19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Baykal neden savcılığa gitmedi?

AKP Genel Başkanı Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın odasının dinlenmesiyle ilgili olarak CHP’nin elinde kesin deliller olduğunun anlaşıldığını belirterek, buna rağmen Savcılığa başvurmamalarını eleştirdi.

AKP Genel Başkanı Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın odasının dinlenmesiyle ilgili olarak CHP’nin elinde kesin deliller olduğunun anlaşıldığını belirterek, buna rağmen Savcılığa başvurmamalarını eleştirdi. CHP’nin ortaya attığı iddiaların, Sav ile Merkez Valisi Ali Serindağ’ın görüşmesini saklamaya yönelik olduğunu savunan Fırat, “Acaba bu açıklama 1940’lı yıllardaki CHP-valiler ilişkisinin 2008’de de devam ettiğini gösteren görüntüyü ortadan kaldırmak için mi yapıldı?” dedi.

Fırat, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın odasının dinlenmesiyle ilgili CHP’nin iddiaları üzerine bir basın toplantısı düzenledi. AKP olarak, “hukuktan yana, hukuka inanmış bir siyasi parti olarak hiç kimseyi dinleme, izleme gibi gayriresmi bir işlemin içinde olma ihtiyacını bugüne kadar hissetmediklerini bundan sonra da hissetmeyeceklerini" belirten Fırat, “Ne söylersek düşündüğümüz ve yaptığımız şeylerdir. Bir türlü bu halkı ikna edemeyenler bunun sıkıntısıyla çeşitli ajitasyonlar yapmaktan geri kalmıyorlar” dedi. Fırat, AKP olarak dinlenme ve izlenme olaylarının engellenmesi için birçok yasal düzenleme yaptıklarını söyleyen Fırat, daha önce bir çok merkezden yapılan yasal dinlemeleri iktidarlarında tek merkezde topladıklarını kaydetti. Yasal olmayan dinlemelerin de yapılabileceğini söyleyen Fırat, “Maalesef yapılmaktadır. Bunu Youtube gibi elektronik alanlarda maalesef izliyoruz” dedi.
Fırat, CHP lideri Baykal’ın iddialarına yönelik olarak, “Ana muhalefet liderinin bu tür açıklamalarının zamanlaması dikkat çekicidir. Toplumun büyük bir kesiminin problemlerini halleden projelerin açıklanmasının akabinde böylesine dayanaktan yoksun iftira kokan suçlamaların gündeme getirilmesi aslında gözden uzak tutulmaması gereken önemli bir konudur” diye konuştu.


“GAP’I GÖLGELEMEYE YÖNELİK”
Fırat, CHP’nin iddialarını önceki gün Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla Diyarbakır’da açıklanan GAP Eylem Planının gölgelenmesine yönelik olduğunu iddia etti. Baykal’ın dinlemeye ilişkin açıklamalarından CHP’nin elinde kesin deliller olduğunun anlaşıldığını belirten Fırat, CHP’nin konuyla ilgili bu kadar net delillere ulaşmışken Savcılığa suç duyurusunda bulunmamasının merak konusu olduğunu kaydetti. Fırat şunları söyledi:
“Eğer bu belgeler var ise ki var olduğunu farz ediyoruz bu konuşmalarla mutlak suretle kamuoyuna açıklanması gerekir. Aksi halde CHP’nin Genel Başkanı müfteri sıfatını üstünden kesinlikle indiremeyecektir. Ayrıca bu iddia açıkladığımız GAP ve KOP’u gölgelemek amacına yöneliktir. Ayrıca bir partinin genel sekreteri ile devletin bir bürokratı arasında geçen konuşma da doğrulanmış oldu.”
Fırat Baykal’ın açıklamalarını ciddiyetle takip edeceklerini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Peşini bırakmayacağız, unutturmayacağız ve bunu yargıya taşıyacağız. Yargı önünde CHP Genel Başkanıyla hesaplaşacağız. Eğer orada bu söylediklerini ispat edemediği taktirde yargı kararıyla müsterih kararını alıp hiç bir şekilde çıkaramayacağı o yaftayı CHP’nin boynuna asmak AKP’nin bizim bu halka yapacağımız en büyük iyiliklerden biri olacak. Bunu kesinlikle unutturmaya terk ettirmeyeceğiz. Bundan sonraki safhalarının da milletimizin gözü önünde açık yargılama yoluyla cereyan edeceğine ve gelecek olan belgelerin bütün halkımız tarafından görülmesini sağlayacağımızı kamuoyuna açıklamaktan mutluluk duyuyorum.”
Fırat toplantının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Fırat’a “Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP Eski Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım’a rüşvet verdiği için 10 ay hapis cezasına çarptırılan Başbakan Erdoğan’ın yakın arkadaşı Remzi Gür’ün durumu hatırlatıldı. Fırat, “Her yargı kararını ben değerlendirmem. İş adamının AKP’nin üyesi olduğu kanısında değilim. Dolayısıyla yargı kararlarını değerlendirmek benden çok Yargıtay’a aittir” karşılığını verdi.
Baykal’ın “AKP kendi derin devletini yaratıyor, dinleme de bunun bir ürünü” şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine de Fırat, “Derin devleti hukuka aykırı devlet olarak algılıyorsanız AKP’nin pek onlarla ilgisi olmadığını bilirsiniz. Ama kimin o ilişkiler içinde olduğu şu konuşmada dahi ortada” dedi

ANKA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 22:26:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?