22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Baykal'a göre en az 3 parti

CHP lideri Deniz Baykal, dün akşam CNN Türk televizyonunda yayınlanan “Liderler Zirvesi” programında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, CNN Yayın Yönetmeni Taha Akyol, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan’ın sorularını yanıtladı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ: Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimi sendromundan kendisini kurtaramadığına tanık oluyoruz. Bu kendisi için de, Türkiye için de talihsizliktir. Bu süreci çok kötü yönetti. Eskiden 367 konusu Anayasa Mahkemesi’ne götürülemiyordu. Bu yeni çıktı. Bundan sonraki seçimlerde kriz olmaz. Cumhurbaşkanı uzlaşarak seçilir. Bunda gocunacak bir şey yok. Demirel öyle seçildi. Biz tek başına gelidiğimizde, 370 milletvekiliyle de gelsem, ilk yapacağımız şey herkesle görüşüp adayları alıp öyle seçime gitmek olacaktır. Ben bu konuda dayatma hakkımı kendimde görmem. Bizden de olabilir dışımızdan biri de olabilir.

GÜL’ÜN ADAYLIĞI: Bunun kararını vercek olan Erdoğan’ın psikolojisi değil, Gül’ün psikolojisidir. Geçen dönemde elde edemediği bu şansı yeni parlementoda elde etmesi mümkün değildir.

SEÇİM TAHMİNİ: Herhalde 2 partili bir Meclis olmayacak. En azından üç parti belki daha da fazla olabilir. MHP barajı açacak görünüyor. Bağımsızlar da gelecektir. Bu konularda kesin konuşmak mümkün değil. Ama AKP destek kaybediyor. Yüzde 34’ün altında bir oy alacağı izlenimi pekçok yerde paylaşılıyor. Bunu bozacak tek olay merkez sağdaki durumun bir boşalmaya yönelirse AKP’ye yansıyıp yansımayacağı... AKP’de gerileme, CHP’de ilerleme görüyorum. AKP’nin milletvekili sayısının ciddi ölçüde azalacağın görüyorum. Üçüncü parti girerse bu CHP’nin de sayısını azaltacaktır. Büyük kentlerde ciddi oy kaybedecektir. Temsil edilemeyen seçmen yüzünden biz de AKP’de haketmediğimiz milletvekili sayısıyla Meclis’e geldik. AKP artık şişmeyecek parlementoda.

MHP VE DTP İLE KOALİSYON: Biz tek başına iktidar için çalışıyoruz. Başbakan ‘Biz DTP ile koalisyon yaparız’ dedi. Ben çok şaşırdım. Bu talihsizlik, Başbakan’ın DTP ile Bulgaristan’daki Hak ve Özgürlükler Partisi ile arasında ilişki kurması. Nasıl olur da oradaki masum, temiz insanlarla benzetirsiniz. Bu fevkalede yanlış bir benzetme. Bulgaristan’daki parti hiçbir zaman eline silah almadı, devlet düzenini değiştirmeye çalışmadı. Türkiye’nin, Irak gibi onları yönlendirmeye eline silah vermeye yönelik bir çabası olmadı. Bu benzetmeyi nasıl olur da yaparsınız.

GÜNAY VE ÖZDALGA: Haluk Özdalga ve Ertuğrul Günay için şaşırmadım dersem onların kimliklerine haksızlık yapmış olurum. Şaşırdım ama şaşırmamam gerektiğini görüyorum. Gerekçeleri AKP’-ye gitmek için gösterdikleri gerekçeler. Bize gelenler milletvekili olmak için gelmemişlerdir. Aynı şeyi diğerleri için söyleyemem.

Kedi Şero aramızda en özgür olandır
BAYKAL, CHP Genel Merkezi’nin kedisi Şero hakkındaki bir soruya şu yanıtı verdi: “İsminin nereden geldiğini bilmiyorum. Bina inşa edilirken ortada dolaşıyordu. Aramızda en özgür odur. Benim oda dahil her yerde dolaşır. Uzaklaştırılmak istendi, kalsın, uğurdur dedim. Şimdi herkes alıştı. İsmi mizahi bir anlayışla konmuş olabilir. Biz geldiği zaman konmuştu isim. İsim verme şerefi bizden uzaktır.
Vatan
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2007 Cumartesi 07:01:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?