30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Baykal'dan Erdoğan'a çağrı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan’a yaptığı “ikimizin dokunulmazlığını kaldıralım” çağrısını yineledi ve Erdoğan’ın “temiz toplum” söylemlerini eleştirdi. Baykal, “Temiz toplum diyor. Temiz toplum yapacaksan önce senin elinin temiz olması lazım. Bunun açıklık kazanması lazım” dedi.

-Baykal, “Sana (Başbakan'a) açıkça teklif ediyorum. Anayasa’daki dokunulmazlık maddesini değiştirmek istemiyorsan değiştirmeyelim. 'Parlamento’daki bütün milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmayalım' diyorsan kaldırmayalım. Ama gel sadece senin ve benim, Tayyip Erdoğan ve Deniz Baykal’ın dokunulmazlığını kaldıralım. Sen temiz bir topluma gitmek istiyorsan önce bunu yapalım. Bu ciddi bir tekliftir, siyasi polemik olsun diye söylemiyorum. Bütün ciddiyetimle Sayın Başbakan'a bunu bir teklif olarak öneriyorum.”

-Baykal, “Başbakan her lafıma cevap vermeye çalışır, haftalardır bunu söylüyorum ağzını açıp bu konuda tek kelime söylemedi. Niye kaçıyor Başbakan? Kaldıralım ikimizin dokunulmazlıklarını ve ondan sonra da Türkiye’de bir hesaplaşma olacaksa önce bizimle hesabı olanlar o hesabı bir görebilsinler. Ama sen kendi hesabını vermeden, sana sorulması gereken hesabın sorulmasına fırsat vermeden, sen toplumun saygıdeğer insanlarına karşı başı sonu belli olmayan, sağlam kanıtlara dayanmayan iddialarla bir büyük suçlama kampanyası nasıl açarsın?”

-Baykal, Türkiye’de laikliğin hedef alındığını söyledi ve Başbakan Erdoğan’ı eleştirdi. Baykal, “Sen insanlara Cumhuriyet’in hesabını soracaksan açıkça sor. Laikliğin hesabını soracaksan açıkça sor. Atatürk sevgisinin hesabını soracaksan açıkça sor. Ama ‘yok ben onu sormuyorum’ deyip, peçenin arkasında saklanıp, hukuk diye, adliye diye, yargı diye çıkma. Neysen öyle çık. Olduğunu gibi görün, göründüğün gibi ol” dedi.

-Ergenekon iddianamesinin “darbe” iddianamesi olmadığının altını çizen Baykal, Türkiye’de darbe dönemlerinin sona erdiğini ifade etti. Baykal, “İddianame bekliyoruz. Şimdi ikincisini bekleyeceğiz. Ne biliyorlarsa söylesinler. Ruh hastalarıyla, kanun kaçaklarıyla, tescilli müfterilerle, ihbarcılarla, jurnalcilerle, hapçılarla dava kurulmaz. Fesatla fitneyle dava kurulmaz. İddianame safsataya dayanmaz, iddianame efsaneye dayanmaz. İddianame tarihin 2 bin yıl öncesinin karanlıklarından günümüze getirilen ilhamlarla hazırlanmaz. Kanıtla hazırlanır, delille hazırlanır” diye konuştu.

anka
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 18:34:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?