22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Baykal'dan cari açık uyarısı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye`nin cari harcamalarında son zamanlarda büyük artış olduğunu belirterek, ``Cari harcamalarda kamu, yaptığı harcamayı olağanüstü yüksek bir vergi artışıyla karşılamaya çalışıyor`` dedi.

Antalya Serbest Mali Müşavir ve Muhasebeci Odası`nın hizmet ve sosyal tesis binasının açılışında konuşan Baykal, bu yıl bütçede 16 katrilyonluk bir cari harcama artışının söz konusu olduğunu, bunun da vatandaşın sırtındaki vergi yükünü artırdığını belirterek, ``Cari harcama artışıyla, 15-16 katrilyon civarında bir vergi artışı Türkiye`den talep ediliyor.

Türkiye`nin reel büyüme hızı böyle bir artışı haklı görecek ölçüde değil. Demek oluyor ki devlet, (cari harcama yapacağım) diye vatandaşa çok büyük bir vergi yükü aktarma durumunda kalıyor. Bu, yatırımların patlama göstermesinden, hizmetin, kalitesinin, kapsamının hızla artmasından kaynaklanıyor olsa, biz diyeceğiz ki (Bu vergi yüküyle biz geleceği daha iyi kurmaya çalışıyoruz). Söz konusu olan bu değil`` diye konuştu.

Vergi artışının nereden ve hangi kesimlerden karşılandığı sorusuna verilen cevabın da ayrıca düşündürücü olduğunu dile getiren Baykal, Türkiye`nin, dünya vergi gerçeğinin aksine, doğrudan vergi oranların azalması, dolaylı vergilerin oranın ise hızla artışıyla, çok sakıncalı bir manzarayı gösterdiğini savundu. Baykal, hükümet tarafından uygulanmak istenen son vergi indirimin kaynağının ise, yatırım yapmakta olan, yatırım yapmak isteyen girişimciler ile küçük işletmelerin sırtından karşılanacağını ileri sürdü.

Baykal, yeni vergi düzenlemesinin ek finansman ihtiyacının ise bu çerçevede KDV gibi dolaylı vergilerle karşılanacağını, bunun da düşük gelirli vatandaş, işçi ve çiftçi gibi kesimleri sıkıntıya uğratacağını savundu.

aa
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2005 Cuma 20:06:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?