangi hukuk masum insanını daha iyi koruyor? Tabii ki, İtalya'daki hukuk daha iyi. Üstelik bizim hukuk da, İtalyan hukukundan çevirme. Aynı hukuk orada öyle, burada böyle. Bu doğru değil. Hukuk olmayan yerde vicdanlar sızlıyor, kanıyor. Bu niye böyle olmuş; çünkü zaman zaman siyasetçiler çıkıyor, çeşitli sebeplerle hukuku, adliyenin aldığı kararları geçersiz kılacak, af uygulamaları çıkarıyorlar. Afla cezaevinden çıkanlar aynı suçları işliyor. Olan masum vatandaşa oluyor. Af çıktı, müebbette uğrayan bir kişi 7 yılda serbest kalıyor. Yanlış değerli arkadaşlar. Bu doğru bir düzenleme değil. Siyaset yargıya saygı gösterecek. Bunun ilk adımı siyasetçi kendisi için imtiyaz istemeyecek, dokunulmazlık istemeyecek, yargı bağımsız olacak. Bunu oturtamadık."

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kendisi için 4 kere af kararı çıkarttığını iddia eden Baykal, "Bakın ne oluyor? Bir Maliye bakanı kendisi hakkında 4 kere af çıkarıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde hiçbir bakan kendisi hakkında Af Kanunu çıkaramaz. Çıkarırsa orada sadece adalet değil, ahlak da çökmüş sayılır. Maliyeyi kime emanet edeceğiz? Maliyeyi memleketin en dürüst, eline, vicdanına en güvenilir insanına emanet edeceksiniz; ancak ülkemizde durum bu. Doğru değil ve bu yargı konusunun Türkiye'de çözülmesi lazım. Adalet, siyasetin üstünde olmalı. Adalet işlemelidir ve eğer adalet işlemezse sokakta can güvenliği kalmaz. Büyük kentlerde mafya ortaya çıkar. Gençler gider, mafya üyesi olur. Artık mafya üyesi olmak Türkiye'de kariyer haline dönüştü" diye konuştu.
(RY-MEG-MEG-DE-Y)

.
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 15:40:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selim IP: 85.99.5.xxx Tarih : 12.01.2006 23:14:01
Bu olaya siyaset karışmış deniyor. Aynı CHP Van Üniv. Rektörünün nasıl tahliye edildiğini bilmiyor mu?