19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Baykal:Bu siyasi simge itirafıdır

Baykal, 'Başbakan düne kadar türbana siyasi simge değildir' diyordu. Ha şöyle, itiraf et!' diye konuştu

CHP lideri Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Türban siyasi simge olsa da yasaklanamaz" sözlerini eleştirirken, "Diyor ki; 'Siyasi simge olsa ne çıkar'. Ha şöyle, itiraf et; siyasi simgenin itirafıdır.


Başbakan Türkiye'yi çok tehlikeli istikâmetlere sürükleyecek çok temel kavram kargaşaları içindedir. Allah Türkiye'yi korusun" dedi.


Baykal, dün CHP grup toplantısında, Erdoğan'ın Madrid'deki türban açıklamalarını anımsatarak, şöyle konuştu: "Türkiye'deki sorunun adını doğru koyalım. Türkiye'de başörtüsü diye bir sorun yoktur, hiçbir yerde yoktur. Üniversitede başörtüsü diye bir sorun yoktur. Başörtüsü Türkiye'nin tarihi ve kültürü içinden çıkan geleneksel giyim biçimidir.


Türkiye'nin tarihinde türban diye bir olay yok. O nedenle buna herkes bir siyasi simgedir diyor. Başbakan da düne kadar 'Bu bir siyasi simge değildir' diyordu. Biz de tebessüm ile izliyorduk. Ama şimdi Başbakan yeni bir noktaya gelmiş, kendisini yeni bir forma taşımış, şimdi çıkıyor ilan ediyor, diyor ki, 'Siyasi simge olsa ne çıkar'. Ha şöyle itiraf et, bu bir siyasi simge itirafıdır."


'Neden yüzde 47 mi?'
Erdoğan'ın türbanın, siyasi mi yoksa dini simge mi olduğuna karar vermesini isteyen Deniz Baykal, şöyle devam etti:
"Kardeşim Türkiye senin elinde, senin yönetiminde bugün böyle bir aşamaya gelmiş, sen çıkmışsın daha düne kadar üniversiteye türbanla gitmek isteyen kız çocuklarımıza 'başınıza peruk takın' tavsiyesini yapan kişisin. 'Türkiye'de kurumlar arasında uyum sağlanmadan harekete geçmeyiz' diyen kişisin. Şimdi birden bire 'siyasi simge olsa ne çıkar, dini simge olsa ne çıkar' derken ne değişti? Bunun altında yatan neden yüzde 47 mi? Yüzde 47'nin pek çok çevreyi pıstırdığını, teslim aldığını düşünerek mi bunu söylüyorsun?
Senin karşına elbette demokratik güçler çıkacaktır ve sana bunun yanlışını anlatmaya devam edecektir."

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 07:05:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?