26
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Baykal'dan Gül'e sıcak karşılama

Yeni adli yıl açılış töreninde Gül, Erdoğan ve Baykal'ın samimi görüntüleri dikkat çekti

Yeni adli yıl, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan ve Anamuhalefet liderinin de katıldığı törende, yargıdan yeni dönemine ilişkin olumlu mesajlarla açıldı.

Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Anamuhalefet lideri, yüksek yargı organları başkanları yan yana oturunca kameralar bu görüntüyü kaydetti.

Yeni adli yıl açılış töreni, Cumhurbaşkanı ve Hükümet ile yargı arasında sıcak buluşmaya sahne oldu. Yargıtay Başkanı kurumların çatışma değil uyum sergilemesini istedi, Türkiye Barolar Birliği Başkanı da “Halkımızın oylarıyla oluşan bu yeni dönemi demokratik olgunlukla karşılayarak yapılacak destek ve eleştirilerin bu anlayış içinde sürdürülmesi gerektiğine inanmaktayız” dedi; Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ı verdikleri olumlu mesajlar için kutladı.


Yargıtay Başkanı Arslan, aralık ayında yaş haddinden emekliye ayrılacak olması nedeniyle son kez yaptığı adli yıl konuşmasına, “Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Konuklar, Değerli Meslektaşlarım” diye başladı.

KURUMLAR ARASI ÇATIŞMA DEĞİL UYUM OLMALI

Yargıtay Başkanı konuşmasında Cumhurbaşkanı’na, hükümete sert eleştiriler yöneltmedi; Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay arasındaki ‘soğukluğa’ mesaj olarak algılanabilecek “kurumlar arası çatışma yerine uyum”dan söz etti.Erdoğan ve Baykal gülümseyerek tokalaştı.

Laikliğe özel vurgu yapmayan, Cumhuriyet ilkelerinin vazgeçilmezliğinden söz eden Arslan, “kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir işbölümü ve işbirliği olduğunun” altını çizdi. Arslan, “Anayasa’nın bu açık hükmü kuvvetlerin çatışmasını değil, uyumlu çalışmasını zorunlu kılmaktadır” dedi. Konuşmasının devamında yargının sorunlarına değinen Arslan, taleplerini de sert eleştiriler yöneltmeden sıraladı.

ÖZOK: SİVİL ANAYASAYA KATKIYA HAZIRIZ

Daha sonra kürsüye çıkan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, konuşmasında ağırlığı sivil anayasa çalışmalarına verdi. Özok, temel değerleri inkar etmeyen, laiklik ilkesini sulandırmayan, tam bağımsızlık ve bölünmez bütünlükten, tüm yaşam alanlarının demokratikleşmesinden yana bir anayasanın toplumsal uzlaşma ile hazırlanması isteğini belirtti.

Yakında kamuoyuna açıklanacağını umdukları taslağa önemli katkıları olacağına inandıklarını belirten Özok, taslağı hazırlayan Prof. Ergun Özbudun’un beyanlarından ve AK Parti’nin Anayasa Komisyonu’nun basına sızan çalışmalarından, kendilerinin 2001 yılında hazırladığı Anayasa önerisinden çokça yararlanıldığının anlaşıldığını da kaydetti. Özok ayrıca, Anayasa’da Atatürk ilke ve devrimlerinden söz etmenin toplumun ilerlemesini, çağdaş değerlerle buluşmasını, ulus üstü metinleri özümsemesini kısaca çağcıl bir anayasal toplumun yaratılmasını engelleyeceğinin ileri sürülemeyeceğini ekledi.

BAŞBAKAN’IN KUCAKLAMASI OLUMLU

Barolar Birliği Başkanı Özok, konuşmasının son bölümde, önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın toplumun tüm kesimlerini kucaklayan, birleştirici konuşma yapmasını olumlu bulduğunu belirtti.

Türkiye’de yeni bir dönemin başladığını anlatan Özok, “Halkımızın oylarıyla oluşan bu yeni dönemi demokratik olgunlukla karşılayarak yapılacak destek ve eleştirilerin bu anlayış içinde sürdürülmesi gerektiğine inanmaktayız. Çünkü yapılan bunca tartışma eleştiri ve gerilime karşın ülkemizin aydınlık ve çağdaş geleceğinin eksiksiz demokrasi, insan hakları ve hukuk devletinde olduğuna inancımız tamdır” dedi.

GÜL’E TEŞEKKÜR VE KUTLAMA

Özok daha sonra, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Türkiye Barolar Birliği’ni ziyaret ettiği için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e teşekkür etti.
Baykal, Cumhurbaşkanı Gül'ü de gülümseyerek karşıladı.

Özok, şunları söyledi:

“Ziyaretiniz sırasında adaylığınızın seçim sonuçları ve pozitif hukuk kuralları karşısında son derece doğal, aday olduğunuz takdirde seçilmenizin kesin olduğunu, bütün bunlara karşın özveride bulunmanızın sizi yücelteceğini, halkın yüreğinde yer alacağınızı bunun ise ülkedeki siyasi havayı yumuşatacağını, bireysel olarak kimi kurum ve ilkelere bakış konusunda ciddi görüş farklılıklarımız olduğunu tüm bu istemlerimize karşın seçildiğiniz takdirde başarı dileklerimizle kutlayacağımızı, ülkemizin aydınlık geleceği için yapacağınız her türlü çalışmaya kurumsal olarak duraksamadan katkı vereceğimizi bilgilerinize sunmuştuk. Sizi tekrar kutluyoruz. Ziyaretiniz sırasında vurgu yaptığınız hukuk devletinin egemen kılınmasına ilişkin sözlerinizi çok önemli bir güvence olarak görüyoruz.”

AA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2007 Perşembe 16:10:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
elmr-yusuf-47 IP: 81.213.232.xxx Tarih : 6.09.2007 21:50:47

Burada anlatılmakta olan olaylar kesinlikle sanal değil tamamen doğal olaylardır bununla beraber yinede sizlerle paylaşmak istedim ve sözlerime başlarken yine maalesef diyorum ki merhum babamız ademden bu güne dek insanoğlu hep bir şeyleri savunur hep birbirine zıt ve hiç bir zaman insanlık bir biriyle barışık olmamıştır o peygamber benim şu din senin ben sağcıyım sen solcu ben doğuluyum sen batılı ve bitmek tükenmek bilmeyen ikilem ve misallerle ta bugüne kadar geldik oysa hepimiz birimiz ve her şey yalnızca bir tek şey içindir fakat bizler hep kavgayı hep kırgınlığı hep bencilliği ve hep paylaşmamayı seçtik oysa paylaşılmayacak hiçbir şey yokken aramızda fikirler düşünceler kalıplaşmış sözler söylemler kalıplaşmış şekiller kişilikler kalıplaşmış oysa her şey açık her şey net ve her şey ortada fakat bizler kendimizi selefe halife olmakla şartlandırdık oysa onlar şuan yan yana istemeselerde şuan pişman yaptıklarına dönemeyecek olsalarda ve şuan tek düşüncede daha önce hiç olmamış olsalarda…