22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Baykal'dan Erdoğan'a çağrı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan'ın ''mahrem anlaşmalar ilan edilemez'' açıklamasıyla, ''Türkiye'nin terörle mücadelesiyle ilgili mahrem konuları içeren bir anlaşma bulunduğunu ifade ettiği''ni söyledi.

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan Baykal, "Geçen hafta Sayın Başbakan, 'mahrem anlaşmalar ilan edilemez' demiştir. Bu, çok önemlidir. Türkiye'nin Başbakanı, Irak konusuyla ilgili Türkiye'nin terör konusundaki mücadelesiyle ilgili mahrem konuları içeren bir anlaşmanın bulunduğunu ifade etmiştir" dedi.

"Bu anlaşma neleri içermektedir, Türkiye hangi kazanımları sağlamıştır, nasıl bir denge vardır" diye soran Baykal, "Ben iki hafta önce 'Sayın Başbakan, ağzınızın içindeki baklayı çıkarın' demiştim. Daha o zaman baklanın olduğunu kabul etmiyordu. Şimdi anlaşılıyor ki bu bakla var, Başbakan bunu kabul etmiştir" diye konuştu.

CHP lideri, "Gizli bir anlaşmanın olduğunu Başbakan'ın sözlerinden anlıyoruz. (...) Bu anlaşma kimlerle yapılmıştır. Herhalde bu anlaşmayı ABD Başkanı Bush, Iraklı yetkililer, Kuzey Iraklı yerel yetkililer biliyor. Bilmeyen biziz" ifadesini kullandı.

"Silah bırakma" ifadesine eleştiri

Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bizim amacımız silah bırakılmasını sağlamaktır' şeklindeki ifadesini de eleştirdi.

CHP lideri, "Türkiye'nin Kuzey Irak'ta terörün yuvalanmasına karşı çıkması başka birşey, Kuzey Irak'ta yuvalanmış terörün kendi kararıyla silahı belli bir süre için bırakmayı kabul etmesi başka bir şeydir. Şimdi o başka şeyi kabul eder hale geldik. Hem de ne zaman? Bütün dünyanın Türkiye'nin bu konuda gerekeni yapma hakkına sahip olduğunu kabul ettiği zaman" dedi.

Baykal, daha sonra ise oyunun tamamen tersine döndüğünü ve Türkiye'nin masadaki konumunun değiştiğini kaydetti.

"Türkiye'nin geleceği Başbakan'ın tekelinde değil"

Irak'ın kuzeyindeki üst düzey bir yetkilinin, "Türkiye ile bir anlaşmamız yoktur, Türkiye bu konuyu diplomasi ile çözmelidir" diye açıklama yaptığına dikkat çeken Baykal, "Bildiğimiz eski plak tekrar dönmeye başlamıştır" dedi.

Baykal, Başbakan'ın bu konulara ilişkin önümüzdeki hafta yapacağı açıklamaları dikkatle izleyeceklerini belirterek, "Türkiye'nin geleceğini belirleme hakkı, Başbakan'ın ve etrafındaki birkaç kişinin tekelinde değildir" diye konuştu.

 

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2007 Salı 16:02:16
Güncelleme :27 Kasım 2007 Salı 22:03:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Tayfun Yıldırım IP: 78.163.109.xxx Tarih : 27.11.2007 18:49:45

Acaba Baykal hiç ciddiye alnımadıgının ve artık kenara çekilmesi gerektiginin yoksa iyiden iyi ye daha da çok gülünç duruma düşeceginin farkında mı?Keşke birileri ona hatırlatsa çünkü ihtiras insnaın gözünü ve aklını körleştiriyor,kendi farkına varmaz...