16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Baykal muhalifleri çoğalıyor

CHP’de Baykal’a karşı açılan bayrak sayısı arttı. “Demokratik CHP” ve “12’ler”in ardından şimdi de “Arayış Hareketi” ortaya çıktı. Kurultay öncesi CHP’de muhalefet bile bölündü.

Son seçimi" olarak nitelendirilen 22 Temmuz genel seçimlerinden beklenmedik bir sonuç alarak hayal kırıklığı yaşayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bu kez "kurultay, baskın yerel seçim ve muhalif hareketlerle" karşı karşıya. Kurultaylar partisi olarak bilinen CHP, en geç 2008 Mart'ında olağan kurultayını gerçekleştirecek. Kongre takviminin işlemeye başladığı süreçte, Baykal'a karşı art arda birbirinden bağımsız muhalif hareketler ortaya çıkıyor. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül merkezli "Demokratik CHP Hareketi", Ankara eski Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan'ın önderliğindeki, Parti Meclisi (PM) üyelerinden oluşan "12'ler Hareketi" nin yanı sıra yeni bir muhalif hareket daha ortaya çıktı. Kendilerini "Arayış Hareketi" olarak adlandıran bir grup CHP'li, gelecek hafta sonu Ankara'da toplanacak. Hareketin başında Ören Belediye Başkanı Kazım Turan bulunuyor.

ADAY BOLLUĞU YAŞANACAK

Muhalif hareketler kurultaya yönelik genel başkan adayı belirlemeye de çalışıyor. 12'ler Hareketi'ne yoğun olarak CHP'nin kurucusu, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün torunu Bilgehan'ın Deniz Baykal'ın karşısına genel başkan adayı olarak çıkması talepleri geliyor. 12'ler Hareketi içinde genel başkan adayı olarak adı geçenler arasında Örsan Öymen de bulunuyor. Öymen, önceki kurultaylarda medyada "Baykal'ın veliahtı" olarak tanımlanmış, Baykal ve ekibi bunun üzerine Öymen ile arasına mesafe koymuştu.

YEREL SEÇİM ENDİŞESİ

Mustafa Sarıgül ekibi, kurultaya yönelik aday çıkarma eğiliminde değil ancak 12'ler Hareketi'nin aday çıkarması durumunda destekleme görüşü öne çıkıyor. Parti içinde genel başkan adayı olarak ismi geçenler arasında eski CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç da bulunuyor. Koç'un, bu yasama döneminde grup başkanvekili olmak istemediğini genel merkeze bildirmesi, "kurultaya hazırlanıyor" iddialarını hızlandırmış, Koç'un sessizliği, iddiaları güçlendirmişti. CHP lideri Baykal, tüm bunların yanı sıra, siyasi kulislerde konuşulmaya başlanan iktidarın yerel seçim tarihini öne çekeceği iddiaları üzerine örgüte "hazırlanın" talimatı verdi. Baykal, genel seçimlerin ardından yerel seçimlerde de olası yenilgi yaşanmaması için özellikle milletvekillerinin seçim bölgelerindeki çalışmalarını artırmalarını istiyor.

Bugün
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2007 Salı 08:29:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?