20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Baykal yüklendi

CHP lideri Deniz Baykal, Aktütün Sınır Karakolu’na yapılan ve 17 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan saldırının bir zafiyet göstergesi olduğunu belirterek, "Maalesef Dağlıca’dan sonra ikinci ağır bedeli ödedik. Öncelikli zafiyet Kuzey Irak sorununun çözülememesi ve siyasal iktidarın terör konusunda zihin bulanıklığı yaşamasıdır" dedi. NTV’nin sorularını yanıtlayan Baykal şöyle konuştu:

İKİ TEMEL ZAFİYET:
Yılbaşından bu yana toplam 100’ün üzerinde kayıp verdik. Terörle mücadele ağır bir bedel ödetmeye devam ediyor.
Terörle mücadele sabır işidir, fakat ortada ciddi bir sorunun bulunduğu da görülüyor. Ortada iki temel zafiyet var. Birincisi Kuzey Irak sorunu çözülemedi, öncelikli zafiyet budur. Düşünün ki coğrafyanızın hemen yanında bir başka ülke size yönelik terörü bağrına basmaktadır. Bu kabul edilemez ve işin özü budur. Irak’taki merkezi yönetim, Kuzey Irak yönetimi ve ABD, üçü de sorumludur. İkinci temel zaaf da, Türkiye’nin terörle mücadele konusunda siyasi zihin karışıklığı, zihin bulanıklığı yaşamasıdır. Terör herkes için ortak bir kararlılıkla etkisiz kılınması gereken bir tehdittir.

ABD VE IRAK’LA MASAYA OTURULMALI: Derhal ABD ve Irak yetkilileriyle bu iş ciddi şekilde müzakere edilmeli.. Oraya yerleştirilmiş ağır silahlarla bizim karakolumuza ateş açıldı. Böyle bir şey kabul edilemez. Orayı bizim için dost coğrafyaya dönüştürmek ABD’nin, Kuzey Irak yönetiminin görevidir. Bunu yapamıyorlarsa bunu sağlamak gerekir.

K. IRAK'TA KALICI ÇÖZÜM: Geçen kış bir askeri harekat yaptık. Hepimizin bekleyişi bunun kesin çözümüydü. O zaman ben 'erken mi çıkıyoruz' diye bir kaygıyı dile getirmiştim. Girmek önemliydi. Bizim orada, kalıcı olarak düşmanca saldırılar yapılmasını önleyecek önlemleri almamız gerekir. Kalıcı çözüme onayı henüz alamadığımızı görüyorum.

ETNİK FARKLILAŞMA KAYGI VERİCİ: Son zamanlarda yurdun değişik yerlerinde etnik gösteriler oluyor. Bu çok kaygı verici bir durum. Etnik farklılaşmayı bir çatışmaya dönüştürmenin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Etnik teröre de hep beraber tepki göstermeliyiz.

CHP'Lİ CANAN ARITMAN:
Zırhlı oto alacağına korunaklı karakol yap


CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman: Bunun hesabını hem hükümet hem de askeri yöneticiler vermelidir. Trilyonluk zırhlı makam otoları alınacağına, Aktütün’e korunaklı bir karakol yaptırsaydınız. Uçmasın diye üzerine taş konulmuş çatılar... Bir asır sonra bu millete yeniden 'Yemen Türküsü' söyletenler başarısızdır, gitmelidir.
CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek: Açıklama gerçekten hayret verici. Böylesine büyük bir bütçeden MSB’ye ayrılmış büyük ödenekler içinde karakolların taşınması için gerekli ödenek niçin bulunamamıştır? Kamuoyunun bu noktada acilen bilgilendirilmesi gerekir.
BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu: Saldırı, Türkiye’nin terörle mücadelesinde milat olmalı. Siyasiler de, askerler de günü kurtarma yöntemleri yerine teröristleri inlerinden çıkamayacak ve çürümeye bırakacak bir kararlılıkla mücadeleyi en sert şekliyle göstermek mecburiyetindedir.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 13:58:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?