27
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Baykal hangi valiyi suçladı?

Vali, adayımıza ’AKP’ye geç’ dedi

CHP Lideri Baykal, 2 valinin AKP’de toplantılara katılmasını değerlendirirken, "İçişleri Bakanı’na soruyorum; şu andaki valilerden biri bizim bir belediye başkan adayımıza ’Gel seni AKP’den aday yapalım’ dedi mi, demedi mi? Bu normal mi?" dedi. Baykal, yaşananların çöküşün başlangıcı olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Şırnak ve Manisa valilerinin AKP Genel Merkezi’nde yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılarıyla toplantılar yapmasını, "Yakışıksız, parti komiseri görüntüsü veren tutum" olarak değerlendirdi. Baykal, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a da, "Bir adayımızı seçim öncesi makamına çağırıp AKP’ye geçmesini öneren bir vali var mı, yok mu?" sorusunu yöneltti. Özlem Çerçioğlu’nun Belediye Başkanı seçilmesi nedeniyle Aydın’a teşekkür ziyareti yapan Baykal, yolda şu değerlendirmeleri yaptı:

Valiye hesap soruyor

Bizim genel merkezimize, görevde olmayan bir merkez valisi ziyarette bulundu diye (Bolu eski Valisi Ali Serindağ) Başbakan’ın seçim meydanlarında ve her tarafta söyledikleri akılda. Merkez valisi ayrı, görevdeki vali ayrı. Merkezdeki valinin imtiyazı mı var, para mı ister, harcama mı yapar? Eş, dost ziyareti çok doğal. Hizmet akışında değişiklik yapma olanağı da yok ama görevdeki vali böyle mi? Gel bakalım, hesabını ver bakalım demek bunlar çok ayrı bir şey. Sana bu kadar para verdik dağıttın mı, dağıtmadın mı diye hesap soruluyor.

Parti komiserliği

Başbakan tek parti döneminden şikáyet etti. Hep bunu anlattı meydanlarda, ama 80 yıl sonra bu iktidar parti valiliğini, parti komiserliğini özenti haline getirdi. CHP normalleşti ama bunlar 80 yıl sonra parti valiliğine döndü. Düşünebiliyor musunuz benimle polemiğe giren valiler oldu.

İçişleri Bakanı’na soru

Çok değişik örneklerde var. Şimdi ben açıkça İçişleri Bakanı’na soruyorum. Şu andaki valilerden biri bizim bir belediye başkan adayımıza ’Gel seni AKP’den aday yapalım dedi mi demedi mi? Bu normal bir şey mi? Böyle bir şey demokrasilerde, hukukta, AB normlarında var mı?

Asar-ı izmihlal

Şimdi bu yapılanlar şöyle söyleyeyim: Asar-ı izmihlal. Yani çöküşün başlangıcı. Böyle dönemlerde kural dışı arayışlar başlar. Siyasetçinin eksiğini valiyle doldurmaya çalışırlar. Bu yakışık alan bir durum değil.

Aydın teşekkürü

CHP Lideri Baykal’ın Aydın gezisine, CHP İstanbul Belediye Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Gezi öncesi Kılıçdaroğlu’nu evinden arayan Baykal, kendisini davet etti. Aydın’da parti otobüsü ile dolaşılırken Baykal ve Aydın’ın yeni belediye başkanı Özlem Çerçioğlu’nun yanı sıra Kılıçdaroğlu’nun adı da "Sessiz güç" olarak sık sık anons edildi. Kılıçdaroğlu, "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla karşılandı ve vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 03:59:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?