18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Baykal itiraf etti!

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cübbeli Ahmet Hoca'ya telefonla "geçmiş olsun" dileklerini sunmasıyla ilgili polemik üzerine bir açıklama yaptı. Baykal, "İnsanı ilişkilerin gereği olarak geçmiş olsun dileğimi ilettim. Tuzağa düşürülmedim. Birbirimize şifa dilemesini bilmeliyiz Bunu normal karşılamak lazım. Bundan bir siyasi sonuç çıkarmamak lazım" dedi.

CHP lideri Deniz Baykal Partisinin Genel Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Baykal Bülent Arınç'ın "Baykal Cübbeli Ahmet Hoca'yı aradı" açıklamasına yönelik sorulara da cevap verdi. Baykal "İnsanı ilişkilerin gereği olarak geçmiş olsun dileğimi ilettim. Tuzağa düşürülmedim. Birbirimize şifa dilemesini bilmeliyiz Bunu normal karşılamak lazım. Bundan bir siyasi sonuç çıkarmamak lazım" dedi.

Böyle bir telefon görüşmesini kendisinin gündeme getirmediğine de dikkati çeken Baykal, dün katıldığı bir televizyon programında da kamuoyunda tanınan ve sağlık problemiyle karşılaşan bir kişiye “geçmiş olsun telefonu” etmiş olsa bile bunun çok büyük bir heyecan yaratmasınaanlam veremediğini söyledi. “Yaradılanı severim yaradandan ötürü” diyenlerin böyle bir telefon görüşmesine gösterdikleri yaklaşımı anlamanın da mümkün olmadığını ifade eden Baykal, “Siyasi tartışmalarla, dünya görüşü farklılıklarıyla insani ilgileri ayırmamız gerekir” demişti.

 ARINÇ ÖZÜR DİLEMELİ

Baykal, Bülent Arınç'ın bir an önce özür dilemesi gerektiğini söyledi. Baykal, Emasya Protokolü'nün kaldırılmasıyla ilgili 'Bu protokolün altında Sivas'ta Madımak Oteli'nde yaşanan olaylar yatar. Orada kolluk kuvvetleri olayı denetim altına alamadı, Silahlı Kuvvetler olaya müdahale edemedi. Umarım böyle bir ihtiyaç söz konusu olmaz' dedi.

KADIN ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI

Bir oturumu yöneten bir başkan yardımcısının özel ortamına, o girilen oda bir ofis değildir, bir çalışma bürosu değildir, o insana başkanlık divanına çıkmadan önce tahsis edilmiş olan, kılığını kıyafetini değiştirebileceği, hazırlanabileceği bir odadır.

Böyle bir mekana, ona haber vermeden, ondan izin almadan, onun onayı olmadan, bir başbakan yardımcısının bir meclis başkanvekiline kaba bir üslupla hitap etmesi kabul edilebilir bir olay mı?

Kendilerini meclis’in sahipleri gibi düşünüyorlar. Bu çok sakıncalı ve yanlış bir davranış olmuştur. Bir an önce Başbakan Yardımcısı’nın özür dilemesi gerekmektedir.

Bunun altında kadına karşı saygısızlık yatıyor. Türkiye’deki kadın örgütleri nasıl buna sessiz kalabiliyorlar? Oraya giriş yanlıştır, savunma tarzı yanlıştır.

MECLİS’TEKİ TARTIŞMA

Bu çok üzücü kırıcı sonuçlar doğuruyor. Bundan uzak durmamız lazım. Ne siyasetçiler kendi ailelerini siyasete taşımalıdırlar, ne de hiçbir siyasetçi karşısındaki siyasetçiyi ailesiyle vurmaya, eğer doğrudan siyasi durum yoksa, özel yaşamına mahremine girmeye, aile sorunlarını sıkıntılarını istismar etmeye hakkı yoktur. Bundan özenle kaçınmamız lazım.

Bu olay üzüntü verici bir olay. Bana öyle geliyor ki, eğer o olay yaşandığı anda, bu tepki hangi düzeyde kim tarafından ifade edildi bilmiyorum.

Bu olaydan daha önce, şimdiki sayın Cumhurbaşkanı’nın eşinin oraya gittiği, hasta ziyareti yaptığı biliniyor. Demek ki bir olayı çözmeyi istiyorsanız, o çerçevede yapabileceğini şeyler vardır. Bütün bunları hazmedip, sesini çıkarmayıp, yıllar sonra siyasete taşımak uygun olmamıştır.

EMASYA PROTOKOLÜ

Son zamanlarda birden bire, bu konu etrafında bir tartışma yaratıldığına tanık olduk. Daha doğrusu anlamlı bir tartışma da görmedik. Bunun niteliğiyle ilgili bir takım değerlendirmeler kamuoyuna yansıtıldı. Dün de kaldırıldı bu protokol. Bu protokolün kaldırılmasına yönelik tartışmalar bence ucuz bir siyasal gösteri olmanın ötesinde bir anlam taşımıyor.

 Çünkü bu protokol yeni bir politikayı devreye sokmuş değildir.

SİVAS KATLİAMI DENETİM ALTINA ALINAMADI

Emasya Protokolü’nün altında, Sivas’ta Madımak otelinde yaşanan acı gerçekler yatar. Biliyorsunuz o Madımak oteline yönelik kundaklama girişimi sırasında, kolluk kuvvetleri aciz kalmıştır, olayı denetim altına alamamıştır. Kolluk kuvvetlerinin gözlerine bakarak olayı sürdürmüşlerdir. Silahlı kuvvetler olay yerine çağırılmış fakat onlar da müdahale edememiştir. Umarım böyle bir ihtiyaç bir daha söz konusu olmaz. 

...
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2010 Cuma 20:55:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?