16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Baykal laikliği Almanya'ya taşıdı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Bavyera Parlamento Başkanı ve İçişleri Bakanı ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelerde 'laiklik' konusunun gündeme geldiği öğrenildi. 

Uluslararası Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere Münih'te bulunan Baykal, Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ve Türk Alman Dostluk Federasyonu Başkanı ve CHP Parti Meclisi üyesi Ali Kılıç'la birlikte Bavyera Parlamento Başkanı Alois Glück ve Bavyera İçişleri Bakanı Günter Beckstein ile ayrı ayrı görüştü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, görüşmelere ilişkin bilgi verirken, her iki görüşmede de Türkiye'deki laiklik tartışmalarının gündeme geldiğini söyledi. Öymen, iki Alman siyasetçinin bu konudaki görüşlerini aktarırken şunları söyledi: ''Her iki görüşmede de dünyada İslamcı akımların güçlendiği, bu gelişmelerin Türkiye'ye de yansıdığı, insanların zihinlerinde Türkiye ile radikal İslamcı ülkeler arasında bir bağ kurulduğu ve gerçek böyle olmasa da böyle bir izlenim bulunduğu ifade edildi.

Ayrıca hem Bavyera Meclis Başkanı hem de İçişleri Bakanı, CHP'nin laik bir parti olduğunu, ancak Hükümetin bu konudaki eğilimlerinin endişe uyandırdığını, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin bu noktaya gelmesinde de bu konuda duyulan tedirginlik ve bunun halka yansımasının etkisinin bulunduğunu dile getirdi.''

-ALMANYA'DAKİ SEÇİMLER-

CHP Genel Başkanı Baykal, görüşmelerinin ardından Türkiye'nin Münih Başkonsolosu Abdurrahman Bilgiç'in onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. Baykal, gazetecilerle sohbeti sırasında Bavyera İçişleri Bakanı Beckstein ile görüşmesinde Türkiye'deki genel seçimler için Almanya'daki Türklerin konsolosluklarda oy kullanması konusunun gündeme geldiğine dikkati çekti.

Şimdiye kadar Alman yetkililerin bu konu gündeme geldiğinde güvenlik gerekçesinden söz ederek, sıcak bakmadıklarını belirten Baykal, ancak Beckstein'ın, bu konuyu gündeme getirmesi üzerine, başka ülke vatandaşlarının bu şekilde oy kullandıklarını Türklerin de konsolosluklarda oy kullanmalarının kendileri açısından sakınca yaratmayacağını ifade ettiğini söyledi. Baykal, Alman Bakanın, Federal Hükümetin bu konuda Türkiye ile bir anlaşmaya varması durumunda kendilerinin destek olacağını ifade ettiğini ve bunun önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.
AA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2007 Perşembe 22:25:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?