22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Baykal:Tezkereye destek veririz

NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayan Deniz Baykal, 2006 yılında Erdoğan imzasıyla hazırlanan kanun teklifinde PKK lideri Öcalan’ın etkin pişmanlık yasasından faydalandırılmak istendiğini söyledi.

CHP lideri Baykal, ‘Ankara’da 9 veya 12 Temmuz günü Meclis’in sınırötesi harekat tezkeresi için toplantıya çağırılacağı’ yönünde iddiaların bulunduğu sorusuna “Biz böyle bir toplantıya memnuniyetle katılırız. Biz kendimiz toplamayı düşünüyorduk. Buna destek veririz. Yalnız seçime bu kadar kısa süre kala hükümetin harekete geçmesinin olayın siyasi yönüyle ilgisi olduğu ortada. Bunun siyasi olarak kullanılması üzücü.” yanıtını verdi.

MECLİS’TEN YETKİYİ ALINCA, KULLANMAYI GÖZE ALMALISINIZ
“Tezkere Meclis’ten çıkarsa kullanılmalı” diyen Baykal, sınırötesi konusunda bir karar alınmasa da, Meclis’in terör konusunda geniş çaplı bir değerlendirme yapmasını istediklerini söyledi. Baykal “Terör konusunun tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi ihtiyacı var. Biz yetki istiyorlarsa yetki veririz. Bu aşamada yetki alındıktan sonra kullanılmadan saklayarak devam edilmesi Türkiye’ye ciddi zarar verir” dedi.

Tezkerenin psikolojik unsur olarak da kullanılabileceğini bölerten Deniz Baykal ” Ancak blöf yapmadan kullanılmalı. Irak’ı, Kuzey Irak’ı, ABD’yi bu konunun ciddiyetine inandıracaksınız. Herkes sizin o yetkiyi kullanacağınızı, Türkiye’ye yönelik tavırda bir değişiklik olmazsa yetkiyi kullanacağınızı bilmeli. Meclis’ten yetkiyi alınca, kullanmayı göze almalısınız. Ama burada barut yok. Yetkiden önce siyasi irade yok” dedi.

1 MİLYAR HİBE ANLAŞMASI İDDİASI
CHP lideri 2003 yılında Devlet Bakanı Babacan’ın ABD ile Kuzey Irak’a harekat yapılmaması için 1 milyar dolar hibe anlaşması yaptığı yönündeki iddiasını yineledi.

PKK LİDERLERİNE AF
Deniz Baykal, 2006 yılında Erdoğan imzasıyla hazırlanan kanun teklifinde PKK lideri Öcalan ve örgüt yöneticilerinin etkin pişmanlık yasasından faydalandırılmak istendiğini söyledi. Baykal, iki konunun da CHP sayesinde gündemden düşürüldüğünü anlattı.

Hükümetin terör konusunda zihninin ne kadar karışık olduğunun ortaya çıktığını anlatan Baykal, “Hükümet terörle mücadelede zaafiyet içindedir” dedi.

TOKİ TÖRENLERİ AKP MİTİNGİNE ÇEVRİLDİ
Meclis Başkanı Arınç’ın Kayseri’deki AKP mitingine katılmasını doğru bulmadıklarını aktaran Baykal, “Kamuoyu Arınç konusunda biraz alerjik. Ama daha da ötesi Başbakan’ın mitingler için Başbakanlık uçağını, helikopterini, otobüsünü kullanmasıdır. TOKİ’nin tapu dağıtma törenlerini AKP mitingine çevirmesidir” dedi.

İP TARTIŞMASI
Son günlerde meydanlarda yaşanan idam tartışmasına da değinen Baykal “Önemli olan sen astın, ben astım tartışması değildir. Terörle mücadele için esas yapılması gerekenler yapılmıyor. Türkiye’nin terörle mücadelesinin önündeki en büyük engel Başbakan Erdoğan’dır” dedi.

Baykal, iki seçim ardarda olacak yönündeki iddiaların ise seçmeni kriz şantajı olarak değerlendirdiğini belirtti.
NTV
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2007 Salı 21:07:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?