26
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Baykal çağrıyı yineledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa değişikliği teklifi konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika'ya giderken bir kapı açtığını belirterek, "Umut ediyorum giderken açtığı kapıyı kapatmayacaktır. Ben umudumu korumak için iyi niyetle Sayın Başbakan'ın bu konuya olumlu bir yaklaşım getirmesini bekliyorum. Görüşmenin pazartesi gününe bırakılmasını olumlu bir işaret olarak görüyorum" dedi.

24 maddenin bir anayasa değişikliği haline dönüştürülmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ancak geride kalan 3 maddenin yanlış olduğunu hatırlatan Baykal, iktidarı, hır çıkarmak ve kavgadan medet ummakla suçlayarak, "Bazı AK Parti sözcüleri ipe un serme hazırlığına başladı. Bu işi açıktan kabaca reddetmenin uygun olmayacağını, kamuoyunu rahatsız edeceğini gördükleri için çamura yatmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Brüksel'den dönen Deniz Baykal, Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Anayasa değişikliği teklifi konusunda açıklamalarda bulunan Baykal, maddeler arasında bir bütünlük olmadığını söyledi. Baykal, "Bu anayasada çok değişik maddeler ele alınmıştır. Birbiriyle ilişkisi olmayan konular vardır.

Bu konunun bu şekliyle oylanması doğru olmayacaktır. Bu sadece bizim anlayışımız değil, aklı başında herkesin önerisidir. Hükümetin Avrupa Birliği açısından önem verdiği bütün organlar bu anlayışı ifade etmişlerdir. Biz 'Türkiye'yi böyle bir sakatlamaya sürüklememek için üzerimize iyi niyetli bir katkı yapma görevi düşüyorsa bunu yapmaya hazırız ' diyerek bir öneri geliştirdik. Bu 24 maddenin tümünü bizim desteklememiz mümkündür. Onlarla ilgili bir problemimiz yok" dedi. Problem olan 3 madde bulunduğunu savunan Baykal, "Anayasada getirilen düzenleme, sadece yargı kararını parlamentonun iznine bağlamakla kalmıyor. Bu tartışmalı bir konu. Üstelik parlamentonun iznine bağlamıyor, parlamentoda grubu bulunan
siyasi partilerin temsilcilerin iznine bağlıyor. Bu doğru bir yaklaşım değil.

Siyasi partilerin şiddete başvurması halinde, zor kullanması halinde parti genel merkezini cephanelik haline dönüştürmesi durumunda dahi kapatılmasını imkansız kılan maddeler getirilmiştir. Bu maddenin içinde iktidarda bulunan siyasi partinin iktidar dolayısıyla sergilediği bütün faaliyetlerin hukuk denetiminin parti olarak yapılamayacağını ön görüyor. Hukuk zırhını, iktidardaki siyasi partiye ebediyen getirmeyi ön görüyor. Bu yanlış, kabul edilemez" diye konuştu.

"KURUNUN YANINDA YAŞIN DA YANMAMASI LAZIM"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi gibi Türkiye'de siyasi kadroları yargılayabilecek bir organın oluşumunun, çok daha özenli şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Bu maddelerin; bir siyasi parti çoğunluğunu, Türkiye'nin en temel ana yüksek yargı kurumlarının hakimi haline getirmeyi amaçlayan bir düşünce olduğunu belirten Baykal, şunları söyledi:

"Bunlar yanlış. Yarın bu konu referanduma getirilirse o doğrultuda çalışacağız. Ortada bir anayasa değişikliği projesi varsa, bu projenin içinde kurunun yanında yaşın da yanmaması lazım. Bu anayasa değişikliği içinde yer alan bazı, kamuoyunda tartışma yaratmayan düzenlemeleri, bu tartışmalı, anayasaya aykırı düzenlemelerin kurbanı haline getirmeyelim. Bu 24 maddeyi ayrıca ele almaya hazırız, bu konuda her türlü desteği veririz. Parlamentoda bu değişikliğin, anayasamızın ön gördüğü çoğunluğa ulaşması için katkımızı yaparız, bunların referanduma sürüklenmesine gerek bırakmayız. Oylarken 'biz bunlara evet oyu verelim' dedik. Türkiye'de her maddeyi, üzerinde toplumun uzlaşması olan maddeler dahil her maddeyi kavga konusu haline dönüştürmeyin. Türkiye'yi siyasi bir kutuplaşmaya itmeyin".

Baykal, 24 maddenin ayrılarak ayrıca düzenlenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Ona göre bir oylama şansını getirin parlamentoya, biz de oy verelim. Bu konularda da kavga ediyor gibi olmak istemiyoruz. Siz iktidarsınız, Türkiye'yi uzlaşmaya, huzura götürmek öncelikle sizin göreviniz. Niye burada da hır çıkarılmasını tahrik ediyorsunuz. Buna gerek yok dedik. O 3 taneyi de parlamentoda görüşülürken muhalefetimizi söyleriz, konu referanduma giderse milletimize gerçekleri anlatırız, kararı milletimiz alır" dedi.

Ellerindeki yetkili, demokratik bir anlayış içinde, hukuka saygılı bir anlayış içinde kullanacaklarını belirten Deniz Baykal, getirdikleri önerinin kamuoyunda büyük ilgiyle karşılandığını savundu. Baykal, "Her şeyi kavga eder gibi bir noktaya getirmeyin. Siyasi parti ayırımı gözetmeden, sorumluluk sahibi pek çok insan, pek çok yazar 'bu ciddi bir öneridir, değerlendirmek lazım' diye yaklaşımımıza destek veren açıklamalar yaptılar. Bundan çok mutlu olduk. Biz aynı noktadayız. Bu konuyu sonuçlandırmamızın önünde hiçbir engel yok. Bu konunun gereğini derhal birlikte yapabiliriz. Tartışıldı, en son noktada benim Türkiye'den ayrılırken bıraktığım notta oldu. Sayın Başbakan Amerika'ya giderken 'bakabiliriz, eğer yasal bir engel yoksa, CHP samimi ise bunun gereğini yapabiliriz' anlamında sözler söyledi" diye konuştu.

"DEMOKRATİK SORUMLULUK ANLAYIŞI İÇİNDE ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ"

Bu konuda tamamen samimi olduklarını ifade eden Deniz Baykal, "Hiçbir şekilde bu konuda bizim açımızdan bir olumsuzluk, bir tuzak, bir oyun kesinlikle söz konusu değil. Tamamen kararlı, samimi ve iyi niyetli olarak o 24 maddenin bir anayasa değişikliği haline dönüştürülmesi için her türlü desteği, katkıyı vermeye hazırız" diye konuştu. Baykal, bu noktanın herkes tarafından anlaşılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu konular kabul edilir, buna göre paket düzenlenir. İş değil. Biter bu iş. Geride kalan 3 madde yanlıştır, sakıncalıdır. Bu düşünceyi sonuna kadar söylemek bizim hakkımız, görevimiz. O noktada demokratik sorumluluk anlayışı içinde üzerimize düşeni yapacağız. Bunu ayıralım. Bazı AK Parti sözcüleri ipe un serme hazırlığına başladı. Bu işi açıktan kabaca reddetmenin uygun olmayacağını, kamuoyunu rahatsız edeceğini gördükleri için çamura yatmaya çalışıyorlar. Oyun oynamıyoruz, biz bunu ciddiyetle söylüyoruz. Bizim samimiyetimizi sorgulamaya kimsenin hakkı yok. Kuşku duyanlar derhal bunu test etsinler.

Biz bütün siyasi hayatımız boyunca o 24 madde içinde yer alan konuların tamamına sahip çıktık. Bunları yapalım bitirelim. Niye hır çıkarıyoruz. En anlaşılması gereken konuyu niye kavga konusu haline getiriyoruz. Niye iktidar bunu yapıyor. Kavgadan niye medet umuyorlar. Sayın Başbakan gelmeden bir durum netleşmesi söz konusu değil. Görüşme Pazartesi gününe bırakılmış. Bunu olumlu bir işaret olarak görüyorum. 'Cuma günü, cumartesi günü çıkaracağız' telaşına girilmemesini memnuniyetle karşılıyorum. Sayın Başbakan gelsin, sükunetle bir değerlendirme yapılsın".

Deniz Baykal, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tavrının çok önemli olduğunu söyledi. Erdoğan'ın, bu konuda kararlılığını ifade etmesi gerektiğini belirten Baykal, "Sayın Başbakan, bunu kavgaya dönüştürmek isteyen çevrelerin etkisinden kurtulmalıdır. Türkiye'nin uzlaşmaya ihtiyacı var. Gereksiz anlamsız bir gerginliği dayatmanın yanlış olduğuna inanıyoruz. Biz, üzerimize düşeni yapmak istiyoruz. Sayın Başbakan da AKP'nin içinde bu konuyu bir gerilim konusu haline getirmek isteyenlerin tuzağına düşmeyecektir.

Sayın Başbakan ABD'ye giderken bir kapı açtı, umut ediyorum giderken açtığı kapıyı kapatmayacaktır. Biz o kapıyı açık tutmak istiyoruz. Ben umudumu korumak için iyi niyetle Sayın Başbakan'ın bu konuya olumlu bir yaklaşım getirmesini bekliyorum. Bu konuda sağduyu sahibi aklı başında herkes üzerine düşeni yapıyor diye umut ediyorum. Biz, yaptığımız öneriyi, hiçbir şarta bağlı olmadan, net bir şekilde yaptık. Şu anda da aynı noktada durmaya devam ediyoruz" dedi.

Baykal, şu anda konuşulmasını beklediği başka bir konu olmadığının da altını çizerek, "Kimse bu öneriyi engellemek için hiçbir geçerliliği olmayan, anlamsız bahanelerin arkasına saklanmaya kalkmasın. Durum açıktır. Kabul edin, ayırımı yapalım. Brüksel'deki temaslarım sırasında muhataplarımız bu önerinin çok doğru ve yerinde olduğunu ifade etmişlerdir. Onlar da 'aman ne olur bu ortaya çıkmalıdır, gerçekleşmesini sevinçle karşılarız' diyerek desteklerini ifade etmişlerdir.iu savunan Baykal, "Anayasada getir Çözüm olduğu halde, muhalefetin destek vereceği pek çok maddeyi yapılandırıp ayrı bir paket halinde sunmayı kabul edecek mi, etmeyecek mi. İktidarın alması gereken karar bu" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2010 Çarşamba 17:13:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?